Nieuwsupdate #8 - Ondernemersnieuws uit de regio dat jij niet mag missen!

Een nieuwe editie van de maandelijkse update met ondernemersnieuws! Lees korte samenvattingen van, wat ons betreft, het belangrijkste nieuws voor ondernemers uit Midden Nederland. Deze week onder andere Vitestro die het meest geavanceerde bloedafnameapparaat ter wereld heeft gepresenteerd, Azië Business Week en hoe data-analyse wereldproblemen kan oplossen. Dit en meer, lees je in nieuwsupdate #8!

16 juni 2022 7 min

Wereldprimeur bloedafnameapparaat Vitestro

Utrecht heeft alweer een primeur! Op 30 mei 2022 heeft Vitestro het meest geavanceerde bloedafnameapparaat ter wereld gepresenteerd. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde (NVKC) in Rotterdam.

Combinatie AI, echografie en robotica
Het apparaat van Vitestro combineert kunstmatige intelligentie (AI) en echogeleide 3D-reconstructie met het robotisch inbrengen van een naald in de ader. Het resultaat is een zeer nauwkeurige en veilige bloedafname. Directeur Toon Overbeeke is er trots op en vertelt: “We hebben bijna vijf jaar besteed aan de ontwikkeling van dit baanbrekende medische apparaat. Alle relevante disciplines zijn vertegenwoordigd in ons team van 35 mensen.”

Diverse voordelen
Denk je nou ‘Lekker belangrijk’, dan heb je helemaal gelijk! Laboratoriumtests zijn cruciaal in de zorg. De uitslagen bepalen zo’n 70% van alle medische beslissingen die artsen nemen. Het is dus niet raar dat mensen wereldwijd miljarden keren op bloed worden geprikt. Door de schaarste aan geschoold personeel komt dit echter in gevaar. Het automatische apparaat van Vitestro biedt een oplossing. Je hebt niet alleen minder personeel nodig om bloed af te nemen; het beschikbare personeel kan vaker elders worden ingezet en dat is goed voor de continuïteit van de zorg.

Een ander voordeel is dat automatiseringstechnologie zorgt voor een nauwkeurig verwerking van het bloedmonster tijdens de afname. Bij handmatige verwerking liggen de foutenpercentages relatief hoog.

De lancering
Het apparaat wordt eerst geïntroduceerd op poliklinische afdelingen. Patiënten kunnen hier kiezen tussen de standaardmethode of automatische bloedafname, die ze zelf intuïtief kunnen bedienen. Wel houdt een zorgprofessional toezicht op meerdere apparaten. De patiënten tijdens de onderzoeksfase reageerden enthousiast.

Vitestro is gevestigd in Utrecht en wordt gefinancierd door private investeerders en subsidies van de EU en de overheid. Vanaf 2023 start Vitestro met klinische onderzoeken voor de CE-goedkeuring in Europa. De introductie op de Europese markt is gepland in 2024.

Meer lezen?
Klik hier om het hele artikel te lezen op de website van Vitestro.

Ontwikkelingen van AI in Nederland

De innovatiespotter wil het bedrijvenlandschap, innovatieve regio’s, ecosystemen en MKB-bedrijven (startups, scale-ups, innovatief MKB en breed MKB) toegankelijk maken en zo partijen bij elkaar brengen die elkaar anders niet vinden.

Innovatiespotter is gestart met een reeks rondom AI. Het eerste geeft inzicht in de ontwikkelingen van Artificial Intelligence (AI) in Nederland.

Het eerste artikel geeft antwoord op de volgende vraag. Op welke sectoren richten de Nederlandse AI Coalitie en de AI-hubs zich en welke publieke organisaties zijn betrokken?

De Nederlandse AI-Coalitie (NLAIC) is een publiek-privaat samenwerkingsverband dat een belangrijke regierol heeft binnen het landelijke ecosysteem, Het telt 480 leden: MKB, grootbedrijven, overheden en kennisinstellingen.

De NLAIC werkt nauw samen met regionale initiatieven, de zg. AI-hubs, waarvan we er in Nederland op dit moment zeven kennen. Elke hub heeft een eigen karakter en is toegespitst op het bedrijfsleven in de regio. Vaak is de aanjager een regionale ontwikkelingsmaatschappij of universiteit, soms een hogeschool, onderzoeksinstelling of grootbedrijf.

Een hub ondersteunt bedrijven in de regio die AI ontwikkelen of in bedrijfsprocessen toepassen.

Grote wereldproblemen oplossen, met data-analyse!

Data-analyse is niet zomaar ‘een dingetje’; het kan wereldproblemen helpen oplossen of verlichten. Denk aan minder honger, minder vervuiling en minder doden door ziekte, overstromingen of andere rampen.

Lancering ABW op 1 juni
Zo stelt het Analytics for a Better World Institute (ABW), een initiatief van de Amsterdam Business School van de UVA, analytics en technologiebedrijf ORTEC en professor Dimitris Bertsimas van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). ABW werd op 1 juni officieel gelanceerd in Amsterdam tijdens een conferentie met NGO’s, overheden, onderzoekers, non-profitorganisaties, bedrijven en charitatieve instellingen uit de hele wereld.

Data-analyse, algoritmes en kunstmatige intelligentie worden al met succes toegepast in onder andere de logistiek en de reclamewereld. Als je dat ook in andere sectoren doet, kun je een enorme impact maken, bijvoorbeeld op het gebied van ontwikkelingshulp. Zo stelt prof. dr. Marc Salomon, hoogleraar aan de UvA en voorzitter van de Amsterdam Business School.

