ROM Utrecht Region investeert in biotech-startup CryoCloud

Biotech-startup CryoCloud heeft met succes een financieringsronde van 500.000 euro opgehaald. Hiermee kunnen ze hun eigen data-analyseplatform verder ontwikkelen. Het platform draait op de cloud en is gericht op cryo-elektronenmicroscopie (cryo-EM) voor het ontwikkelen van medicijnen.

7 maart 2024 4 minuten

CryoCloud is gevestigd in Utrecht en is opgericht in 2021 door Robert Englmeier, Ilja Gubins en Boy Persoon. Ze hebben een vliegende start gemaakt, deelgenomen aan verschillende accelerator  programma’s en een innovatief data-analyseplatform op de markt gebracht. Het platform, dat draait op de cloud, is bedoeld om cryo-EM toegankelijker en efficiënter te maken voor wetenschappers die werken aan medicijnontwikkeling en onderzoek.

Met hun cryo-EM data-analyseplatform kan CryoCloud snel en schaalbaar 3D-eiwitstructuren bepalen. Deze structuren zijn van belang voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Dankzij de financiering zal de startup hun platform verder verbeteren om wetenschappers beter te ondersteunen en de gegevensanalyse te vereenvoudigen.

Cryo-EM

Cryo-EM, een techniek die een Nobelprijs heeft gewonnen voor het bepalen van de 3D-structuur van eiwitten, wordt steeds vaker gebruikt bij het ontwerpen van medicijnen op basis van structuur. In tegenstelling tot voorspellende tools zoals DeepMind’s AlphaFold, stelt cryo-EM wetenschappers in staat om experimenteel eiwitstructuren vast te stellen en relevante doelen te bekijken in hun natuurlijke of door geneesmiddelen beïnvloede staat.

CryoCloud richt zich op de uitdagingen waarmee wetenschappers te maken hebben, waaronder hoge kosten, complexiteit en inefficiënties van traditionele cryo-EM-rekeninfrastructuur. Door gebruik te maken van schaalbare cloudopslag en krachtige gegevensanalyse via een gebruiksvriendelijke web-app, maakt CryoCloud geavanceerde onderzoek tools wereldwijd toegankelijker. Dit vermindert de behoefte aan uitgebreide infrastructuur en gespecialiseerde kennis.

De recente investering bevestigt het vertrouwen in het potentieel van CryoCloud om verandering teweeg te brengen. Marta-Gaia Zanchi, oprichter en managing partner bij Nina Capital, benadrukte: “CryoCloud’s innovatieve benadering van het gebruik van cloudtechnologie in cryo-EM is niet alleen een grote stap voor de structurele biologie, maar ook een bewijs van de transformerende kracht van digitale oplossingen in life sciences.”

Deze investeringsronde werd geleid door Nina Capital, in samenwerking met Utrecht Health Seed Fund en ROM Utrecht Region. Over de potentie van het bedrijf licht Irene van de Poll, Investment Manager bij ROM Utrecht toe: “Het team van CryoCloud is erin geslaagd hun platform in een korte tijd te bouwen en succesvol in de markt te zetten. Hun technologie kan een enorme versnelling teweeg brengen in de life sciences sector.”

Over ROM Utrecht Region:

ROM Utrecht Region is een sociale investeerder die de toegang tot kapitaal voor innovatieve bedrijven in de regio vergroot. De ROM investeert in de belangrijke transitiesectoren die belangrijk zijn voor de economie van morgen: digitaal, gezondheid en duurzaamheid. Om de financiering voor deze bedrijven te realiseren werkt de ROM samen met vele partners binnen en buiten de regio. ROM heeft twee fondsen: het Healthy Urban Living Proof Of Concept (HUL POC) Fund en het Participatie Fund. Het HUL POC-fonds is medegefinancierd door de provincie Utrecht en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De investering in CryoCloud wordt gedaan vanuit het HUL POC-fonds.

 

EFRO-EU-EuropeseUnie

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!