Nieuwsupdate #5 - Ondernemersnieuws uit de regio dat jij niet mag missen!

Een nieuwe editie van de twee-wekelijkse update met ondernemersnieuws! Lees korte samenvattingen van, wat ons betreft, het belangrijkste nieuws voor ondernemers uit Midden Nederland. Deze week onder andere smart cities en de Utrecht Region Startup of the Year 2021. Dit en meer, lees je in nieuwsupdate #5!

30 september 2021 7 minuten

Mensen genezen, maar het milieu kapot maken? Dat moet toch anders kunnen!

Acht ziekenhuizen recyclen medisch afval om de CO2-uitstoot te verlagen

Acht Nederlandse ziekenhuizen gaan per 1 oktober medisch afval uit operatiekamers recyclen. Ze smelten het om – zonder gebruik van additieven – en maken er nieuwe medische hulpmiddelen van. Dat levert een beperking op van de CO2-uitstoot in Nederland met ongeveer 1 procent.

Operatiekamers produceren 1,3 kilo medisch afval per jaar

Ziekenhuiszorg helpt zieke mensen te herstellen, maar maakt het milieu kapot. Hoe dat komt? Per jaar produceren operatiekamers van Nederlandse ziekenhuizen 1,3 miljoen kilo medisch afval. Het gaat vooral om operatielakens, medische instrumenten en mondmaskers. Die worden eenmalig gebruikt en daarna afgevoerd en verbrand. Gevolg: een flinke CO2-uitstoot.

Nieuwe methode

TU Delft-biomedisch wetenschappers Bart van Straten (van Medical Utrecht) en Tim Horeman hebben een duurzame manier bedacht om medisch afval te recyclen. Ze smelten het om en maken er nieuwe hulpmiddelen van zonder stoffen toe te voegen. Vooral dat laatste is vernieuwend. Wil je meer weten over de methode? Klik hier.

Naast de acht ziekenhuizen die per1 oktober gestart zijn, willen nog veertien Nederlandse en twee Belgische ziekenhuizen aanhaken.

Wil je het hele artikel lezen? Klik hier.

 

Wie wordt de Utrecht Region Startup of the Year 2021?

Nomineer jezelf of een andere startup!

Talent verdient een podium. Met het oog daarop organiseren StartupUtrecht en de ROM Utrecht Region samen met UtrechtInc en Impact030 de Utrecht Region Startup of the Year 2021. Dé verkiezing voor alle startups en scale-ups van Midden-Nederland.

Voor wie?

Alle startups en scale-ups van Midden-Nederland kunnen meedoen aan de verkiezing Utrecht Region Startup of the Year 2021.

Welke criteria?

De verkiezing kent vier categorieën:

  • Early Stage (0-5 jaar)
  • Later Stage (6-10 jaar)
  • Impact Startup
  • Student Startup.

Meer weten over de categorieën en de criteria? Klik dan hier.

Hoe kun je meedoen?

Je kunt jezelf aanmelden of iemand anders.

  • Wil je jezelf aanmelden? Aarzel niet, doe het gewoon! Klik hier.
  • Wil je iemand anders nomineren? Top! Klik dan hier.

Hoe wordt het beoordeeld?

Een vakjury en publiekstemmen bepalen welke startups doorgaan naar de grote finale op 11 november 2021 tijdens CROSSROADS 2021.

Meer weten?

Er is een speciale website waar je alle informatie kunt vinden over de Utrecht Region Startup of the Year. Klik hier om ernaartoe te gaan.

 

Smart cities: leren van bewoners = toekomst creëren

We hebben nu al een woningtekort, terwijl de bevolking tot 2050 met nog eens twee miljoen mensen zal groeien. Als we dat willen oplossen zonder dat het ten koste gaat van natuur en agrarisch gebied, moeten we slimmer omgaan met de beschikbare ruimte. Smart cities kunnen bijdragen aan de oplossing.

De smart city is een ‘stad’ die data-verzamelende technologieën gebruikt om slimmer beleid te bedenken, uit te voeren en te evalueren. Met als doel een veilige en gezonde leefomgeving te creëren.

