EN

You are leaving our website and will be forwarded to the international website for the Utrecht Region. Via this website, our Team International helps foreign businesses expand to Utrecht Region. By following this link you will be forwarded to this external website: https://invest.utrechtregion.com


Go to invest.utrechtregion.com

De ROM investeert in CART-Tech B.V.

De eerste investering van de ROM Utrecht Region! Met deze co-investering stelt de ROM het Utrechtse bedrijf CART-Tech in staat om hun product verder te ontwikkelen en op de markt te brengen.

8 maart 2021 3 minuten

Onze eerste investering!

De gemeente Utrecht is samen met andere overheden in de regio, de universiteit en het UMC Utrecht aandeelhouder van de ROM. “CART-Tech is een bedrijf waar Utrecht trots op kan zijn. Het bedrijf is voortgekomen uit het UMC Utrecht (afdeling cardiologie) en kent daarmee z’n wortels in het hart van ons land. CART-Tech is een goed voorbeeld van een ‘vroege fase’-onderneming. Dankzij deze eerste investering van de ROM krijgt het bedrijf de stevige impuls die het verdient,” aldus wethouder Verschuure.

Video: Maak kennis met de gezichten achter CART-Tech: Frebus van Slochteren en Paul Leufkens. Tekst gaat onder de video verder.

Wat is CARTBox?

CARTBox® zorgt ervoor dat cardiologen pacemakers veel gemakkelijker op de juiste plek krijgen. Daardoor kunnen veel meer patiënten met ernstig hartfalen optimaal worden behandeld met als gevolg dat hun levensverwachting sterk verbetert. CARTBox® wordt ingezet bij patiënten met hartfalen die een geavanceerde pacemaker nodig hebben. Tijdens het plaatsen van de pacemaker worden stimulatiedraden geplaatst in het hart. De cardioloog ziet met reguliere röntgenbeelden niet de aangetaste delen van het hart. Dit is wel nodig voor een juiste plaatsing van de stimulatiedraden. Daardoor worden in 30% van de behandelingen de draden niet optimaal geplaatst, waardoor veel patiënten met ernstig hartfalen geen of onvoldoende baat hebben bij een pacemaker. Met CARTBox® denkt CART-Tech het aantal misplaatsingen op zijn minst te kunnen halveren.

De CARTBox techniek

CARTBox® combineert standaard MRI en röntgenbeelden op een nieuwe manier. De CARTBox-terminal stuurt veilig en automatisch de MRI data van het ziekenhuis naar de cloud. Daar worden de gegevens geanalyseerd met behulp van artificial intelligence/deep learning technieken. De resultaten van deze analyse worden automatisch vanuit de cloud naar het ziekenhuis teruggestuurd en samengebracht met de röntgenbeelden van de patiënt.

De gefuseerde beelden vormen voor de cardioloog een navigatiesysteem voor het hart. Hij ziet op een enkel beeldscherm waar de draden moeten worden geplaatst en wat de beste manier is om daar te komen (via een van de bloedvaten).

Ontwikkeld bij UMC Utrecht

UMC Utrecht is nauw betrokken bij de ontwikkeling van CARTBox. Dr. Mathias Meine, cardioloog, hoofdonderzoeker en mede-uitvinder: “Wij zijn bijzonder trots dat de techniek die we hier in huis hebben ontwikkeld nu in grootschalige klinische studies wordt onderzocht. Zodra de veiligheid en effectiviteit van CARTBox is aangetoond zal dit leiden tot betere patiëntenzorg en een optimale inzet van middelen op onze afdeling.”

Ook Mirjam van Velthuizen, lid van de raad van bestuur van UMC Utrecht en medeaandeelhouder van de ROM, is trots: “Het is de nieuwsgierigheid naar nieuwe mogelijkheden die vaak voor vooruitgang zorgt. Om die reden zijn wij een trotse deelnemer aan de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht Region. Deze maatschappelijke investeerder heeft als doel om startups, scale-ups en innovatieve MKB-ers, o.a binnen de sector Health een steuntje in de rug te geven bij de ontwikkeling van veelbelovende innovaties. Het stimuleren van innovatie in onderwijs, onderzoek en zorg dragen wij als universitair medisch centrum uiteraard een warm hart toe. Het spreekt vanzelf dat ik uitermate trots ben dat de eerste investering nu wordt gedaan in de verdere ontwikkeling van een innovatie die is bedacht op de afdeling Cardiologie van het UMC Utrecht.”

 

ROM Utrecht Region als investeerder

De ROM Utrecht Region is een maatschappelijk investeerder die toegang tot kapitaal vergroot voor innovatieve bedrijven in de regio. De ROM investeert in de grote transitiesectoren die van belang zijn voor de economie van morgen: digital, health en sustainability. Om de financieringen voor deze bedrijven te realiseren, werkt de ROM samen met vele partners binnen en buiten de regio. De ROM heeft twee fondsen: het Healthy Urban Living Proof-Of-Concept (HUL POC) fonds en het Participatiefonds. De investering in CART-Tech B.V. gebeurt vanuit het HUL POC Fonds. Naast ROM Utrecht Region investeren onder meer Simba B.V., Bannenberg & Partners Medical Consultancy en Medical2Market B.V in deze ronde.

Foto: uitreiking tombstone door wethouder Verschuure.

Misschien vind je dit ook interessant

Meer relevante artikelen
Nieuws

Utrechtse Withthegrid maakt energie-infrastructuur duurzamer mede dankzij investering ROM Utrecht Region

Het Utrechtse Withthegrid ontvangt een investering uit het Participatiefonds van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM). Met haar monitoringssoftware en -sensoren biedt Withthegrid real-time inzichten in de conditie van de gas-, elektriciteits-, water- en stadsverwarmingsinfrastructuur.

Lees meer
Nieuws

Nieuwsupdate #3 – Ondernemersnieuws uit de regio dat jij niet mag missen!

Hartje zomer, lekker bakken of een terrasje pakken met vrienden of familie… En natuurlijk heb je beloofd dat je je werk ff met rust laat. Maar je weet ook: een ondernemer die niet weet wat er speelt, is geen ondernemer. Wij maken het makkelijk...

Lees meer
Nieuws

Save the date – Connect Live

Donderdag 25 november 2021 van 13:00u tot 17:00u vindt het jaarlijkse Connect Live plaats. Een regionaal ondernemersfestival in Stadion Galgenwaard met een programma vol inspiratie, creatie, samenwerken en ontmoeten. Meld je aan!

Lees meer