I+solutions transporteert medicijnen over de hele wereld

In een wereld waarin toegang tot essentiële medicijnen nog niet voor iedereen vanzelfsprekend is, staat i+solutions centraal als een onafhankelijke non-profitorganisatie die gespecialiseerd is in het beheer van de farmaceutische toeleveringsketen voor ontwikkelingslanden. De missie is eenvoudig maar krachtig: ervoor zorgen dat de broodnodige medicijnen in handen komen van degenen die ze nodig hebben, en dat ze niet opraken voor er een nieuwe levering binnen is. Dit is deel 2 van een tweeluik. Wil je het eerste artikel eerst lezen? Klik dan op de knop hiernaast.

Lees deel 1
12 september 2023 4 minuten

De aanpak van i+solutions berust op twee pijlers: zij bieden zowel medicijnen als expertise aan. Ed Monchen, CEO van de stichting uit Woerden heeft het over “skills and pills”. Hun diensten omvatten de inkoop van medicijnen voor hiv/aids, malaria, tuberculose en reproductieve gezondheid. Daarnaast bieden ze training en advies in het beheer van de toeleveringsketen om de gezondheidssystemen in ontwikkelingslanden veerkrachtiger te maken.

Het bereik van i+solutions is indrukwekkend. Ze leveren medicijnen tot aan de meest afgelegen gebieden in landen zoals de Democratische Republiek Congo, Mali, Burundi en Ethiopië. Hun inkoopactiviteiten beslaan maar liefst 120 landen wereldwijd, waaronder ook landen uit de ‘Global South’ in Azië en Zuid-Amerika. Bovendien verzorgen ze de inkoop voor Oekraïne, Wit-Rusland en Moldavië in Oost-Europa, evenals alle landen in Centraal-Azië, waaronder Kazachstan.

Krachten bundelen zorgt voor efficiëntie

Het belang van het bundelen van fondsen om effectievere inkoop te realiseren, hebben ze geleerd van de lessen die de aidsepidemie hen heeft bijgebracht. Tegenwoordig wordt ook de strijd tegen wereldwijde epidemieën aangepakt via grote fondsen het UN-lichaam, genaamd ‘The Global Fund’. Voor I+solutions is dit een ideale manier van werken: dit is de plek waar zij aankloppen voor middelen.

Hoewel ze al indrukwekkende inspanningen leveren, erkennen ze dat er nog meer gedaan kan worden. i+solutions richt zich momenteel niet op mensen met een chronische ziekte, zoals diabetes, maar ze denken hier wel over na. Deze westerse ziekten komen steeds vaker voor in het snel ontwikkelende Afrika.

Impact door innovatie

Een aspect waarop i+solutions zich onderscheidt, zijn de innovaties die ze ontwikkelen. Samen met de overheid van Burundi implementeren zij bijvoorbeeld Medexis. Medexis is een logistiek informatiesysteem voor de publieke gezondheidszorgsector en omvat de inkoop, opslag en distributie op één enkel platform. Monchen stelt: “deze innovatie heeft de productbeschikbaarheid met tien procent verhoogd, de frequentie van verlopen voorraden met maar liefst 85 procent verlaagd en extra budget aangetrokken voor voedingsproducten.” Meten is weten.

“Het is het meest kwetsbare deel van de toeleveringsketen onder andere vanwege de veiligheidssituatie, de slechte infrastructuur, de hoge transportkosten en de matige beschikbaarheid en beperkte gebruik van rapportagetools.”

Monchen blijft hameren op het belang van ‘the last mile’. Het leveren van medicijnen is in regio’s zoals de Kivus in de Democratische Republiek Congo een logistieke uitdaging. Met ‘the last mile’ doelt Monchen op het brengen van de medicijnen van het districtsmagazijn naar apotheken en  gezondheidscentra Monchen: “Het is het meest kwetsbare deel van de toeleveringsketen onder andere vanwege de veiligheidssituatie, de slechte infrastructuur, de hoge transportkosten en de matige beschikbaarheid en beperkte gebruik van rapportagetools.” De oplossing van i+solutions is Just Drive, een innovatieve app die goed werkt op plekken met beperkt internet.

In plaats van dat iedere kliniek of ziekenhuis zelf iemand naar het districtsmagazijn stuurt, wordt de distributie vanuit het districtsmagazijngeorganiseerd via motortaxi’s.

En in plaats van dat de hoofdverpleegkundige van het ziekenhuis voorraadrapportages en -aanvragen opstelt en tijdig indient bij het districtsmagazijn, installeerden we lokale Focal Points die samen met de hoofdverpleegkundige van het ziekenhuis de inventarisatie doet. De rapportage van de voorraad en verbruiksgegevens en de voorbereiding van aanvragen gaat zodoende via dat ‘Focal Point’. Hiermee komt de verantwoordelijkheid tevens meer bij de gemeenschap te liggen.

Zo blijft i+solutions zich inzetten om de toeleveringsketen van essentiële medicijnen voortdurend te verbeteren en hun missie van wereldwijde toegang tot gezondheidszorg te verwezenlijken.

Tekst en fotografie: Jos Hummelen, ROM Utrecht Region.

 

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!