Utrecht eerste bidirectionele regio ter wereld

Dit dankzij samenwerking Hyundai & We Drive Solar voor grootschalige inzet IONIQ 5 als deelauto en energie-opslag. In aanwezigheid van staatssecretaris Stientje van Veldhoven, wethouder Eelco Eerenberg en gedeputeerde Huib van Essen tekent Hyundai vanochtend een samenwerking met strategische partners om van Utrecht de eerste regio ter wereld te maken met een bidirectioneel ecosysteem. Daarbij worden de batterijen in elektrische deelauto’s grootschalig ingezet als opslag van duurzame energie.

28 april 2021 3 minuten

In bijzijn van Koning Willem Alexander werd twee jaar geleden de allereerste bidirectionele publieke laadpaal in gebruik genomen in Utrecht. Inmiddels staan er bijna 500 laadpalen in de stad en regio die auto’s niet alleen duurzaam kunnen opladen, maar ook kunnen ontladen. Utrecht is daarmee de eerste stad en regio met een groot netwerk van bidirectionele laadpalen.

De ambitie van We Drive Solar en haar partners is om in Utrecht het energie- en mobiliteitsysteem van de toekomst te realiseren: honderden elektrische deelauto’s die zorgen voor schone lucht, minder auto’s op straat en de buffer vormen voor grootschalige toepassing van zon- en windenergie in de regio.

Tekst gaat verder na de video.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven opende middels onderstaande videoboodschap de feestelijke bijeenkomst.

 

IONIQ 5

Vanwege de unieke positie en kennis op het gebied van bidirectioneel laden kiest Hyundai voor Utrecht om haar eerste bidirectionele productie-auto te testen en grootschalig in te zetten: de IONIQ 5. De IONIQ 5 heeft bidirectionele laadtechnologie aan boord die als eerste in Utrecht zal worden ingezet.

Utrecht heeft als ambitie om de eerste bidirectionele stad en regio te worden ter wereld.

Dit is mogelijk door een unieke samenwerking van partijen in We Drive Solar:

 • ElaadNL voor de standaardisatie en inbedding van de juiste protocollen.
 • Last Mile Solutions voor de software-aansturing van de laadpalen.
 • Nieuwe Weme en Siers voor de productie en plaatsing van de laadpalen.
 • Utrecht Sustainability Institute voor de wetenschappelijk validatie van het ecosysteem.
 • Stedin voor de integratie van bidirectioneel laden in het stroomnet.
 • Ontwikkelaars MRP en Ballast Nedam Development voor de grootschalige toepassing van bidirectionele deelauto’s in de nieuwe, gezonde en groene stadswijk Cartesius.
 • Heijmans voor de inzet van bidirectionele deelauto’s in diverse projecten in de regio waaronder Leidsche Rijn Centrum en Leusden.
 • Koolen Industries voor een forse opschaling van het aantal bidirectionele deelauto’s.
 • a.s.r. Nederland voor de realisatie van het grootste bidirectionele laadplein ter wereld.
 • GoodMoovs voor de koppeling van deelauto-platform en app met bidirectioneel laden.
 • De stad en regio Utrecht door plaatsing van publieke bidirectionele laadpalen.

Opschaling

Hyundai en We Drive Solar testen voor de zomer het bidirectioneel laden op de laadpalen in Utrecht en regelen de integratie in het autodeelsysteem van We Drive Solar. Na de zomer volgt de eerste inzet van een groot aantal IONIQ 5’s in Utrecht. Begin 2022 wordt  opgeschaald naar 150 bidirectionele deelauto’s in Utrecht.

Ondertekening ROM

Namens de ROM tekende directeur Arjan van den Born de intentieverklaring. ROM Regio Utrecht ondersteunt het innovatieve bedrijfsleven dat werkt binnen de ecosystemen van “een toekomstgerichte energiemarkt & innovatieve smart grid oplossingen” in handel en investeringen, financiering, matchmaking en de ontwikkeling van publiek private samenwerkingen.

 

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!