Nieuwsupdate #6 - Ondernemersnieuws uit de regio dat jij niet mag missen!

Een nieuwe editie van de twee-wekelijkse update met ondernemersnieuws! Lees korte samenvattingen van, wat ons betreft, het belangrijkste nieuws voor ondernemers uit Midden Nederland. Deze week onder andere de provincie Utrecht die projecten stimuleert die helpen om de regio aantrekkelijk, gezond, groen en klimaatbestendig te maken en Utrechtse foodtech-startup Orbisk ontvangt EU-subsidie. Dit en meer, lees je in nieuwsupdate #6!

28 oktober 2021 7 minuten

Werk jij aan klimaatadaptatie, biodiversiteit en/of gezonde leefomgeving? De provincie Utrecht subsidieert!

De provincie Utrecht stimuleert projecten die helpen om de regio aantrekkelijk, gezond, groen en klimaatbestendig te maken. Werk jij aan zo’n project? Kijk dan of je gebruik kunt maken van de subsidieregeling ‘Klimaatbestendige, Groene en Gezonde Steden en Dorpen 2021-2023’.

Voor wie? En wanneer kom je in aanmerking?

De regeling is er voor verschillende fasen (onderzoek, planvorming of uitvoering) en op verschillende schaalniveaus (bewonerscollectieven, maatschappelijke organisaties, scholen, corporaties, gemeenten). Voorwaarde is dat je initiatief een bijdrage levert aan klimaatadaptatie, biodiversiteit en/of een gezonde leefomgeving.

Denk aan:

  • Groenblauwe schoolpleinen
  • Groene daken en/of gevels
  • Vergroenen van bedrijventerreinen
  • Lokale hitteplannen
  • Realisatie van buurt- of geveltuinen
  • Collectief ontstenen van tuinen

Aanvraag doen of meer weten?

Klik op deze link om voor meer informatie, onder andere over de voorwaarden.

 

Utrechtse foodtech-startup Orbisk ontvangt € 2,4 miljoen EU-subsidie

Het Utrechtse bedrijf Orbisk heeft de Accelerator-pitch van de European Innovation Council gewonnen. Met het winnende voorstel ‘Binspector’ wil Orbisk rond 2025 jaarlijks meer dan 100 miljoen kilo voedselverspilling in professionele keukens besparen.

Orbisk is een Utrechtse startup die professionele keukens helpt hun voedselafvalstroom tot 70% te verminderen. Het geheim? Een volledig geautomatiseerde voedselverspillingsmonitoringservice. Hiermee kunnen bedrijven hun complete voedselproces optimaliseren, duizenden kilo’s per jaar besparen en hun nettomarge verhogen met 2-5%.

Binspector

Met het project ‘Binspector’ wil Orbisk internationaal opschalen, de nauwkeurigheid verbeteren en de snelheid verhogen. Onderdeel is het creëren van een (op algoritmes gebaseerde) slimme assistent die zo precies mogelijk de hoeveelheid voedsel voorspelt die moet worden ingekocht. Voor klanten wordt het leven hiermee gemakkelijker, duurzamer en winstgevender.

Een stap dichterbij de droom

CEO Olaf van der Veen is apetrots op zowel de inzet van zijn team als het vertrouwen van zijn klanten. Met deze steun kan Orbisk de volgende fase in en internationaal impact maken, geeft hij aan. Dat brengt de droom dichterbij: elk jaar wereldwijd miljoenen kilo’s voedsel besparen!

Orbisk ontmoeten? Vlieg naar LA of fiets naar A’dam

Wil je Orbisk ontmoeten? Dat kan op de technologiebeurs CES in Las Vegas van 5-8 januari. Lijkt je dat reuze leuk, maar iets te duur of te ver weg, dan hebben we goed nieuws. Van 10-13 januari staat Orbisk ook op de Horecava in Amsterdam.

Klik hier voor een link naar het volledige artikel op de website van eu.startups.

 

UNCTAD bekroont Invest in Holland voor online promotie investeringen in gezondheid

Op 19 oktober heeft de United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) Invest in Holland bekroond, en wel voor uitmuntendheid in het online promoten van investeringen in gezondheid.

Dialoog tussen 160 landen over duurzaamheidsuitdagingen

Het UNCTAD World Investment Forum is een wereldwijde conferentie die elke twee jaar staatshoofden, regeringsleiders, CEO’s, ministers en hoofden van internationale organisaties uit maar liefst 160 samenbrengt. Ze gaan in gesprek over de uitdagingen op het gebied van investeringen en duurzame ontwikkeling. Thema van het 7e World Investment Forum was ‘Investeren in duurzaam herstel’.

Prestaties in spotlights, ervaringen delen

De UNCTAD Investment Promotion Awards brengen de prestaties van de investeringspromotiebureaus (IPA’s) onder de aandacht van de investeringsgemeenschap en het grote publiek. Daarnaast worden best practices en lessons learned gedeeld.

