ROM Utrecht Region investeert in Vedea Healthware

Vedea Healthware ontwikkelt een VR-game voor kinderen, om van hun luie oog af te komen. Deze methode is veel leuker, en werkt zelfs beter dan de authentieke pleister-methode. Gemiddeld heeft 1 op de 25 kinderen een lui oog, dus met deze innovatie kunnen veel kinderen beter geholpen worden. ROM Utrecht Region doet een investering in Vedea.

30 januari 2023 2 minuten

Ongeveer 1 op de 25 kinderen heeft een lui oog. In medische termen heet een lui oog ‘amblyopie’, het is de meest voorkomende oorzaak van eenzijdige slechtziendheid bij mensen onder de 40 jaar. Amblyopie is het gevolg van gebrekkige visuele ontwikkeling in de eerste levensmaanden, of -jaren.

Vedea ontwikkelt een nieuwe, innovatieve behandelmethode voor kinderen met een lui oog die veel effectiever is, en ook veel leuker. Deze methode maakt gebruik van VR-technologie, gekoppeld aan een uitgebreide immersive content bibliotheek. In deze Vedea-bibliotheek is een breed aanbod te vinden van visuele trainingen in de vorm van games.

Welke problemen lost Vedea op?

Op dit moment is de standaard behandelmethode voor een lui oog, om het goede oog voor twee tot zes uur per dag af te plakken. Het dagelijks op plakken en ophouden van de pleister zorgt in veel gevallen voor stress bij het kind, en is niet prettig. Een ander groot probleem van het afplakken is de erg lage therapietrouw (<50%), waardoor de periode dat er met de pleister gelopen moet worden, in de meeste veel langer is dan eigenlijk noodzakelijk zou zijn. Daarnaast blijkt dat het afplakken van het goede oog niet helpt bij de ontwikkeling van een goede samenwerking tussen beide ogen en dat het zelfs het goede oog kan verzwakken.

“Uit onderzoek blijkt dat het spelen van speciaal ontworpen games effectiever is dan afplakken. En het is natuurlijk vooral veel leuker. Door te gamen wordt het luie oog getraind, samen met het goede oog. Dat is belangrijk want goed zien doe je met 2 ogen. En eerlijk is eerlijk: een kind dat jarenlang meerdere uren per dag met een oogpleister moet leven is in feite visueel gehandicapt“, aldus oprichter van Vedea Healthware, Daniel Jansen.

Wat gaat Vedea doen met de financiering?

Met de investering kan Vedea de games verder ontwikkelen, de klinische studie uitvoeren en zich voorbereiden op de certificering van de technologie. De ROM doet deze investering samen met een informele investeerder, die ervaring en expertise heeft in de oogheelkundige chirurgische sector.

Deze samenwerking is afgelopen dinsdag bezegeld met de uitreiking van de ROM-tombstone door wethouder Susanne Schilderman (Economische Zaken) van de gemeente Utrecht: “Start-ups als Vedea onderstrepen nog maar eens waarom Utrecht dé health hub van Nederland is. Gezondheidsonderzoek en -innovatie zitten in het Utrechts DNA. Een mooi initiatief dat we dan ook graag helpen zich verder te ontwikkelen”, aldus Susanne Schilderman.

Vedea Healthware

 

EFROROM Utrecht Region is een maatschappelijke investeerder die toegang tot kapitaal vergroot voor innovatieve bedrijven in de regio. De ROM investeert in de grote transitiesectoren die van belang zijn voor de economie van morgen: digital, health en sustainability. Om de financieringen voor deze bedrijven te realiseren, werkt de ROM samen met vele partners binnen en buiten de regio. De ROM heeft twee fondsen: het Healthy Urban Living Proof Of Concept (HUL POC) Fonds en het Participatiefonds. Het HUL POC fonds is mede mogelijk gemaakt door co-financiering van de Provincie Utrecht en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De investering in Vedea Healthware gebeurt vanuit het HUL POC Fonds.

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!