Vitaliteit bevorderen met tastbare techniek

“We willen mensen stapje voor stapje iets bijleren, daar gebruiken we allerlei innovaties voor. Zo kunnen ze simpel beginnen, dat maken we steeds complexer, zodat deze mensen uiteindelijk interessant worden voor werkgevers.” Bij Amfors maken ze het gat tussen iemand uit de sociale werkplaats en een werkgever kleiner, bijvoorbeeld in het ‘Inclusive Fieldlab’. Paul Naus viert bij Amfors binnenkort zijn zilveren jubileum. Hij stelt: “Amfors moet je zien als een bedrijf met 800-900 werknemers met een ‘SW-indicatie’.” ‘SW’ staat dan voor ‘Sociale Werkvoorziening’. Samen met projectleider van het Inclusive Fieldlab, Judith Jansen, laat Naus een aantal innovaties zien die bedrijven kunnen inzetten om deze mensen eerder aan te kunnen nemen.

7 maart 2023 4 minuten

Jansen (foto) van Amfors leidt ons naar een ‘proefopstelling’ waar een aantal van die innovaties staan. “We willen onze mensen kennis laten maken met technologie. Enerzijds om hen mee te nemen in de verandering in de maatschappij, maar ook om zichzelf te ontwikkelen op dat gebied om zodoende meer kans te maken in de arbeidsmarkt. Technologie is voor ons niet de oplossing, het is een middel en een mogelijkheid.”

Hulp bij fysiek werk

Marc Kalf (foto) krijgt een exoskelet omgehangen om ervoor te zorgen dat zijn houding goed blijft bij het doen van (relatief) zwaar fysiek werk. Marc Kalf is business developer Life Sciences & Health (LSH) bij ROM Utrecht Region en van huis uit bewegingswetenschapper. Hij zegt: “Ik merk dat de druk van mijn onderrug naar mijn borst wordt overgedragen. Bovendien moet ik veel meer uit mijn bovenbenen halen en dat is goed, want die spieren kunnen veel hebben.”

Assembleren met een smart beamer

Judith Jansen vertelt over hun smart beamer: “Niets is zo vervelend als de hele tijd van alles te moeten vragen. De smart beamer doet het voor en je kunt het zelf een beetje uitvinden. Zo behoud je ook een stukje autonomie.” Hanna Groen (foto) is enthousiast en gaat aan de slag met de smart beamer. Ze assembleert een apparaat, krijgt stap voor stap uitgelegd wat de volgende stap is. “Wij zien de Utrecht regio als een open lab, waarin je test, valideert en implementeert. In deze proeftuin testen ze eigenlijk dit soort technologie ook voor andere bedrijven. Kranten worden volgeschreven over ‘het tekort aan handjes’, maar hier zijn ze echt bezig met oplossingen.” Het mes snijdt zodoende aan twee kanten.

Paul Naus snapt wat Groen zegt en voegt toe: “Het zijn bestaande technieken waarbij de uitvinder niet heeft bedacht dat je deze mensen er ook mee kunt helpen. We krijgen ook wel bedrijven over de vloer, maar hebben geen kant en klare oplossingen. Je moet het passend maken voor je eigen club.”

Travis als oplossing om Oekraïners aan het werk te helpen?

Naast het exoskelet toont het tweetal ook nog de brace, Spire, een ‘collaborative robot’, uiteraard een 3D-printer, een ‘slimme bril’ en ‘Travis’. Dat laatste is een instant vertaalmachientje. Naus (foto): “Taalvaardigheid is een groot obstakel om aan het werk te kunnen.” Marc Kalf ziet kansen: “Voor Oekraïners in Nederland geldt dat hun afstand tot de arbeidsmarkt ‘m zit in de taalvaardigheid. Travis zou daar ook goed bij passen.”

Marc Kalf: “Kijk, dit gaat natuurlijk ook over vitaliteit op de werkvloer, daarom is het mooi dat Hanna en ik nu weten wat hier gebeurt. Wij proberen namelijk regionale bedrijven uit de Life Sciences en Health sector aan elkaar te knopen om zodoende innovatie te versnellen. Pal na ons bezoek hebben we ook een LinkedIn-bericht geplaatst, waarbij we aangeven op zoek te zijn naar impactinnovaties die deze mensen zouden kunnen helpen. Het is trouwens ook interessant om te kijken bij welke bedrijven deze innovaties toegepast kunnen worden.”

Paul Naus besluit: “Mensen die hier werken hebben een afstand tot de arbeidsmarkt en als ze hier weggaan, moet dat gat in elk geval kleiner zijn. Wij denken dat de verschillende technische innovaties daarbij kunnen helpen.”

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!