Duurzame ontwikkelingsdoelen
Het ABW wil met data-analyse bijdragen aan een betere wereld. Om te bepalen wat dat is, legt ze de link naar de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN (Sustainable Development Goals of SDG’s). Dit doelen als de aanpak van honger en armoede, bereikbare zorg en onderwijs, schoon water, stoppen van ontbossing en landdegradatie, meer duurzame energie of maatregelen tegen klimaatverandering.

Een droom die uitkomt
Voor mede-initiatiefnemer Dick den Hertog, hoogleraar Operations Research aan de Universiteit van Amsterdam is het ABW een droom die uitkomt. Hij heeft al diverse aansprekende resultaten op zijn naam staan. En datzelfde geldt voor zijn collega professor Bertsimas van MIT. Denk aan datamodellen die antwoord geven op vragen als:

  • Hoe hoog moeten de dijken zijn als het water stijgt door klimaatverandering?
  • Waar kun je in arme landen het beste medische posten bouwen?
  • Hoe krijg je hulpgoederen na een ramp het snelst op de plek waar ze nodig zijn?
  • Hoe kunnen boeren in Afrika het beste hun land gebruiken?
  • Waar zijn op welk moment de meeste vaccins nodig?
  • Op welke plek kun je het meeste plastic uit de oceanen vissen?

De resultaten worden op verschillende plekken ter wereld toegepast en leiden naast verbeteringen ook tot enorme besparingen.

Academie en digitale marktplaats
In oktober start ABW een academie waar hulpverleners en studenten opgeleid worden in het gebruik van data-analyse. Ze werken samen met andere onderzoekers, studenten, universiteiten, bedrijven en kennisinstituten over de hele wereld en delen de opgedane kennis en ervaringen. Daarnaast komt er een digitale marktplaats met oplossingen en tools, die gratis en voor iedereen toegankelijk is.
ABW nodigt ook bedrijven uit om zich aan te sluiten.

Meer informatie?
Klik hier voor de uitgebreide versie!

Nieuwe subsidieregeling: Kansen voor West 3

Op 1 juni is de subsidieregeling Kansen voor West 3 opengesteld. Provincie Utrecht en de Gemeente Utrecht stimuleren hiermee een slimmer Europa door de bevordering van een innovatieve en slimme economische transformatie.

Hoeveel, voor wat en voor wie?
Het totaalbedrag van 4 miljoen euro is bedoeld voor innovatieve projecten die bijdragen aan maatschappelijke opgaven voor een gezond stedelijk leven in de regio Utrecht.

Je kunt in aanmerking komen als je een MKB-bedrijf bent en bij voorkeur samenwerkt met een kennisinstelling. Per project kunnen maximaal 40% van de totaalkosten worden gesubsidieerd. De minimale subsidie is 200.000 en de maximale subsidie € 1.500.000.

Geïnteresseerd?
Ben je geïnteresseerd, neem dan contact op met jouw steunpunt.

Je kunt je aanvraag indienen vanaf 1 juni 2022 10.00 uur tot en met 31 december 2024 om 17.00 uur.

Meer informatie vind je hier.

Ondernemen in Azië? Kom naar de Business Week!

Ben je als ondernemer actief in Azië, of droom je ervan om dat te worden? Laat je informeren en inspireren tijdens de Business Week Azië. Die vindt plaats van 27 juni tot en met 30 juni 2022, op vier locaties in Nederland. De organisatie is in handen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), in samenwerking met Trade & Innovate NL en het diplomatieke netwerk in Azië.

Azië biedt kansen voor Nederlandse ondernemers
Azië is een snelgroeiende economie die sterk behoefte heeft aan Nederlandse kennis, producten, machines en diensten. Tijdens deze Business Week krijg je inzicht in de marktkansen voor jouw bedrijf in China, Japan, Taiwan, Zuid-Korea, India en de ASEAN-5 regio (Indonesië, Maleisië, Vietnam, Singapore en Thailand).

O ja, voor wie dan?
Business Week Azië is interessant voor:

  • De MKB-er die zijn business wil uitbreiden naar of binnen Azië.
  • De jonge start-up die wil uitbreiden naar of binnen Azië
  • De ervaren exporteur die wil uitbreiden naar of binnen Azië.

Wat levert het me op?
Tijdens de Business Week ontmoet je professionals uit het bedrijfsleven, experts, en vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassades uit de verschillende regio’s. Je krijgt algemene informatie over ondernemen in Azië, hoort wat de trends en ontwikkelingen zijn en ontdekt waar de kansen liggen voor jouw business en hoe je dat het best kunt aanpakken. Er zijn zowel plenaire sessies als 1-op-1 ontmoetingen.

 

 

 

 

 

Vier locaties
Deelname is gratis en vindt plaats op vier locaties:

Maandag 27 juni Marienhof, Amersfoort 12:00 – 17:00 uur
Dinsdag 28 juni Provinciehuis, Den Bosch 12:00 – 17:00 uur
Woensdag 29 juni NH Hotel, Den Haag 09:30 – 14:00 uur
Donderdag 30 juni Nader te bepalen locatie in Zwolle 12:00 – 17:00 uur

Aanmelden
Wil je jouw grenzen verleggen en een nieuwe markt aanboren? Meld je dan aan vóór 23 juni 12.00 uur, via deze link.

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!