Nieuwsupdate #6 - Ondernemersnieuws uit de regio dat jij niet mag missen!

Een nieuwe editie van de twee-wekelijkse update met ondernemersnieuws! Lees korte samenvattingen van, wat ons betreft, het belangrijkste nieuws voor ondernemers uit Midden Nederland. Deze week onder andere een MIT-regeling voor AI-innovaties en een nieuw financieringsplatform voor startups in de energiesector. Dit en meer, lees je in nieuwsupdate #6!

14 april 2022 5 minuten

Ben jij al committed to MIT? Maak gebruik van de regeling!

Op 15 maart 2022 is de landelijke MIT-regeling voor ondersteuning van AI-projecten van het MKB van start gegaan. MIT staat voor MKB-innovatiestimulering Regio en Topsectoren. Het doel? De AI-innovatiekracht in Nederland stimuleren en zorgen dat nieuw ontwikkelde AI-technologie versneld wordt toegepast.

AiNed ondersteunt Mkb’ers die AI willen toepassen

AI-toepassingen dragen direct bij aan economische welvaart, maatschappelijk welzijn en het oplossen van grote maatschappelijke uitdagingen. MKB-ondernemers, onder wie ook veel startups, hebben hierin een belangrijke rol. Uit onderzoek blijkt echter dat hun ambitie om AI toe te passen nogal eens wordt gedwarsboomd door allerlei barrières. De MIT-regeling wil hier wat aan doen, ondersteund door het AiNed programma.

Meer informatie

  • Hoe ziet de aanpak er precies uit?
    Dat kun je lezen op deze pagina van de uitvoeringsorganisatie RVO.
  • Meer weten over de voorwaarden?
    Kijk op de website van RVO.
  • En wil je weten wat het concreet voor jou kan opleveren?
    Wandel dan eens door het overzicht van projecten van collega-ondernemers die al gebruik hebben gemaakt van de regeling.

Je aanvraag indienen

De MIT-regeling is van start gegaan 15 maart 2022. Je hebt uiterlijk tot 10 mei 2022, 17.00 uur de kans om je aanvraag in te dienen.

Goed om te weten: je kunt bij de NL AIC en bij de verschillende AI-hubs terecht voor actuele informatie om een succesvol projectvoorstel in te dienen. Succes!

Digital twin vraagt om een revolutionair nieuw businessmodel

Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV staat bekend om de vele technische innovaties. Maar het nieuwe businessmodel… is echt revolutionair!   

Niels Schallenberg, Global Director Water & Maritime en Global Director Digital bij Royal HaskoningDHV, vertelt dat innoveren al 140 jaar in het DNA van het bedrijf zit. De vraag naar bouwen blijft volgens hem onveranderd groot. Biodiversiteit, circulariteit en energieverbruik spelen daarbij een gigantische rol.

Levenslang betrokken bij een gebouw

Kijk je naar het ontwerp, dan wil de klant van de toekomst niet meer het bouwwerk dat het langste blijft staan, maar dat de beste combinatie is van CO2, bouwkosten, veiligheid en circulariteit. Generative design, ontwerpen gedreven door artificiële intelligentie, speelt een grote rol. Daarbij wil de klant de hele levensduur van het asset (virtueel) kunnen volgen, bijvoorbeeld met hulp van een digital twin.

Om hierop in te spelen, heb je een compleet nieuw businessmodel nodig. Het werk is niet meer af na de bouwfase, maar gaat daarna door, in de operationele fase. Als ingenieur blijf je betrokken bij het bouwwerk, vanaf het begin tot en met de hele levensduur, om de operations te volgen en te verbeteren.

Een enorme reis

Dit overall concept heet digital twin. De eerste stappen zijn gezet, maar er moet nog veel gebeuren. Niet alleen Royal HaskoningDHV is ermee bezig, maar de hele industrie. Schallenberg omschrijft het als een enorme reis op weg naar volledige virtuele controle. Niet meer door mensen gestuurd maar wel gekaderd, in realtime, met behulp van machine learning.

