Nieuwsupdate #12 - Ondernemersnieuws uit de regio dat jij niet mag missen!

Daar is ie weer: een verse selectie van nieuws dat jij als ondernemer uit Midden-Nederland beslist niet mag missen! In deze editie: Hoe haal je het juiste bestuur aan boord? De Green Deal voor verduurzamen in de zorg, Utrechtse Circulaire Innovatie Top 20 en meer!

6 december 2022 7 minuten

Hoe haal je het juiste bestuur aan board?

Stel, je groeit van startup naar scale-up en je moet een raad van bestuur gaan vormen. Hoe voorkom je dat zo’n bestuur jouw bedrijf gaat beperken en vertragen in zijn ontwikkeling? Of, positief geformuleerd: hoe zorg je ervoor dat het bestuur een stimulerende factor is? Adinda Woelderink, Investmentmanager bij ROM Utrecht Region geeft 5 tips om scale-up teams en investeerders te helpen de juiste board aan boord te krijgen.

Tip 1: Een alwetende veteraan? Of iemand die je spiegelt?

Bestuursleden zijn vaak veteranen of experts is de branche. Natuurlijk kan dat waardevol zijn. Maar belangrijker dan kennis en ervaring is de mindset van een bestuurder. Kies een bestuurder die jou uitdaagt, een spiegel voorhoudt en de juiste vragen stelt om problemen op te lossen en optimaal te presteren. Daarmee breng je de reflectie op gang waar je sterker van wordt.

Tip 2: Professionele relatie, maar wel met passie

Zoek een bestuurder die zowel de professionele afstand bewaart, als met passie naast je staat. Iemand die gelooft in jouw bedrijf en je producten of diensten en die met jou optrekt, in goede en slechte tijden.

Tip 3: Voorzitter: geen commandant, maar een facilitator

De meeste bestuursvoorzitters zijn voormalige CEO’s. Je zou denken dat dat gunstig is, maar in de praktijk blijkt vaak het tegendeel. Een bestuursvoorzitter moet geen commandant zijn, maar een facilitator die zorgt dat bestuurders productieve groepsdiscussies kunnen voeren.

Tip 4: Zorg voor creatieve spanning tussen unieke individuen

Stel je bestuur samen uit een mix van unieke individuen met verschillende achtergronden, kenmerken en talenten. De creatieve spanning tussen bestuurders die op verschillende manieren denken, voelen en reageren, leidt tot succes.

Tip 5: Kies een bestuurder die niet alleen praat, maar vooral luistert  

Vermijd bestuurders die zichzelf centraal stellen en graag hun stempel willen drukken op de koers van een bedrijf. Kies mensen die nieuwsgierig zijn naar wat je doet en waarom je dat doet, en die het belang van tweerichtingsverkeer snappen.

Nieuwsgierig naar het blog? Klik hier!

Utrechtse startup maakt zonthermie technologie breed beschikbaar

Het is startup Suncom Energy uit Houten gelukt zonthermie technologie (CSP) beschikbaar te maken voor kleinschaliger gebruik. Goed nieuws, want de efficiëntie hiervan is drie keer hoger dan die van zonnecellen die direct elektriciteit opwekken.

Voordelen

Met SCP beperken we de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de uitstoot van broeikasgassen en verlagen we de energiekosten met wel 70%.

Tot nu toe kon deze techniek alleen heel grootschalig toegepast worden in centrales van honderden megawatt, met hulp van gigantische investeringen. De technologische doorbraak van Suncom Energy maakt CSP aantrekkelijk voor een veel bredere markt. Voortaan kunnen ook kleinere bedrijven, zoals bakkerijen, kassen, voedselverwerkingsfabrieken, zwembaden en wijken hiervan profiteren.

Wereldwijd interesse

Suncom heeft dit jaar haar eerste twee patenten ontvangen en heeft een succesvolle demonstratie achter de rug op het Plataforma Solar de Almeria, het meest toonaangevende CSP-instituut in Spanje. Bovendien heeft het bedrijf recent twee miljoen euro groeigeld opgehaald en is het klaar om de eerste installaties te produceren.

De interesse is groot en afkomstig uit allerlei sectoren in de hele wereld. Suncom schat de totale potentiële markt voor haar CSP-technologie op ruim € 1.000 miljard.

Klik hier voor een link naar het artikel.

Green Deal voor verduurzamen zorg nu echt een deal

Op 4 november 2022 hebben verschillende ministeries en partijen uit de zorgsector (zorginstellingen, zorgverzekeraars) en banken hun handtekening gezet onder de Green Deal 3.0. En dat is geen dag te vroeg.

Complex, maar noodzakelijk

De Green Deal maakt werk van de verduurzamingstransitie in de zorgsector. Een complexe, maar noodzakelijke opgave. Want door klimaatverandering en milieuverontreiniging stijgt en verandert de zorgvraag. Gevolg daarvan is een toenemende druk op de zorg en de zorgkosten.

