Nieuwsupdate #4 - Ondernemersnieuws uit de regio dat jij niet mag missen!

Een nieuwe editie van de twee-wekelijkse update met ondernemersnieuws! Lees korte samenvattingen van, wat ons betreft, het belangrijkste nieuws voor ondernemers uit Midden Nederland. Deze week lees je over een bosbrandvoorspeller met hulp van GeoAI, 10 Utrechtse startups in de spotlight en maak je kennis met onze nieuwe cartoonist! Dit en meer, lees je in nieuwsupdate #4!

2 september 2021 5 minuten

1. Startup Kettle ontwikkelt bosbrandvoorspeller met hulp van GeoAI

Klimaatverandering maakt de brandseizoenen in Californië heviger en dat baart experts grote zorgen. Ze kosten niet alleen mensenlevens, maar ook miljarden dollars. Traditionele voorspellingen van bosbranden op basis van historische gegevens zijn onvoldoende effectief. Zowel particuliere bedrijven als overheidsinstanties zijn dan ook heel actief met pogingen technologie te ontwikkelen om hier beter zicht en grip op te krijgen. Zo ook Kettle. Deze startup heeft een voorspellend systeem ontwikkeld waarbij kunstmatige intelligentie wordt ingezet om herverzekeringspolissen te ontwerpen die verzekeraars beschermen tegen natuurbrandrisico’s.

Conventionele voorspellers werken niet meer

Kettle-oprichter Andrew Engler vertelt dat (her)verzekeraars van oudsher een techniek gebruiken die historische gegevens analyseert om de waarschijnlijkheid van willekeurige gebeurtenissen te bepalen. “Dan zeg je: hoe vaak is Los Angeles in de afgelopen 500 jaar getroffen door een natuurbrand? Twee keer. OK, dan koppelen we onze verzekeringsprijzen aan een kans van 1 op 250 dat Los Angeles zal afbranden. En dan ga je de mist in, want de komende 15 jaar zullen totaal anders worden. Als je daar zicht op krijgt, biedt dat grote kansen.”

Analyse georuimtelijke beelden

Kettle analyseert enorme hoeveelheden georuimtelijke beelden (van satellieten en data op weerkaarten) om nieuwe patronen te ontdekken. Zo brengt het in kaart welke gebieden in Californië het grootste risico lopen op bosbranden. Op dit moment verhogen veel verzekeraars hun tarieven of weigeren ze zelfs verzekeringen aan inwoners in bepaalde postcodegebieden. Onterecht, zegt Engler, want veel gebieden die verzekeraars mijden, zijn veiliger dan ze lijken.

Er is veel belangstelling voor de Kettle-software, dat in 2020 is onderzocht op betrouwbaarheid en goed scoort. Kettle heeft externe investeerders aangetrokken voor haar acceptatieprogramma’s en gaat ook eigen geld investeren.

Begint het bij jou te vonken? Lees alles!

Wil je het complete verhaal lezen, met meer toelichting en nuancering?

Lees hier verder

2. Tien Utrechtse startups in de spotlights

Amsterdam startup city van Nederland? Ja, totdat je Utrecht ontdekt! EU-Startups.com volgt sinds 2010 de ontwikkelingen van startups in Europe en heeft sinds kort (tsss) Utrecht toegevoegd aan de jaarlijkse ranglijst van Europa’s grootste startup-hubs.

Opkomend startup-ecosysteem

EU-Startups omschrijft Utrecht als een opkomend startup-ecosysteem, mede dankzij steun van organisaties als UtrechtInc, StartupUtrecht, Holland Startup, de gemeente Utrecht en de Economic Board Utrecht.

Voor 2021 heeft het een selectie gemaakt van 10 veelbelovende Utrechtse startups. Criteria: teamgrootte, financiering, groeipercentage en product-/marktinnovatie.

Dit zijn ze!

