Het nieuwe ecosysteem in de regio Amersfoort – Utrecht

De officiële lancering van Earth Valley moet nog plaatsvinden (11 maart), maar het nieuwe ecosysteem kan nu al rekenen op commitment van ingenieursbureaus, geo-bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen én politiek. Erik Oostwegel (CEO) en Anton van der Sanden (Global Director Mobility & Infrastructure) van Royal HaskoningDHV, gedeputeerde Robert Strijk en kwartiermaker Wouter van Daal van ROM Utrecht Region blikken vooruit.

Lancering Earth Valley
16 februari 2022 12 minuten

Robert Strijk, om met jou af te trappen: jij hebt 27 oktober op de startbijeenkomst meteen jouw brede steun voor de ontwikkeling van Earth Valley uitgesproken. Waarom?

‘Omdat wij als provincie Utrecht sterk geloven in innovatieclusters. Er komen maatschappelijke opgaven op de wereld af die zo omvangrijk zijn, neem alleen al de energietransitie en klimaatadaptatie, dat we die alleen kunnen oplossen als we kennis met elkaar delen. Fundamentele kennis van onderwijsinstellingen en kennis van organisaties zoals van de heren hier aan tafel, die innoveren en implementeren. Natuurlijk, we kunnen niet overal goed in zijn en ja, we zijn onderdeel van Nederland, maar het is mooi om te zeggen: dit specialisme komt uit dit deel van het land.

Het is bijvoorbeeld heel helder waar Eindhoven als Brainport goed in is. Wij hebben het specialisme in de regio Amersfoort en Utrecht geanalyseerd en dan blijkt dat de hier aanwezige kennis zich nadrukkelijk concentreert rond geo-data en kennis van de ruimte. Die kennis is op dat vlak zo hoog, dat ik geloof dat we daar een wereldspeler in kunnen zijn. En dus kunnen we daarmee ook bijdragen aan een wereld waar het fijn en gezond leven is, nu en in de toekomst. Ik geloof daarin, dus wil ik daarin investeren.’

Wouter van Daal: ‘Daar zijn we heel blij mee. De startbijeenkomst in oktober heeft een mooie impuls gegeven aan het opzetten van Earth Valley. Bedrijven in de regio zoeken contact en willen graag bijdragen.’

Lees verder op Amersfoort Business

Die kennis is op dat vlak zo hoog, dat ik geloof dat we daar een wereldspeler in kunnen zijn. En dus kunnen we daarmee ook bijdragen aan een wereld waar het fijn en gezond leven is, nu en in de toekomst.

Robert Strijk, gedeputeerde Provincie Utrecht

De kracht zit dus in integrale oplossingen en Royal HaskoningDHV zet daar dan ook vol op in. Door het bij elkaar te brengen, zulke grote opgaven integraal aan te pakken en digital twin-initiatieven te bundelen, creëer je de situatie dat iedereen er winnaar van kan zijn. We moeten het samen doen en niet voor eigen succes gaan.

Anton van der Sanden, directeur Nederland Royal HaskoningDHV

Thema’s als klimaatadaptatie en energietransitie zijn van wereldwijde omvang. De luxe is dat wij de kennis op die gebieden snel kunnen ontwikkelen en de Nederlandse overheid ons daarin steunt, vaak als klant, en dit in het buitenland wil vertellen. Dat is internationaal een unieke propositie. Daarmee zetten we niet alleen deze regio, maar heel Nederland op de kaart.

Erik Oostwegel, CEO Royal HaskoningDHV

Ook interessant

Meer relevante artikelen
Persbericht

Provincie Utrecht en Metropoolregio Amsterdam maken afspraken voor duurzame woningbouw

Om nieuwe woningen op een duurzame en toekomstbestendige manier te kunnen bouwen, hebben de provincie Utrecht en de ...

Lees meer
Blog

AI Media Lab: vooroplopen om kansen te pakken en publieke waarden te garanderen

Op 22 maart 2022 opende het AI Media Lab in Utrecht. Stefan Leijnen is lector van het lectoraat Artificial Intelligence ...

Lees meer
Blog

AI voor een veilige openbare ruimte

Oddity herkent crimineel gedrag dat door het menselijk oog gemist wordt. Een van de oprichters Thomas Alflen aan ...

Lees meer

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!