Inzichten en behoeften van bewoners leidend

Traditioneel denken architecten, ontwikkelaars en gemeenten hierover na. Bewoners worden er niet of nauwelijks bij betrokken. “Dat is best gek”, zegt Shahid Talib, directeur Smart City bij Heijmans. “Het mooie van data en technologie is dat we meer en meer in staat zijn om inzichten en behoeften van bewoners te verzamelen. Deze aanvullende informatie kunnen we inzetten om de bebouwde omgeving te verrijken.”

Waar moet je aan denken? Bijvoorbeeld aan mobiliteithubs om onder meer overbelasting van het weggenet en parkeerproblemen te voorkomen. Digitale platforms en alternatieve valuta om de sociale verbondenheid in wijken te vergroten. Digital twins om sneller, betaalbare huizen te ontwikkelen. Technologie om de bodem- en luchtkwaliteit te optimaliseren.

Eh… maar hoe zit het met de privacy?

Mooi, die smart cities, maar hoe wordt er omgegaan met al die data? Tahib legt het uit. Mensen geven zelf akkoord via een app en kunnen de dataverzameling op elk moment stopzetten. Het verzamelen is niet bedoeld om data van individuen vast te leggen, maar om de diensten beter te maken.

Lees de rest ook!

Dit is een zeer compacte samenvatting van het artikel. Be smart: click for more!

 

(tech)start-up? Win jouw wildcard voor de Provada Proptech Challenge 2022!

Provada zoekt (tech)startups voor de Provada Proptech Challenge 2022. Lees hier hoe je kans maakt op een wildcard.

Ben jij een technologiebedrijf dat in 2018 of later is gestart? Beschik je over een Proof of Concept (PoC) en is minimaal één van je klanten actief in de vastgoedbranche? Of ken je een andere startup op wie dit van toepassing is? Mooi, dan kun je – of kan die andere startup – meedoen!

Wat moet je doen?

Er zijn vijf wildcards te vergeven. Hoe kom je in aanmerking?

  • Pitch je concept
  • Doe mee met de wedstijd op 28 oktober op PROVADA FUTURE tijdens de beurs
  • Verheug je op de aankondiging van finalisten op 22 maart
  • Claim je plek bij PROVADA FUTURE 14, 15, 16 juni 2022
  • – Save the date! –

Meer info/inschrijven

Kijk hier voor meer informatie en om in te schrijven.

 

Picnic laat 600 miljoen euro bezorgen – bij zichzelf 😊

Onlinesupermarkt Picnic, dat vijf jaar geleden startte in Amersfoort, is een van de snelst groeiende bedrijven in Nederland en heeft honger naar méér. Het heeft 600 miljoen opgehaald bij investeerders, met als doel het marktaandeel verder te vergroten.

Concurrentie van AH en flitsbezorgers

Op dit moment heeft Picnic een marktaandeel van 19,8 procent; alleen de bezorgdienst van Albert Heijn is groter (47,2 procent). Naast Albert Heyn vormen ook flitsbezorgers met snelle fietsen van Gorillas, Flink, Zapp en Getir een geduchte tegenstander voor de karakteristieke, elektrische minivrachtwagens van Picnic.

Retaildeskundige Rupert Parker Brady zegt dat er een ‘war on talent’ gaande is in de retailwereld. Flitsbezorgers zijn enorm aan het groeien, kapen de beste mensen weg en blijven vernieuwen. Picnic wil de concurrentiestrijd aangaan door nieuwe, gerobotiseerde distributiecentra te bouwen, extra elektrische voertuigen aan te schaffen en meer softwareontwikkelaars aan te nemen.

Support van de Bill & Melinda Gates Foundation

De nieuwe investeerders werden bijeengebracht door de Bill & Melinda Gates Foundation, die naast donaties aan goede doelen ook investeringen doet. ‘Ze hebben een groot hart voor alles wat de wereld een beetje beter maakt’, zegt Joris Beckers, medeoprichter van Picnic. ‘Omdat wij geen winkels hebben, hebben we minder voedselverspilling. Bovendien besparen wij veel autoritjes naar de winkel.’

Klik hier om het hele artikel te lezen.

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!