Laat het los!

Het nieuwe jaar is begonnen! Ik hoop dat je het oude jaar heel mooi hebt kunnen afsluiten. Mijn start van het nieuwe jaar was met mijn man en kinderen. De kinderen waren voor het eerst de hele avond opgebleven om samen met ons de start van het jaar te beleven. Dat was voor hen een hele happening natuurlijk! Na 0.00 uur gingen we met onze champagne naar buiten, zoals zoveel mensen doen. Ik verwachtte niet veel vuurwerk te zien, maar samen naar de sterrenhemel te kijken.

20 januari 2022 3 min

Dat had ik verkeerd ingeschat. Ondanks het vuurwerkverbod zagen we heel erg veel vuurwerk. Het leek zelfs meer dan eerdere jaren! Hoewel ik begrijp waarom het verbod er dit jaar weer was, genoot ik stiekem best wel van het siervuurwerk. En ik realiseerde me, dat het voor heel veel mensen dus té moeilijk was om (voor de tweede keer) afstand te doen van een traditie, een gewoonte. De traditie van: 5, 4, 3, 2, 1 en…. GELUKKIG NIEUWJAAR!!! – om daarna meteen buiten het nieuwe jaar in te knallen, letterlijk dus. Wij hadden zelf niks, maar konden volop meekijken naar wat er in onze omgeving toch de lucht in ging. Ik hoop maar dat de zorg er niet teveel door belast is.

Een nieuwjaar zonder vuurwerk is voor velen gewoon niet voor te stellen. Aftellen, proosten, elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen en daarna buiten… niks? Naar de sterren kijken? Dat zou op veel avonden een prachtige tijdsinvulling zijn, maar met oud en nieuw willen veel mensen toch wat anders zien in de lucht. Gewoon, omdat het erbij hoort. Het is traditie.

In heel veel ondernemingen wordt er ook vastgehouden aan gewoontes en tradities. ‘Zo doen we dat nu eenmaal’ en ‘Dat hoort er gewoon bij’ hoor ik dan. Het nieuwe jaar is hét moment om jezelf eens af te vragen of dat wel echt zo is. Met de focus op een nieuw, leeg jaar hebben veel ondernemers goede voornemens: meer klanten, vaker zichtbaar, meer van dit en vaker dat! Meestal vanuit het meer. Maar juist nu, in deze tijd die voor veel mensen onzeker is, zou je kunnen bedenken wat er minder kan. Welke dingen wil je juist niet meezeulen 2022 in? Frustraties, klanten waarbij je energie weglekt, processen die niet handig zijn, projecten die al jaren draaien en waarmee je eigenlijk niet meer blij bent. Dit is het moment om knopen door te hakken, zodat je licht en energiek het nieuwe jaar in kunt.

Ik wens jou als ondernemer dan ook dat je de tijd neemt om dingen los te laten. Om ruimte te maken in tijd, geld, frustraties. Om zaken los te laten die niet meer voor je werken. Om de vrijgekomen ruimte te omhelzen. En te bedenken wat die ruimte jou vervolgens biedt. Nieuwe dingen ontdekken, nieuwe kanten onderzoeken. Want ook in onzekere tijden zijn er kansen en mogelijkheden!
Ik wens je de energie om de wereld een beetje mooier te blijven maken (want dat doe je!) en ik gun je de tijd om je naar binnen te richten zodat alles wat er in je zit, naar buiten en tot bloei kan komen.

Ik wens je een licht 2022, in alle opzichten.
Wat ga jij loslaten?

Sandra Boekhoudt

 

Ook interessant

Meer relevante artikelen
Nieuws

Spreekuur.nl maakt zich op voor finale NZIP

Emmely Pennings gaat namens Utrecht naar de finale van de Nederlandse Zorginnovatie Prijs. Zij vertelt waar ze nu ...

Lees meer
Nieuws

Vitaliteit bevorderen met tastbare techniek

Tijdens het werkbezoek laten twee professionals van Amfors zien op welke manier concrete en tastbare technieken mensen helpen ...

Lees meer
Longread

Ondernemersfestival Connect Live: samen gaan voor goud

Op dinsdag 14 juni was het zover: heel ondernemend en onderzoekend Utrecht kwam bij elkaar in Nieuwegein tijdens Connect ...

Lees meer

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!