Home

Verleg je grenzen vanuit Utrecht Region!

Ben jij een ondernemer uit de regio Utrecht met internationale groeiambities? Dan zijn wij er voor jou! Bekijk onze diensten of kom direct in contact met een van onze Trade Adviseurs.

Ondersteuning in elke fase van internationaliseren

Informatie & oriëntatie

Je bent actief op de Nederlandse markt en vraagt je af hoe je kansen op buitenlandse markten liggen.

Lees meer

Sparren met een adviseur

Plan een gesprek met een van onze Trade Adviseurs die je helpt je ideeën te scherpen en je businessplan te verbeteren.

Lees meer

Doen!

Neem deel aan handelsmissies, trainingen en andere events. Vergaar kennis van de laatste inzichten in jouw vakgebied en doe nieuwe contacten in binnen -en buitenland op.

Lees meer

Informatie & oriëntatie

Verover de wereld vanuit regio Utrecht in 5 stappen

Lever je vanuit de regio Utrecht diensten of producten die bijdragen aan het groener, gezonder en slimmer maken van mens en omgeving? En overweeg je om ook in het buitenland zaken te doen? Download dan vooral deze whitepaper voor een goede start. 

Download

 

De buitenlandse markt, hoe ziet die er uit?

Welke kansen bieden bepaalde markten en waar moet je aan denken voordat je die markten betreedt? Het is erg belangrijk om je huiswerk zo goed mogelijk te doen voordat je concreet stappen gaat zetten. Dat kan door gerichte en actuele informatie te raadplegen over de markt voor bepaalde sectoren in bepaalde landen, maar ook over meer algemene marktinformatie. Veel belangrijke informatie is samengebracht en wordt actueel gehouden door onze landelijke partner, de RVO.

Wat moet ik regelen voor mijn collega’s?

Om te ontdekken wie je (buitenlandse) klant is en hoe je deze succesvol kunt bereiken kan het nuttig zijn om je, samen met andere MKB ondernemers en onder begeleiding van experts, te verdiepen in een aantal belangrijke elementen van internationaal zakendoen.

Sector-gerichte aanpak

 • Earth Valley

  Earth Valley

  Earth Valley, gelanceerd maart 2022, heeft de ambitie om uit te groeien tot een (inter)nationale toonaangevende kennisomgeving die kan bijdragen aan wereldwijde maatschappelijke en stedelijke uitdagingen rond verstedelijking, energietransitie en klimaatverandering. Er is een intensieve samenwerking nodig tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden om te werken aan innovatieve oplossingen voor deze uitdagingen. In de regio Amersfoort-Utrecht zijn veel ingenieursbureaus, bouwconcerns, innovatieve geo-bedrijven en kennisinstellingen gevestigd die een cruciale bijdrage kunnen leveren aan de wereld van morgen.

  De grens over

  Team Internationaal helpt bedrijven bij hun internationalisering, op basis van hun behoeften, kansen en knelpunten: vraaggericht. Door te focussen op bepaalde markten maar ook om vanuit ecosystemen ons als regio en netwerk te profileren.  Zo organiseren we een missie naar de Intergeo 2022 in Essen en gaan we naar het Smart City Expo World Congress in Barcelona.

  • Energietransitie
  • Slimme en duurzame mobiliteit
  • Gezonde leefomgeving
  • Circulaire bouw
  • Klimaatadaptatie
 • Life Sciences & Health

  Life Sciences & Health

  Internationaal is er veel belangstelling voor het Nederlandse zorgsysteem en onze innovaties. Organisaties met zorgoplossingen zijn vaak al snel uitgespeeld op de kleine Nederlandse markt (1% wereldwijde uitgave) en maken wereldwijd impact door de kwaliteit van zorg te verhogen, kosten te verlagen én de gebruikerservaring en duurzaamheid te vergroten.

  Internationaal zakendoen in de Life Sciences & Health-sector (LSH) is echter uitdagend. Over de grens bieden zorgsystemen andere uitdagingen, bekostiging, standaarden & wet en-regelgeving, cultuur etc. Bovendien kan internationalisering kostbaar zijn, zeker in een vroeg stadium waarin je nog geen inkomsten ontvangt.

  Internationale groei

  ROM Utrecht Region ondersteunt ondernemers om deze hordes te nemen en internationale groei te versnellen. In samenwerking met partners bieden we een sterk instrumentarium waarmee we elke ondernemer van internationale starter tot gevorderde multinational kunnen helpen in elke fase van internationaal zakendoen:

  • Internationale strategie
  • Voorbereiding op marktbetreding
  • Outreach en lead generation
  • Business development & sales

Team Trade

Ben je een innovatieve ondernemer en heb je plannen om je groene, gezonde, slimme product of dienst naar het buitenland te brengen? Laat ons je dan helpen! Wij zijn Team Internationaal van ROM Utrecht Region. We staan bedrijven bij van de eerste oriëntatie op internationalisering tot aan het sluiten van een ‘deal’ over de grens. We doen dat in nauwe samenwerking met een groot aantal partners in binnen- en buitenland. Benieuwd of en hoe we je kunnen helpen? Neem dan gerust contact op!

 

Doen!

