WellBased ontlast werkdruk van docenten

Meer aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen in het voortgezet onderwijs en tegelijkertijd minder werkdruk voor docenten. Daniël de Vries is de jonge oprichter van WellBased. "Utrecht zie ik echt als de place-to-be als je een edtech startup hebt." 45 scholen werken er al mee.

4 maart 2024 3 minuten

Wie ben je en wat voor bedrijf heb je?

“Mijn naam is Daniël de Vries (foto) en ik ben de oprichter van WellBased. WellBased is een innovatieve lesmethode voor middelbare scholen gericht op studievaardigheden, sociaal-emotionele vaardigheden, burgerschap en groepsvorming. Ons lesmateriaal wordt ingezet in mentorlessen. Zo hebben we een mentorles telefoongebruik, grenzen aangeven, roddelen, plannen, leren met flashcard, echt van alles.”

De Vries: “Het bijzondere aan ons lesmateriaal is dat je onze mentorlessen in vijf tot tien minuten voorbereidt. Normaliter is een mentor 30 tot 60 minuten kwijt aan het voorbereiden van een mentorles over dit soort onderwerpen. Doordat wij gebruik maken van video’s die klassikaal uitleg en instructie geven aan de leerlingen besparen we mentoren veel tijd. Daarnaast hebben we een digitale lesbibliotheek waar je gericht kan zoeken op wat er gebeurt in jouw klas. Door de korte voorbereiding en dat je zo snel het onderwerp vindt wat je zoekt, kun je adequaat inspelen op de behoefte van je leerlingen. Om dit ook in de toekomst te garanderen voegen we maandelijks meerdere actuele onderwerpen toe.”

“Met onze aanpak ontlasten we docenten bij hun mentortaken. Dat is echt nodig in een tijd van een lerarentekort en een hoge werkdruk in het onderwijs. Onze missie is om met onze lesmethode niet alleen het welzijn van de leerlingen te verbeteren, maar ook dat van docenten.”

Waarom ben je naar Utrecht gekomen?

De Vries: “Toen ik WellBased oprichtte woonde ik in Enschede. Dat was voor mij een goede plek om te starten met ondernemen, want daar kreeg ik veel begeleiding vanuit onder andere Novel-T en de Incubase. Echter, er zitten daar weinig onderwijsbedrijven en ik moest ver reizen naar scholen om over onze lesmethode te vertellen. In Utrecht zit ik een stuk centraler en kan ik meer leren van andere onderwijsbedrijven. Dat helpt mij heel erg, omdat ik daardoor niet zelf het wiel uit hoef te vinden. Utrecht zie ik echt als de place-to-be als je een edtech startup hebt.”

Welke dienst heb je afgenomen van de ROM en wat levert dat je op?

De Vries: “Mijn hoogtepunt was dat ik via ROM Utrecht Region mee kon naar de BETT Show in Londen. Dit is de grootste Edtech-beurs ter wereld. Mijn deelname aan deze beurs heeft ontzettend veel deuren geopend. Zowel de ROM als Dutch Edtech, waar ‘de ROM’ nauw mee samenwerkt, hebben mij geïntroduceerd bij organisaties uit het VK, België en Spanje. Daardoor heb ik een goed beeld kunnen creëren van de uitdagingen in deze markt, wat precies de reden was dat ik naar de beurs was gekomen.”

“De beurs leverde me echter veel meer op. Er waren ook redelijk wat VO- & MBO-scholen op de beurs. Wij zitten in het VO, dus de beurs heeft mij direct een mooi aantal nieuwe proefgebruikers opgeleverd. Het MBO deden we tot voor de beurs nog weinig mee en nu, drie weken na de BETT, heb ik al met zeven MBO-scholen nauw contact. Dat had ik niet verwacht en is zeker een mooie bonus.”

“Daarnaast doe ik mee met het Export Accelerator Program onder begeleiding van Jaap Breugem van ‘de ROM’. In dit programma onderzoek ik de mogelijkheden om in de nabije toekomst naar België uit te breiden. Dat heeft me al veel waardevolle inzichten opgeleverd. Wat vooral sterk is aan het programma dat door Gritd wordt geleid is dat je een aanpak aangeleerd krijgt die je later voor andere markten ook kan gebruiken. Deze aanpak krijg ik samen met 5 andere bedrijven in 6 sessies aangeleerd. Tussen de sessies krijgen we natuurlijk ook huiswerk mee en Jaap helpt me bij uitdagingen waar ik dan tegenaan loop. Ik heb er veel vertrouwen in dat dit programma me gaat helpen om ook het welzijn van jongeren en docenten in andere landen te verbeteren.”

“Tot slot heb ik meegedaan aan het event Crossroads in 2023, waar ik naast de deelname aan inspirerende sessie ook met een aantal investeerders heb gesproken. Als we inderdaad besluiten naar het buitenland te gaan heb ik mogelijk extra kapitaal nodig. Daarom is het prettig dat de ROM dit soort events organiseert waar je als ondernemer investeerders kan ontmoeten.”

Hoe verloopt het contact?

“Het contact met ‘de ROM’ is erg prettig. Van vijf mensen binnen de ROM heb ik het mobiele nummer en daarmee kan ik hen ten allen tijden bellen of appen. Dat is heel fijn als je in een startup werkt waar je continu voor nieuwe uitdagingen staat. Ik kan altijd snel met ze schakelen. Jaap spreek ik momenteel wekelijks een paar keer nu hij me begeleid bij het Export Accelerator Program en ik haal dusdanig veel uit onze sparsessies, dat ik hoop dat we ook na het EAP dit contact zo intensief onderhouden.”

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!