In deze editie stond het aantrekken van investeringen in gezondheidszorg in de spotlights. Invest in Holland werd geprezen voor de online activiteiten van 188 investeringsbevorderingsbureaus. Met name de aantrekkelijkheid, diepgang en kwaliteit van de informatievoorziening is hoog.

Wereldwijd samenwerken cruciaal

De trotse voorzitter Hilde van der Meer voelt zich vereerd. Ze geeft aan dat Invest in Holland samenwerkingen en ontdekkingen blijft faciliteren. Immers, alleen door samen te werken in een wereldwijd ecosysteem creëren we betere gezondheidsresultaten voor de hele wereld.

Klik hier om het hele artikel te lezen op de website van Invest in Holland.

 

Wie winnen de Cobouw Awards 2021?

Op 16 november 2021 vindt de uitreiking plaats van de Cobouw Awards 2021. De strijd wordt geleverd in vier categorieën: Duurzaamheid, Digitalisering, Innovatie en Young Talent. We leiden je in vogelvlucht door de categorieën en langs de twaalf genomineerden.

Genomineerd in de categorie Duurzaamheid

  • BioPartner 5
    Het is de architecten Jan Willem ter Steege en Josse Popma gelukt om maar liefst 165 ton staal van gebouwen binnen een straal van 750 meter te hergebruiken voor nieuwe gebouwen.
  • Ecodorp Boekel
    Ecodorp Boekel is het resultaat van veel experimenteerruimte en innovaties op het gebied van klimaatvriendelijk bouwen.

Genomineerd in de categorie Innovatie

  • HOUTbaar Huis
    Binnen het concept HOUTbaar Huis bouwen TBI en Sustainer Homes seriematig woningen door ze samen te stellen uit houten modules.
  • iWell
    De Cube van de Utrechtste startup iWell biedt een slimme oplossing voor stagnatie op het stroomnet.
  • Triple Solar
    Triple Solar leverde al zonnepanelen met een warmtewisselaar, maar heeft hier nu een zelf ontwikkelde warmtepomp aan toegevoegd. Compact, lichtgewicht, modulair, betaalbaar en met propaan als koudemiddel.

Genomineerd in de categorie Young Talent

  • Carlos Klein
    Carlos Klein, directeur van Klein Groep en Rc Panels, is een echte ondernemer die kansen ziet en creëert. Zijn visie is helder: de bouw moet gedigitaliseerd en geïndustrialiseerd worden.
  • Twan Manders
    Twan Manders, projectleider Next bij Kuijpers, ontwikkelt een modulaire WKO-installatie om stappen te maken in de energietransitie. Hij vindt dat de bouw moet bewegen van projecten naar producten en veel duurzamer moet worden, met het oog op toekomstige generaties.
  • Stefanie Stubbé
    Stefanie Stubbé werkt als consultant Water and Finance International bij Royal HaskoningDHV. Ze houdt zich bezig met duurzame waterinfrastructuur en drinkwaterinstallaties, en streeft naar een holistische en multidisciplinaire bouw.

Genomineerd in de categorie Digitalisering

  • BAM Infra ADAPT Asfalt
    ADAPT Asfalt is een applicatie voor automatisering van wegeninspecties. Een meetauto met een LIDAR-scanner vergaart heel nauwkeurig alle data over de staat van het asfalt. Intelligente technologie maakt vervolgens slim onderhoud mogelijk.
  • CEMS – CRUX Engineering
    PileCore en VibraCore zijn cloud-based tools. PileCore dimensioneert automatisch paalfunderingen en VibraCore voorspelt of trillingen door het heien van palen of intrillen van damwand tot schade kunnen leiden. Een mogelijke gamechanger.
  • TerraScope
    Het platform TerraScope maakt beheersing en ondersteuning van ruimtelijke ontwikkeling mogelijk. Met een enorme bibliotheek van datalagen, landelijk én lokaal, die heel eenvoudig doorzoekbaar en bruikbaar zijn.

Wil je meer weten over de genomineerden? Klik hier. En vergeet niet om op 16 november de uitslag te bekijken!

 

Documentaire circulaire innovatie in bouwend Nederland

Het Circular@Scale programma heeft een documentaire gemaakt over circulaire innovatie in de Nederlandse bouwsector. De docu neemt je mee op reis langs ondernemers die de transitie naar een circulaire bouwsector in gang zetten.

Samen op weg naar een circulaire bouweconomie

Het Circular@Scale programma ondersteunt scale-ups op het gebied van strategie, operatie, organisatie en leiderschap. Doel? Hun impact in de circulaire bouwsector vergroten. Ook de Utrechtse bedrijven Sustainer Homes, Powered by Meaning, Boom Builds nemen deel aan dit ambitieuze programma.

Kern van de documentaire vormen verhalen van de scale-ups van de toekomst. Over uitdagingen, barrières en kansen. De focus ligt op hoe je succesvol kunt samenwerken om de transitie naar een circulaire bouweconomie te realiseren.

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!