Nieuwsupdate #8 - Ondernemersnieuws uit de regio dat jij niet mag missen!

Een nieuwe editie van de twee-wekelijkse update met ondernemersnieuws! Lees korte samenvattingen van, wat ons betreft, het belangrijkste nieuws voor ondernemers uit Midden Nederland. Deze week onder andere de Subsidieregeling omscholing naar kansrijke beroepen in de ICT en techniek, de Utrechtse circulaire Verschilmakers en iwell die Eneco helpt klimaatneutraal te worden. Dit en meer, lees je in nieuwsupdate #8!

24 november 2021 7 minuten

Verdwijnt jouw baan? Benut subsidie om je om te scholen in ICT of techniek!

De arbeidsmarkt verandert voortdurend, onder andere door technologische ontwikkelingen. Bestaande beroepen verdwijnen, nieuwe komen eraan. De coronacrisis brengt deze ontwikkeling in een stroomversnelling. Terwijl in sommige sectoren baankansen afnemen, worstelen de ICT- en technieksector al jarenlang met een tekort aan personeel. Hoog tijd voor een verschuiving, vindt de overheid. Daarom heeft ze de Subsidieregeling omscholing naar kansrijke beroepen in de ICT en techniek in het leven geroepen.

Drie doelen

De subsidieregeling kent drie doelen:

  • het overbruggen van het verschil tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt
  • werknemers een duurzaam perspectief op de arbeidsmarkt bieden
  • uitdagingen aangaan zoals de klimaat- en energietransitie, het woningtekort en de digitalisering.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft bijna 35 miljoen euro gereserveerd om deze beweging vlot te trekken. Dat is goed voor financiering van ruim 9.200 omscholingstrajecten. Als werkgever kun je eenmalig een vast bedrag van € 3.750 aanvragen per medewerker, met een maximum van zes omscholingstrajecten per werkgever.

Meteen subsidie aanvragen?

Wil je meer weten over de regeling? Kijk dan eerst of je voldoet aan de voorwaarden.

Aanvragen (steeds per individuele werknemer) kan nog tot en met 1 december 2021, 17.00 uur. Klik hier om naar de pagina te gaan.

Het ministerie beslist binnen acht weken, maar belooft haar best te doen om eerder duidelijkheid te geven.

Meer informatie?

Klik hier voor de officiële bekendmaking van de regeling in de Staatscourant. En klik hier om naar de webpagina van het ministerie te gaan.

 

Gezocht: Utrechtse circulaire Verschilmakers

Utrecht telt veel Verschilmakers. Sommige kennen we, andere staan (nog) niet in de schijnwerpers. Juist naar die mensen is het magazine De Verschilmakers op zoek. Want wat is er nou mooier (en effectiever!) dan ondernemers die elkaar inspireren?    

Jij!

Werk jij bij een Utrechts bedrijf en maak jij het verschil met circulaire oplossingen, producten of processen? Meld je dan aan voor de Utrechtse editie van het (online) magazine de Verschilmakers. Samen met de provincie Utrecht is de redactie op zoek naar circulaire verschilmakers, probleemoplossers en doeners binnen het Utrechtse bedrijfsleven. Zowel binnen startups en scale ups als binnen het mkb, corporates en zakelijke stichtingen.

Een circulaire Utrechtse Verschilmaker:

  • werkt bij een onderneming in de provincie Utrecht
  • werkt aan de circulaire economie in bedrijfsprocessen of producten
  • heeft (een onderdeel van) zijn organisatie meegekregen in de transitie naar een circulaire dienst, product of proces, of is zelf een circulair bedrijf begonnen
  • kijkt verder dan het eigen bedrijf en werkt aan oplossingen die de hele keten veranderen.

Word jij geselecteerd? Dan volgt een reportage 

Gedeputeerde Robert Strijk (provincie Utrecht) en #circulaireheld Klaske Kruk (Circularities) selecteren uit alle inzendingen de Utrechtse Verschilmakers 2022. Word jij winnaar? Dan maakt de redactie een uitgebreide reportage van jou, die wordt gepromoot in de week van de circulaire economie én in de rest van het jaar 2022 onder het (Utrechtse) bedrijfsleven. Zo kun je professionals inspireren en tot circulaire verandering aanzetten.

Meld jezelf – of een andere Verschilmaker – aan!

Ben jij of ken jij een Utrechtse Verschilmaker? Meld jezelf of die veel te bescheiden ander dan aan! Dit kan tot uiterlijk 10 december 2021.

Klik hier om naar de website van De Verschilmakers te gaan.

 

Is jouw bedrijf cybercrime-proof? Test het met de gratis cyberscan

Op 19 november, de Dag van de Ondernemer, hebben de gemeente Utrecht en partners Cybernetwerk Utrecht gelanceerd. Dit netwerk biedt jou en alle andere Utrechtse ondernemers de kans om te kijken of jouw bedrijf bestand is tegen cybercrime. Uiteindelijke doel is de cyberweerbaarheid van ondernemers in Utrecht vergroten.

Cybercriminaliteit is in 2020 met 127% gestegen

In 2020 is de cybercriminaliteit in Nederland gestegen met 127 procent. Het aantal incidenten neemt toe, maar ook de impact. Het valt op dat het MKB minder maatregelen treft dan grote bedrijven. Bovendien ontbreekt de kennis over digitale veiligheid nogal eens. Cybernetwerk Utrecht wil hier verandering in brengen. Niet alleen met de scan, ook met voorlichtingen, trainingen, webinars en preventietips.

