Nieuwsupdate #9

Ondernemersnieuws uit de regio Utrecht dat jij niet mag missen! Met in deze update: de inzet van robot-software bij de provincie Utrecht, de lancering van Earth Valley, Nederland als tech master van Europa en de start van de Utrecht Talent Alliantie. Lees snel verder.

17 februari 2022 10 minuten

RoboRana robotiseert saai werk bij provincie Utrecht

De Belgische startup RoboRana heeft met adviseur BMC voor de provincie Utrecht een ‘robotic process automation’ (rpa)-proces ingericht op de financiële afdeling. Met succes!

Processen optimaliseren met nieuwe technologie

Hoe is het ontstaan? Ross van Ravenswaay, programmamanager Bedrijfsvoering bij de provincie Utrecht, legt uit: ‘Sinds vorig jaar onderzoeken we hoe we processen op de afdeling financiën met hulp van nieuw technologie kunnen optimaliseren. We kwamen terecht bij robotisering. Waar gaan we dan het eerst mee aan de slag, was de vraag? De keus viel op het afboeken van verplichtingen.’

Wat was het probleem?

De provincie werkt met een verplichtingen-systeem. Nadat een leverancier iets heeft geleverd, moet de besteller het administratief afsluiten. Hoewel dit belangrijk is voor budgetbewaking en financiële prognoses, vergeten veel medewerkers dit te doen. Daardoor krijg je al snel een waslijst van verplichtingen die onnodig openstaan en raakt de afdeling het overzicht kwijt.

 

 

Hoe is het opgelost en wat levert dat op?

RoboRana heeft samen met BMC een rpa-robot gebouwd die dit proces automatiseert. De robot scant de verplichtingen, boekt ze af op basis van business rules en mailt de lijst van afgesloten verplichtingen naar een medewerker ter controle.

Met rpa gaat het afboeken snel en foutloos. Voor medewerkers is er ook een voordeel: zij worden verlost van eentonig – zeg maar gerust: saaaaaaai – werk.

En nu?

De provincie wil de inzet van robot-software verder uitbreiden. Ze bekijkt welke administratieve processen in andere afdelingen ook gerobotiseerd kunnen worden!

Lees meer

 

Wow! Amersfoort-Utrecht wordt Earth Valley

Begint het jou ook op te vallen? De as Amersfoort-Utrecht groeit uit tot Earth Valley, een nieuw kennis-ecosysteem. De bundeling van ingenieursbureaus, innovatieve geo-bedrijven en kennis-/onderwijsinstellingen heeft een enorme potentie om bij te dragen aan wereldwijde maatschappelijke opgaven.

Eind december gingen de Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius, wethouder Fatma Koşer Kaya (economie) en Earth Valley-kwartiermaker Wouter van Daal van ROM Utrecht Region erover in gesprek. We belichten kort de high lights van het gesprek.

Verbindingen zijn gelegd, de potentie is op de kaart gezet

Koşer Kaya: ‘De regio Amersfoort–Utrecht is van nature een interessante omgeving met enorm veel potentie, maar ook met (te)veel bescheidenheid. Samen met GeoBusiness Nederland hebben we de aanwezigheid van al die geo-bedrijven onder de aandacht gebracht de kaart gezet. Daarna zijn de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht Region en de provincie erbij betrokken en is de potentie veel beter op de kaart gezet.”

Bolsius: ‘We zijn werelden met elkaar gaan verbinden. Dat is in een enorme stroomversnelling gekomen sinds we digitale gegevens koppelen aan maatschappelijke vraagstukken. Het is mooi te zien hoe dingen nu bij elkaar komen in Earth Valley.’

Olievlek met grote mogelijkheden

Wethouder Koşer Kaya ziet grote mogelijkheden om oplossingen te vinden voor vraagstukken op het gebied van klimaatverandering, de energietransitie en het woningtekort. Earth Valley-kwartiermaker Wouter van Daal van ROM Utrecht Region ziet Earth Valley als een olievlek die zich steeds verder uitbreidt. Hij benadrukt het belang om Earth Vally te ‘laden’, op een begrijpelijke manier. Maak keuzes, breng focus aan, zodat je de juiste bedrijven en kennisinstituten kunt koppelen aan de uitdagingen van overheidspartijen.

Toekomst? Magneet!

Van Daal ziet het helemaal voor zich: ‘Over vijf jaar is in deze regio een enorm sterk netwerk van Earth Valley-bedrijven die samenwerken in grote projecten. Earth Valley krijgt een magneetfunctie. Het wordt the place to be voor elke Europese student die een bijdrage wil leveren aan de grote maatschappelijke thema’s in de wereld. En met het merk Earth Valley achter zich kunnen bedrijven hun plannen krachtiger pitchen in Europa.