De geselecteerde startups in vogelvlucht:

  • Orbisk is een volledig geautomatiseerde, AI-aangedreven voedselverspillingsmonitor voor professionele keukens, die het wereldvoedselsysteem duurzamer wil maken.
  • Scotty is een intelligente virtuele voice agent die in- en uitgaande klantcontacten en bedrijfsprocessen automatisch end-to-end op grote schaal afhandelt.
  • De Clique biedt een innovatieve afvalbeheeroplossing door gescheiden organische reststromen zoals koffiedik, stekken en voedselresten van bedrijven en horeca in stedelijke gebieden CO2-neutraal in te zamelen.
  • Red Kubes heeft het besturingssysteem Otomi ontwikkeld dat out-of-the-box werkt en waarmee organisaties veilig container-apps kunnen bouwen en uitvoeren.
  • SyncVR Medical wil de gezondheidszorg verbeteren met een alles-in-één Virtual Reality-platform dat overal in een ziekenhuis kan worden gebruikt.
  • HUSTL is een online mediaplatform dat jonge ondernemers helpt hun bedrijf te laten groeien. Met inspirerende content, waardevolle informatie over de start en groei van hun bedrijf, een toolkit en een gratis online community die hen helpt met al hun vragen.
  • Smiler is een marktplaats voor spotfotografie die fotografen en klanten in toeristische hotspots en andere vrijetijdsbestemmingen wereldwijd met elkaar verbindt.
  • Brainbay is een platform dat technologie en ervaringskennis koppelt om Nederlandse vastgoedpartijen te voorzien van inzichten in de (lokale) vastgoedmarkt.
  • io is een online platform met tools voor prestatie-, loopbaan- en leermanagement, dat medewerkers en bedrijven helpt stappen te zetten om te groeien.
  • Brainial biedt intelligente software die alle eisen en risico’s van een aanbesteding matcht met de capaciteiten van een organisatie. Het resultaat: betere efficiëntie, hogere kwaliteit en een grotere slaagkans.

Leuke proeverij, smaakt naar méér!

Snappen we. Klik hier voor het hele artikel, met uitgebreide beschrijvingen en links naar de startups!

3. Mammoth Scientific investeert 1,25 miljoen in MRIguidance

In 2020 lukte het MRIguidance om EIT Health warm te maken voor een investering. Vorige week heeft het bedrijf de Amerikaanse durfkapitaalfirma Mammoth Scientific verleid om 1,25 miljoen dollar te investeren. Voor MRIguidance biedt dit geweldige kansen om de ingezette groei voort te zetten.

Hoe kwam de match tot stand?

Mammoth Scientific is een Amerikaans durfkapitaalbedrijf dat zich richt op het verstrekken van financiering aan innovatieve gezondheidswetenschaps- en technologiebedrijven. Wervelkolomchirurgen uit het netwerk hebben Mammoth attent gemaakt op BoneMRI. CEO Tommy Martin gelooft dat BoneMRI een ​​baanbrekende innovatie kan worden in radiologie en wervelkolomchirurgie.

Ook Roel Raatgever, CEO van MRIguidance, is enthousiast over de samenwerking: “Met Mammoth hebben we niet alleen extra financiering voor ons bedrijf, maar ook een ervaren team met een indrukwekkend en relevant netwerk in de wervelkolomwereld in de VS”.

Lancering: eind 2021

Samen met de subsidie ​​en ondersteuning vanuit het Bridgehead Global Program van EIT Health zal de Mammoth-investering de positie van MRIguidance in de VS versterken. BoneMRI voor de wervelkolom wordt naar verwachting later dit jaar gelanceerd op de Europese markt. MRIguidance wil extra fondsen werven om haar commerciële inspanningen in Europa en de VS op te schalen.

Nieuwsgierig?

Klik hier om het volledige artikel te lezen op de website van MRIguidance.

4. Hoera, we hebben een cartoonist!

Echt waar, ROM Utrecht Region heeft een heuse cartoonist. Vandaag stelt hij zich voor. Niet met zijn eigen gezicht natuurlijk (#jeweettog), met een cartoon!

Voorstellen

Leuk? Gelukkig maar, want vanaf vandaag werpt Danibal op zijn eigen wijze een blik op innovatief ondernemerschap in Utrecht Region.

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!