De opgebouwde kennis wordt inmiddels ook gebruikt voor andere sectoren. Door (de waarde van) data steeds slimmer toe te passen, kun je én veel sneller ontwerpen. (Ter illustratie: vroeger duurde het drie maanden om een dijk te ontwerpen, nu kan dat in twee uur!). Bovendien maakt de computer de optimale balans tussen duurzaamheid, kosten en de impact op omwonenden inzichtelijk.

Impact op industrie en mens

De klant krijgt niet één, maar duizend ontwerpen, kan sneller bouwen en sneller zijn leningen aflossen. Intern vraagt dat ook om een grote veranderslag: de digital way of working. Een giga-versnelling. Generative design heeft een enorme impact op zowel de industrie als op de mens.

Dit is een samenvatting. Het hele artikel vind je hier.

Nieuw financieringsplatform voor startups in de energiesector

Herken je dit? Startups in de energietransitie hebben moeite om financiering te vinden. Dit is de bevinding van de Topsector Energie, die jonge bedrijven helpt om klimaatsubsidies te verkrijgen.

Je blijft te lang in de schuur hangen

Ondernemer Roel Bleumer uit Duiven kan erover meepraten. Vier jaar werkte hij met zijn broer in de schuur van hun ouders aan hun klimaatuitvinding voordat het lukte een grotere financiering los te peuteren. Jammer, want als ze de weg hadden geweten, hadden ze veel sneller de markt op kunnen gaan.

Volgens de Topsector Energie zijn er veel meer ondernemers die met een soortgelijk probleem worstelen, terwijl juist dit type bedrijven zo nodig is om de klimaatdoelen te behalen.

Financiering gaat te weinig naar starters

De subsidie dekt maximaal 70% van de benodigde financiering. Voor de rest is de ondernemer afhankelijk van vrienden, familie of risico-investeerders. Vooral die laatste groep is nauwelijks te bereiken.

Wordt er dan niet geïnvesteerd in de klimaatsector? Zeker wel. Maar het overgrote deel van dat geld gaat naar bedrijven die al verder zijn in hun ontwikkeling. Starters missen de boot en dat is niet goed voor het tempo waarin de energietransitie verloopt.

Goed nieuws!

De overheid heeft nu een nieuwe netwerkorganisatie opgezet. Deze koppelt geldverstrekkers sneller aan jonge ondernemingen met een omzet tussen 0 en 500.000 euro. Zowel venture capita fondsen als Foreward.One en Enfuro Ventures doen mee, als private en publieke partijen, zoals Kees van Koolen en OOST NL.

Het hele artikel lezen? Klik hier!

Save the date: subsidie circulaire ketenprojecten opent op 3 mei 2022

Vier keer goed nieuws

Ben je ondernemer en bezig met een of meer circulaire ketenprojecten? Dan hebben we vier keer goed nieuws:

  • van 3 mei tot 30 september 2022 gaan de subsidielijnen open
  • dit jaar is er méér budget beschikbaar, namelijk € 6.125.000
  • de regeling staat nu ook open voor ondernemers op de BES-eilanden
  • per project is er ruimte voor één groot bedrijf.

Daarnaast is nieuw dat ondernemers een de-minimisverklaring nodig hebben als zij gaan aanvragen.

Samen circulair

De subsidieregeling is opgezet door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat/ Netherlands Enterprise Agency (RVO) samen met het Versnellingshuis Nederland Circulair!

Het gaat om projecten waarin ondernemers samen een product, proces of dienst circulair ontwerpen, produceren of organiseren. Je kunt subsidie vragen voor 50% van de kosten met een maximum van € 20.000 per ondernemer.

Aanvraag doen? Meer weten?

Wil je samen met andere MKB-ondernemers een (nieuw) circulair product of circulaire dienst op de markt brengen en zoek je hiervoor financiering? Ga naar de website van RVO. Je vindt hier ook het oorspronkelijke nieuwsbericht.

Voor meer informatie kun je terecht op de website van het Versnellingshuis Nederland Circulair!

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!