Ondernemersnieuws dat jij niet mag missen!

De eerste editie van een twee-wekelijkse update met ondernemersnieuws! Lees korte samenvattingen van, wat ons betreft, het belangrijkste nieuws voor ondernemers uit Midden Nederland. Deze week: Hoe trekt Utrecht Nederland uit de coronacrisis? En wat levert een ROM nou eigenlijk op voor ondernemers? Dit en meer, lees je tijdens de nieuwsupdate #1!

11 juni 2021 5 minuten

Invest-NL: het is best lastig om de juiste keuzes te maken

Invest-NL (zelf een start-up) is een publiek investeringsfonds dat maatschappelijke impact wil koppelen aan een bescheiden financieel rendement. Het fonds richt zich op energietransitie en circulaire economie en begint met investeren vanaf 5 miljoen euro.

Toch investeerde het in 2020 maar in één bedrijf dat werkt aan een schoner milieu; de andere drie deden iets met insulinepompjes, cybersecurity en meetapparatuur voor chips. Bovendien waren de bedragen lager dan beoogd. Da’s toch raar? Het kon niet anders, zegt directeur Wouter Bos, door de coronapandemie.

In dat eerste jaar heeft Invest-NL wel veel geleerd over de rol die het kan spelen in de energietransitie én daarbuiten. Dat wil zeggen: bij de financiering van innovatieve bedrijven die de start-upfase willen ontgroeien.

Invest-NL kan alleen slagen als zij:

  • Niet lukraak overal geld in steekt
  • Hypergespecialiseerd werkt
  • De markt echt snapt.

In vergroening investeren klinkt logisch, maar waarom ook in deeptech? Dat heeft toch niets te maken met energietransitie en circulaire economie? Klopt, zegt Bos. Toch doet Invest-NL het, om strategische redenen. Er is enorme interesse vanuit Azië en de VS; Nederland wil het intellectueel eigendom en aandeelhouderschap behouden.

In 2021 komt het accent wel meer op de energietransitie te liggen, zo blijkt uit het feit dat er in de eerste maanden van het jaar al verschillende investeringen zijn gedaan in jonge, duurzame bedrijven.

Lees meer

Utrecht trekt Nederland uit de coronacrisis? #hoedan

Simpel. Investeren in woningbouw en openbaar vervoer in Utrecht levert 100.000 banen op. Dat is goed voor Utrecht, maar ook voor de nationale economie. Het staat allemaal in het herstelplan Utrechts Aanbod, dat een toekomstperspectief schetst voor het jaar 2050, als de bevolking van de gemeente Utrecht is toegenomen naar 1,7 miljoen mensen.

Utrecht is al jaren een van de meest concurrerende regio’s in Europa. Om die positie te behouden en een leefbare regio te blijven, zijn investeringen nodig, die in het teken staan van: groen, gezond en bereikbaar. Om de politiek wakker & warm te maken, zijn bedrijven, kennisinstellingen en 33 gemeenten naar informateur Mariëtte Hamer gestapt.

Lees meer

Wat doet zo’n ROM nou en wat levert het op voor ondernemers?

Goede vraag! Het webinar ’De impact van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen vanuit ondernemersperspectief’ geeft je een indruk.

Focco Vijselaar (directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie EZK) spreekt zijn waardering uit voor “de indrukwekkende resultaten, zelfs in een coronajaar”. Drie ondernemers noemen onder andere “inzicht in hoe het werkt”, “interessante connecties” en (soms ook) “deuren naar financiering” als toegevoegde waarde. En voorzitter MKB-Nederland Jacco Vonhof geeft aan dat we “een slimmere economie nodig hebben om de welvaart op niveau te houden. Die ROM’s overzien het speelveld en zijn fantastische intermediairs tussen al die verschillende partijen.”

Bekijk hier de compilatie van het webinar in 3 minuten. Of kijk het hele webinar terug!

