iplussolutions: vanuit Utrecht voor de patiënt in Afrika

Parels moet je zoeken. En soms tref je ze waar je het niet direct verwacht. I+solutions kun je vinden in Woerden. In een doodgewoon kantoorpand, in een doodgewoon kantoortje tref ik de breeduit lachende Edward Monchen. Monchen, een impact-gedreven en gepassioneerde ondernemer, begint te vertellen over de unieke rol die i+solutions uit Woerden speelt in het voorzien van het mondiale Zuiden van specifieke en zeer noodzakelijke medicijnen.

31 augustus 2023 4 minuten

“Ik geloof sterk in de principes van het bedrijfsleven,” zegt Monchen. “Overheidsinstanties zijn vaak traag en inefficiënt. Maar ik ben me er ook van bewust dat de balans tussen geld verdienen en impact maken cruciaal is.” Hij erkent dat hij soms te veel een idealist kan zijn, maar benadrukt dat hij ook een realist is in de manier waarop hij zijn idealen nastreeft. Soms is juist die combinatie heel effectief.

Hij legt uit dat de farmaceutische industrie vaak wordt gedomineerd door enorme machtsblokken, maar dat i+solutions een genuanceerdere benadering hanteert. “Die bedrijven gedragen zich vaak als macho’s,” merkt hij op. “Maar als je door hen als gelijkwaardige partner wordt gezien, dan ben je een wereldspeler.” En het Utrechtse i+solutions is absoluut een wereldspeler.

Krachten bundelen zorgt voor efficiëntie

Ze zijn heel goed in internationale logistiek: zo’n 3000 containers worden jaarlijks gevuld met wat zij inkopen. Iplussolutions neemt de verantwoordelijkheid van fabriek tot levering. Ook in het ziekenhuisje diep in de Afrikaanse wouden. Dat is bijna micro-management. En toch spreken we over een omzet van 800 miljoen op jaarbasis.

“We combineren inkoop, training, projectmanagement, kwaliteitsborging en een stukje technische expertise om van de eerste tot de laatste kilometer het verschil te maken en de kloof tussen patiënt en medicijnen te dichten.”

Geloven in een wereld waarin de patiënt krijgt wat hij nodig heeft

De missie van i+solutions is duidelijk: het verbeteren van levens en het sparen van mensenlevens. Monchen legt uit dat maar liefst 2 miljard mensen geen toegang hebben tot medicijnen. i+solutions wil dat patiënten toegang krijgen tot medicijnen, waar ook ter wereld. “We combineren inkoop, training, projectmanagement, kwaliteitsborging en een stukje technische expertise om van de eerste tot de laatste kilometer het verschil te maken en de kloof tussen patiënt en medicijnen te dichten.”

Het gesprek verplaatst zich naar de toegankelijkheid van medicatie in ontwikkelingslanden, vooral op het gebied van malaria, tuberculose, reproductieve gezondheidszorg en HIV. Monchen legt uit dat de uitdaging ligt in het verbeteren van de ‘last mile delivery’, waarbij tijdige en accurate data essentieel zijn om tekorten te voorkomen.

Het gesprek gaat verder over de wereldwijde toeleveringsketen. Monchen legt uit dat deze begint bij grondstoffen, waarbij 90% van alle medicijnen in India wordt geproduceerd. i+solutions koopt deze generieke geneesmiddelen uit India in. Ze besteden het internationale transport uit aan gespecialiseerde partijen die zorgen voor tijdige en volledige levering van goederen. In elk land hebben ze een track-and-tracesysteem opgezet om de goederen te volgen en ervoor te zorgen dat alles op de juiste plaats terechtkomt.

Monchen wijst erop dat i+solutions twee belangrijke belanghebbenden heeft: donoren en begunstigden. Ze zijn vastbesloten om de impact die ze maken te meten en te onderbouwen met data. Hij noemt het voorbeeld van tuberculose, waar 1,5 miljoen mensen aan lijden en 10% van hen overlijdt. Ze werken samen met donoren, zoals USAID, en streven naar kwalitatieve data om hun aanpak te verbeteren. Hij benadrukt dat 20-40% van de medicatie die i+solutions verzendt, niet bij de patiënten terechtkomt. Dit is een probleem waar ze zich vol passie op storten, waarbij het voorlopige antwoord ‘technologie’ luidt, waarover in deel twee van dit interview meer.

Afrika veranderd, dat kun je vanuit Woerden zien

“Hoe verandert Afrika?” vraag ik, geïntrigeerd door de focus van Iplussolutions op dit continent. Monchen legt uit dat nieuwe bedrijven gedwongen zijn om zich aan te passen en steeds meer gebruik te maken van digitale consultaties. Hij ziet een positieve trend van digitalisering in heel Afrika, vooral dankzij de jonge bevolking die snel aanpassingen omarmt.

Voordat het interview ten einde loopt, bespreken we de rol van Woerden als thuisbasis voor i+solutions. Monchen benadrukt dat Woerden strategisch gelegen is en gemakkelijk bereikbaar met de trein vanuit Utrecht. Hij roemt de aanwezigheid van talent in de regio, met goede universiteiten en een farmacie-opleiding in Utrecht. Dit heeft i+solutions in staat gesteld om snel hooggekwalificeerde medewerkers aan te trekken.

Tot slot prijst Monchen de regionale ontwikkelingsmaatschappij en hun actieve rol in het regionale netwerk. Hij waardeert de internationale focus en noemt ROM Utrecht Region “de meest actieve regionale club” die hij kent.

Met een gevoel van bewondering en inspiratie verlaat ik het kantoor van Iplussolutions. Edward Mönchen en zijn team hebben de principes van het bedrijfsleven omarmd, met een ideologische drive en een pragmatische aanpak die hen in staat stelt om grenzen te verleggen en positieve verandering te bewerkstelligen.


Dit is het eerste deel van een tweeluik. Deel twee lezen? Klik hier.

Tekst en fotografie: Jos Hummelen, ROM Utrecht Region

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!