We beginnen altijd met een gesprek, liefst bij het bedrijf. Om een goed beeld te krijgen van het product of de dienst en van jouw specifieke internationaliseringswens.  Soms volstaat een snelle verwijzing naar een informatiebron of een ander contact. Vaker brengen we, samen met jou, de ondernemer, het traject richting marktentree in het buitenland in kaart. We ondersteunen je vervolgens met landen- en sectorinformatie, met training en advies op het terrein van internationaal zakendoen, met het vinden van relevante partners in het buitenland en met handelsmissies. We doen dat in nauwe samenwerking met onze partners in het Trade & Innovate NL netwerk (waaronder de RVO), met het European Enterprise Network en met gespecialiseerde bureaus. Maatwerk is daarbij het devies.

Events & nieuws

Complete agenda
27 januari 2023 - 27 januari 2023

Edtech Outlook 2023

Lees meer Lees meer
8 maart 2023

Handelsmissie duurzame bouw en energiesystemen Noordrijn-Westfalen

Lees meer Lees meer
29 maart 2023 - 31 maart 2023

BETT London 2023

Lees meer Lees meer

Actueel

Meer artikelen
Nieuws

EU-Handelsprogramma: vergroot kosteloos je exportkennis en internationale netwerk

Doe mee aan het EU-Handelsprogramma en krijg kosteloos ondersteuning in de vorm van advisering, ontwikkeling of begeleiding van ...

Lees meer
Column

Column: Zakendoen met Oekraïne en Rusland

Wat doe je als ondernemer wanneer je zakendoet met Rusland, Oekraïne of Belarus ? En dat niet alleen, ...

Lees meer
Nieuws

50 miljoen euro voor internationale ambities van startups en innovatief MKB

Om het verdienvermogen van het Nederlandse innovatieve bedrijfsleven in het buitenland te vergroten, bundelen Invest International en de ...

Lees meer

Ervaringen van andere deelnemers

"Wat een energie! Geweldig hoe met een inhoudelijk programma en enthousiaste experts in 2 dagen zo veel hebben weten neer te zetten. Op naar een mooi vervolg."

Bedrijfsdelegatie VeloBerlin 2022Deelnemer

"Organization was very good, business wise, networking with the other dutch participants was the most interesting for us."

Bedrijfsdelegatie Didacta, Cologne 2022Deelnemer

"We were happy to spend these days with the Dutch delegation among 25+ Dutch smart healthcare solutions and to connect with German healthcare providers, as well as to present our innovations and find new collaborations and partnerships."

Bedrijfsdelegatie DMEA, Berlijn 2022Deelnemer

"One of the most effective business trips I have had in years."

Bedrijfsdelegatie BETT, Londen 2022Deelnemer

"I was so happy to meet new partners, clients and friends at BETT and reconnect with old ones, after two years without big events! Well organised, stand looked great and wonderful edtech colleagues to hang out with. Looking forward to growing Revisely with all the leads we gathered!"

Bedrijfsdelegatie BETT, Londen 2022Deelnemer

Landeninformatie

Vind hieronder actuele landeninformatie, ondernemerstips, evenementen en publicaties. Deze informatie wordt aangeboden en geactualiseerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) en NLinBusiness.

Europe Enterprise Network

Wanneer je zaken gaat doen in Europa, is er een netwerk waar je niet omheen kunt: het Enterprise Europe Network (EEN). Dit netwerk bestaat uit 4000 adviseurs met groot bedrijvennetwerk, en zij zijn actief in meer dan 70 landen in de wereld. Het EEN netwerk is speciaal opgericht om MKB bedrijven kosteloos te ondersteunen bij het vinden van buitenlandse zakenpartners voor internationale handel en innovatie.

Ruben van der Horst, EEN adviseur voor de Utrecht Region, helpt je kosteloos vanuit ROM Utrecht met het wereldwijd vinden van deze zakenpartners en geeft ook advies over internationaliseren en innovatie, als meerwaarde voor je onderneming. Kijk ook op www.eennl.eu voor meer informatie, of neem contact op.

Ruben van der Horst

Senior advisor trade & invest in Enterprise Europe Network

ruben.vanderhorst@romutrechtregion.nl

 

EU-Handelsprogramma - Brexit Adjustment Reserve (BAR)

Na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU heb je zelf ongetwijfeld al grenzen verlegd. Misschien ben je handelsrelaties aangegaan in andere landen, of actiever geworden op bestaande afzetmarkten buiten het VK. Om je hierbij te ondersteunen, stelt de EU geld beschikbaar. Dat is de Brexit Adjustment Reserve (BAR). De BAR is onderdeel van het EU-Handelsprogramma. Dit programma ondersteunt je bij het verkennen of uitbreiden van kansrijke markten, binnen én buiten de EU. Meld je aan en vergroot kosteloos je exportkennis en internationale netwerk.

Op 1 november 2022 om 09:00 uur opent de BAR Bedrijfslevenregeling. Deze bestaat uit 2 delen: de BAR Tegemoetkoming gemaakte kosten en de BAR Tegemoetkoming nog te maken kosten.

Heb je vragen? Neem contact op met Else van Beek, Adviseur Brexit Adjustment Reserve: 

Else van Beek

International Project Advisor for Brexit Adjustment Reserve

else.vanbeek@romutrechtregion.nl

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!