Daar is ie: de Top 250 NL Groeibedrijven 2021

Op 1 juni is hij gepubliceerd: de top 250 Groeibedrijven 2021. Groeibedrijven zorgen voor meer banen en daar profiteert de hele economie van.

De lijst is gebaseerd op het ScaleUp Dashboard van de Rotterdam School of Management (RSM) en het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) en wordt opgesteld in samenwerking met nlgroeit. Het gaat om scale-ups met minimaal 10 FTE en/of minstens 5 miljoen euro omzet, die in drie opeenvolgende jaren steeds een groei van minimaal 20% in FTE hebben gerealiseerd.

Opvallend in 2021:

  • de grootste groeiers zijn actief op het snijvlak van digitalisering, dienstverlening en nieuwe media
  • 12,5% komt uit de regio Utrecht #trotsop
  • slechts 5% wordt geleid door een vrouwelijke ondernemer #datmoetbeter

Later dit jaar wordt de top 10 bekend gemaakt en krijgt de nummer 1 de Gouden Groeier!

Lees meer

NEP Group benoemt Hilversum Media Park als Innovation Hub

Prachtig NEP nieuws en bovendien hartstikke echt

De in de VS gevestigde NEP Group heeft haar Media Park-locatie in Hilversum aangewezen als een van de drie innovatiehubs wereldwijd. Een teken dat NEP veel vertrouwen heeft in de kansen die het Nederlandse media- en omroepecosysteem biedt voor innovatie, groei en samenwerking.

NEP wil de hele ‘end-to-end’ keten leveren, van camera tot het scherm van de consument en heeft de ambitie om zich 24/7 te blijven ontwikkelen. Managing director Van Vegten: “We verzamelen de ideeën van alle geweldige mensen die we over de hele wereld hebben. Die zetten we om in producten en diensten waar de hele groep van kan profiteren.”

Het Hilversumse Mediapark wordt al lang erkend als broeinest van creatief talent en koploper op het gebied van broadcasttechnologie. Doorslaggevend voor de keus voor Nederland zijn verder de geavanceerde digitale infrastructuur, de vestiging dichtbij Schiphol en de steun van de overheid, in het bijzonder die van de gemeente Hilversum.

Tot slot noemt Van Vegten de belangrijke rol die het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken, de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) én de ROM Utrecht Region hebben gespeeld bij het overtuigen van NEP om het team uit te breiden naar Nederland.

Lees meer

 

PS Wist je dit?
NEP was ook betrokken bij de meercameraregistratie van het songfestival.

Oké, maar wist je dit ook dan?

NEP heeft onze eigen ROM-studio gebouwd: Studio Connect!

Kansen benutten? Ga toch (naar Duitsland) fietsen!

Doe mee aan het event op 15 juni

Duitsland biedt veel kansen voor de Nederlandse fietsgerelateerde industrie. Om ze te verzilveren, zijn twee dingen nodig: samenwerking en een effectieve aanpak. Dat bespreken we op 15 juni van 16:00 – 17:00 uur.

Het programma begint om 16.00 en sluit om 17.00 uur af met een virtuele borrel. Je kan gratis meedoen. Wil je meetrappen… eh sparren? Meld je dan aan voor 15 juni 2021!

Aanmelden

Op 24 juni openen we Café Connect

Omdat de beste ideeën ontstaan op de achterkant van een bierviltje

ROM opent het online Café Connect, DE stamkroeg voor gedreven ondernemers uit de regio Utrecht. Maandelijks trakteren we de aanwezigen op interessante lezingen over rakende onderwerpen omtrent ondernemerschap.

“Leuk, maar waarom zou ik meedoen?”

  • Groei verder als ondernemer
  • Kom in contact met andere ondernemers uit jouw regio
  • Leer over interessante onderwerpen
  • En dat allemaal in een ontspannen setting!

De eerste tafelgasten zijn Bob en John van de Wisselzone uit Montfoort. Zij vertellen vooral over het geheim van in transitie zijn. Begint het al te kriebelen? Meld je dan aan!

24 juni 2021
16:00 – 17:30
YouTube Live

Aanmelden