Spreekuur.nl maakt zich op voor finale NZIP

Emmely Pennings is de nieuwbakken winnaar van de Nationale Zorginnovatie Prijs (NZIP). Of, in elk geval: zij is de winnares van de regionale voorronde in Utrecht met Spreekuur.nl. Op Valentijnsdag pitchte zij voor het eerst in het kantoor van ROM Utrecht Region, en dat werd een groot succes: de jury was lovend: “Dit kan echt een enorm verschil gaan maken voor huisartsen in Nederland.”

7 maart 2023 3 minuten

Via Spreekuur.nl kun je namelijk veilig online advies van je eigen huisarts inwinnen. Op ieder moment van de dag kun je online terecht met je zorgvraag, voor jezelf of je kind. Pennings: “We hadden wel gedacht dat we een kans zouden maken, want we hebben gewoon een heel mooi product.” De jury benadrukte dat een koppeling met HIS (het Huisarts Informatie Systeem) echt een belangrijk punt is om de administratieve last van de huisarts te verlichten. We ontmoeten haar in de aanloop naar de nationale finale van de NZIP in Dot Slash in Utrecht.

Wat is de volgende stap in voor Spreekuur.nl?

Pennings: “We vinden het inderdaad enorm belangrijk om echt de huisarts te ontzorgen.” Pennings legt uit dat het soms in de kleine dingen zit: “Nu moeten ze soms wat knippen en plakken, maar eigenlijk willen we dat alles gewoon klaarstaat, want dat zijn toch weer handelingen.” Pennings wil met Spreekuur.nl echt impact maken: “Er zijn echt te weinig huisartsen in Nederland. En de zorgvragen stijgen alleen maar. Die trend zien we duidelijk. De druk op de werkvloer is voelbaar. We willen een onderdeel zijn van de oplossing. Zo kunnen we bijvoorbeeld heel concreet aangeven dat een vraag een lage urgentie heeft, terwijl de patiënt wel advies krijgt, bijvoorbeeld door te linken naar thuisarts.nl.” Op die manier kan de huisarts zich focussen op patiënten met een hoger urgente zorgvraag.

De jury was enthousiast over de schaalbaarheid van Spreekuur.nl. Hoe snel kun je groeien?

Pennings: “We kunnen heel snel nieuwe huisartsen aansluiten op Spreekuur.nl. Een implementatietraject duurt niet lang. Dit jaar zijn we druk doende met een onderzoek van het Kenniscentrum Digitale Zorg, dit gaat de doelmatigheid en effectiviteit van Spreekuur.nl bewijzen. Dat zou moeten helpen om het beslisproces te versnellen. Daarnaast moet het ook zorgverzekeraars overtuigen, want als het binnen de normale financieringsstroom valt, dan gaan huisartsen het zeker gebruiken.”

Dat zijn voor de middellange termijn mooie plannen. Laten we het ook hebben over de korte termijn, want: wat gaf je anders doen in de finale?


Pennings: “Tijdens de borrel was ik nog wat aan het kletsen met een andere ondernemer en vertelde dat je ook een foto kan meesturen van je zorgvraag. Dat is eigenlijk een hele grote bijdrage van Spreekuur.nl. Die ondernemer vroeg: ‘waarom heb je dat niet gezegd in je pitch?’. Dus dat ga ik sowieso wel vertellen in de finale.” Maar Pennings neemt zichzelf niets kwalijk. “Het is best een complex platform, met veel verschillende diensten, dus als je langer hebt, kun je vollediger zijn. Het belangrijkste is dat de jury en het publiek snappen wat Spreekuur.nl doet. Ik heb de highlights er denk ik goed uitgehaald.”

Laatste vraag: Is Utrecht wat jou betreft een praktische LSH-hub?

Pennings begint heftig te knikken om vervolgens een frons op haar voorhoofd te toveren: “Door de beperkte tijd die we hebben en keuzes die we moeten maken welke netwerk events we bijwonen, halen we nog niet het optimale uit de hub. Daarom merken we het nog niet zo. Maar als je actiever bent, dan kun je er mogelijk meer uithalen.” Er valt even een stilte. Dan gaat ze verder: “Onlangs sloten we bijvoorbeeld aan bij een Health Tafel in een gebouw van Dot Slash. Dan merk je direct: zodra je de verbinding zoekt en vraagt: ‘wat kan ik voor je doen?’ dat er dan zaken in beweging komen. Ik ben benieuwd of het helpt om gemakkelijker te groeien, dat moeten we nog gaan ervaren.”

Op de achtste editie van de Nationale Zorginnovatieprijs kunnen ondernemers een juryprijs ter waarde van €10.000,- winnen of een publiekprijs ter waarde van €5.000,-. Daarnaast krijgen winnaars professionele begeleiding bij de verdere ontwikkeling van de innovatie en toegang tot het netwerk van zorginnovatie.nl.

Tekst en fotografie: Jos Hummelen, ROM Utrecht Region

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!