Cybernetwerk Utrecht

Cybernetwerk Utrecht is opgezet in samenwerking met VNO-NCW Midden, Hogeschool Utrecht, ROC Midden Nederland, de Kamer van Koophandel, Politie, Guardian360, Cyberblast en Cybernetwerk Drechtsteden. Binnen dit netwerk bundelen onder meer politie, ondernemersverenigingen en cyberexperts hun krachten om ondernemers te beschermen tegen cybercriminelen.

Meld je nu aan!

Twijfel je om mee te doen? Dat is precies de reden om je aan te melden! Neem geen risico, meld je aan. Binnen 30 tot 60 minuten krijg je inzicht in de digitale risico’s van je bedrijf. De scan wordt uitgevoerd door IT-studenten van ROC Midden Nederland, onder begeleiding van een docent. Je ontvangt de uitslag én verbetertips via een beveiligde link.

Aanmelden is eenvoudig en kan tot 20 december. Stuur een e-mail met je gegevens naar cybernetwerk@utrecht.nl. Wacht niet te lang, want er is een beperkt aantal scans beschikbaar!

Klik hier voor meer informatie.

 

iwell helpt Eneco klimaatneutraal te worden

Eneco heeft een 15-jarig samenwerkingscontract ondertekend met het Utrechtse bedrijf iwell voor de opslag van stroom bij de Eneco elektriciteitscentrale Lage weide. Dit past in de ambitie van Eneco om in 2035 klimaatneutraal te zijn.

Lokaal opgewekte energie lokaal verbruiken

De inzet van batterijen zoals de Mega Cube van iwell levert een belangrijke bijdrage aan CO2 neutrale energievoorziening. Met de Mega Cube kan Eneco ervoor zorgen dat lokaal opgewekte duurzame energie ook lokaal verbruikt kan worden. Dit voorkomt niet alleen grote investeringen in het energienetwerk, het is ook nog eens kostenbesparend. Een Mega Cube is goed voor 14 MWh en 7 MW.

Het iwell-systeem slaat jaarlijks een hoeveelheid elektriciteit op die je kunt vergelijken met het verbruik van zo’n 2200 huishoudens. iwell verzorgt de Mega Cube en de software om het batterijsysteem te monitoren. Eneco gaat de batterij aansturen en gebruikt de flexibiliteit van stroom uit de batterij voor het balanceren van haar portfolio en het stroomnet.

Verder ontwikkelen

De komende maanden werkt iwell verder aan de ontwikkeling van de Mega Cubes. Dit kan door de samenwerking met Eneco en twee Nederlandse Groene banken. De verwachting is dat de eerste Mega Cubes ingezet kunnen worden in oktober 2022.

Klik hier om het uitgebreide artikel te lezen.

 

Schrijf je in voor de Nationale Zorginnovatieprijs 2022!

Heb jij een innovatief zorgproduct ontwikkeld dat al succesvol is getest en geïmplementeerd bij de eindgebruiker? En ben je eraan toe om jouw markt te vergroten en/of jouw product verder verbeteren? Schrijf je dan in voor de Nationale Zorginnovatieprijs 2022.

Mooie stimulans

De Nationale Zorginnovatieprijs is bedoeld om ondernemers in zorg en welzijn een stimulans te geven hun innovatie te versnellen en succesvol te maken. Inschrijven kan nog tot en met 5 januari 2022, 12.00 uur. Tussen 27 januari en 25 februari vinden de voorrondes plaats en op 17 maart 2022 is de finale op het Health Valley Event.

Word jij de winnaar? Dan krijg je € 15.000, een eigen stand op het Health Valley Event, professionele begeleiding bij de verdere ontwikkeling van de innovatie én toegang tot het waardevolle netwerk van zorginnovatie.nl.

Pak deze kans en schrijf je in

Meedoen? Klik hier.

 

Amersfoort presteert sociaal-economisch het best volgens Atlas voor Gemeenten

Jazeker! Amersfoort presteert sociaaleconomisch het best volgens de Atlas voor Gemeenten. En mooi nieuws is dat de gemeente Utrecht op de tweede plaats staat 😊

Hoe wordt de lijst samengesteld?

Atlas Research gebruikt data en kwalitatieve methoden om de lijst samen te stellen en kijkt naar vier onderwerpen:

  • woonklimaat en aantrekkingskracht
  • sociaal domein en welzijn
  • economie en arbeidsmarkt
  • kunst en cultuur.

Amersfoort is geklommen

Vorig jaar stond Amersfoort nog op de vierde plaats. Wel stond de stad al nummer 1 als het gaat om de sportiefste stad van Nederland. Dat komt niet vanzelf, zegt burgemeester Lucas Bolsius. “We zijn vol aan de slag om de stad betaalbaar en bereikbaar te houden. De enorme woningbouwopgave is daar een voorbeeld van.”

In het afgelopen jaar is Amersfoort omhooggeklommen op het gebied van werkloosheid (van vierde naar derde plaats), relatieve armoede (zevende plaats) en participatie van vrouwen (tweede plaats).

Meer informatie

Wil je meer weten over de Atlas voor Gemeenten 2021? Klik dan hier.

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!