Ook Koşer Kaya heeft er alle vertrouwen in: ‘Op de startbijeenkomst voelde je hoeveel positieve energie al die bedrijven en kennisinstellingen hebben. Er is een grondhouding van: we gaan dit samen trekken!” Wil je het hele gespreksverslag lezen?

Lees meer

 

 

11 maart: Lancering Earth Valley #savethedate

Mis het niet: op vrijdag 11 maart 2022 is van 14.00-15.30 uur de lancering van Earth Valley! Helga van Leur, ambassadeur van weer, klimaat en duurzaamheid, ontvangt diverse experts op gebied van duurzaam gebouwde omgeving, klimaatadaptatie en mobiliteit. Wil je hier online bij zijn? Meld je dan snel aan!

Lees meer

 

Nederland als tech master van Europa? Eerst het zand uit de motor!

Nederland is een geboren tech master….

Nederland heeft alles in huis om de ’tech master’ van Europa te zijn. O ja… want? De Tech scene floreert als nooit tevoren. In 2021 ging een recordbedrag van 5,6 miljard euro naar snelgroeiende techbedrijven.

Inmiddels telt ons land 11.000 startups, opgericht door 19.000 ondernemers. Samen bieden ze werk aan 145.000 mensen in een ecosysteem dat een economische waarde heeft van meer dan 300 miljard euro.

… maar groeit niet door

Mooi toch? Ja. Maar. De motor achter ons veelbelovende ecosysteem hapert.

 

 

 

 

  1. Slechts 3 op de 10 startups groeit door.
  2. De investeringen gaan vooral naar de unicorns, zoals Mollie, MessageBird en Picnic.
  3. Het meeste durfkapitaal komt van buitenlandse investeerders: Nederlandse investeerders zie je vooral terug in de vroegere fase en de A-rondes.
  4. Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in de Nederlandse startup-wereld. Voor vrouwen in tech onderwijs geldt hetzelfde. We lopen fors achter op de VS en Europa.
  5. Nederland kampt met een nog groter tekort aan Tech personeel dan alle andere Europese landen.

Wat gaan we eraan doen?

Techleaps special envoy Constantijn van Oranje heeft een to do list gemaakt van verbeterpunten.

Lees meer

 

 

Lancering Utrecht Talent Alliantie

Donderdag 10 februari was de lancering van de Utrecht Talent Alliantie (UTA). Ruim 200 online bezoekers zagen hoe Maarten Bouwhuis tafelgasten bevroeg over de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Over hét sleutelwoord voor de oplossing is iedereen het eens: samenwerken! 

Veel support!

De afgelopen weken hebben al vele bestuurders met hun handtekening duidelijk gemaakt dat zij de ambities van de alliantie ondersteunen en hun bijdrage willen leveren. De provincie Utrecht is één van de partners en aanjager van de samenwerking.

Om het gebrek aan personeel op te lossen, hebben werkgevers niet alleen elkaar nodig, maar ook overheden en kennisinstellingen nodig. Dat bewustzijn leeft sterk. Gedeputeerde Robert Strijk ziet dan ook volop kansen voor de UTA om met deze gemotiveerde werkgevers serieuze stappen te zetten.

Doe ook mee

Iedereen kan zich aansluiten bij de UTA! Er zijn al mooie initiatieven gestart waarop waar werkgevers kunnen aanhaken. Denk aan de IkZorgShop van Utrechtzorg, TechGrounds van de U-TECH community, Servicepunt Techniek of Utrecht Leert. Goed om te weten: UTA kan nieuwe initiatieven financieel ondersteunen met een zogenaamde Impuls-regeling.

Aansluiten of informatie aanvragen

Wil je je aansluiten of meer weten over de UTA? Klik dan hieronder om naar de webpagina van de provincie Utrecht te gaan.

Lees meer

Ook interessant

Meer relevante artikelen
Nieuws

€9 miljoen voor innovatieve startups: nieuw fonds stimuleert groei in regio Utrecht

Tijdens Dutch Health Week is gisteren het Startup Innovatie Fonds (SIF) gelanceerd. Dit nieuwe fonds vervangt het succesvolle ...

Lees meer
Blog

Maak kennis met de ROM EEN-adviseurs – De eerste ondernemers vormen een goede start

Het Enterprise Europe Network (EEN) heeft in zijn 15 jarig bestaan al vele ondernemers geholpen, maar de eerste bedrijven ...

Lees meer
Nieuws

Enterprise Europe Network vierde z’n 15-jarig bestaan met een terugblik op wat we hebben bereikt

Met meer dan 450 netwerkpartnerorganisaties is het Enterprise Europe Network (EEN) in 15 jaar uitgegroeid tot ’s werelds grootste bedrijfsondersteunende ...

Lees meer

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!