Doelen en thema’s

De doelen van de Green Deal zijn erop gericht het zorgstelsel en de zorgsector zó te transformeren dat de impact op klimaat en milieu in 2050 gereduceerd is tot een minimum.

Vijf thema’s staan de komende drie jaar centraal:

  • meer inzet op gezondheid
  • vergroten kennis en bewustwording
  • reduceren CO2-uitstoot
  • maximaliseren circulair werken
  • verminderen milieubelasting door medicatie.

8 december: landelijke presentatie ambities

Op 8 december volgt het landelijke ondertekenmoment. Dan presenteren partijen uit de gehele zorgsector hun duurzaamheidsambities.

Klik hier voor een link naar de webpagina waar je dit bericht kunt vinden. Wil je meer weten over de deal zelf, klik dan hier!

Revolutionaire zorginnovatie rolt verder uit

De DeltaScan van Prolira doet het spectaculair goed. Zo goed dat Prolira een plek heeft behaald in de MT/Sprout Challenger50.

Spin-off van UMC Utrecht

Met de revolutionaire DeltaScan helpt de Utrechtse scale-up Prolira ziekenhuisafdelingen de patiëntenzorg op het gebied van acuut hersenfalen (acute encefalopathie en delirium) te verbeteren.

De basis van het bedrijf en product is gelegd op de innovatieafdeling van UMC Utrecht. Die ontdekte dat je met een EEG (hersenscan) met slechts drie elektroden en binnen anderhalve minuut een delirium kunt vaststellen. Vele malen sneller en makkelijker dan tot nu toe mogelijk was.

Rutger van Merkerk werkte op deze innovatieafdeling en zette de Utrechtse startup Prolira op. Dat deed hij samen met samen met Annemarie Willems die gespecialiseerd is in het op de markt brengen van medische innovaties. Doel: van deze revolutionaire zorginnovatie een product maken.

Hoezo revolutionair?

Dat is gelukt, in de vorm van de DeltaScan, een apparaat waarmee verpleegkundigen acuut breinfalen eerder en beter kunnen opsporen en monitoren. De data over de hersenactiviteit wordt snel en betrouwbaar herkend met een AI-algoritme.

De impact is groot. Acuut breinfalen treft wereldwijd meer dan tien miljoen ziekenhuispatiënten per jaar. Het leidt tot een hogere kans op dementie en sterfte, langer ziekenhuisverblijf en hoge zorgkosten. Tot nu toe waren er alleen subjectieve checklists (vragenlijsten voor IC-patiënten) om het op te sporen. De DeltaScan is het eerste objectieve meetinstrument die een verpleegkundige aan het bed kan gebruiken. De informatie hieruit is essentieel om goed onderbouwde medische beslissingen te nemen, en de patiëntenzorg en -resultaten te verbeteren.

Eerst Europa, binnenkort de VS

De innovatie wordt heel goed ontvangen. Een keten van zeven ziekenhuizen werkt al met de DeltaScan en meer dan 25 ziekenhuizen in vier verschillende landen gebruiken de apparatuur uit Utrecht. Op dit moment buigt de Amerikaanse FDA zich over het systeem van Prolira. Als FDA groen licht geeft, opent er een tweede grote markt.

Die groei wordt ondersteund. Begin dit jaar investeerden Borski Fund, ROM Utrecht Region, Holland Capital, Health Innovations en Oost NL 5 miljoen euro in de DeltaScan. Dit kapitaal wordt benut om ervoor te zorgen dat ziekenhuizen van het checken en bijhouden van de staat van de hersenen een routinehandeling maken.

Doe mee aan de Utrechtse Circulaire Innovatie Top 20!

Ben jij of weet jij een organisatie die werkt aan een circulaire innovatie in Utrecht? Meld je dan aan voor de tweede editie van deze wedstrijd, of tip die andere topper en wij nemen contact met hem of haar op!

Circulair ondernemen

De kwaliteit van circulair ondernemen & innoveren bepaalt de continuïteit van onze maakindustrie, bouw, landbouw en vele andere sectoren. Gelukkig zijn we daar in de regio Utrecht goed in. Om dat verder te stimuleren en zichtbaar te maken, hebben we vorig jaar de Utrechtse Circulaire Innovatie Top 20 gelanceerd. Toen won Greencycl de juryprijs en TOMO de publieksprijs (klik hier voor het bericht.)

Van aanmelding naar finale

Mag jouw innovatie niet ontbreken in de top 20 van 2023? Meld je dan aan vóór 18 december, 17.00 uur. Ken je iemand anders die beslist een plek op het podium verdient, maar te bescheiden is om zich op te geven? Tip ons en wij zoeken contact!

Hoe het verder gaat? Een onafhankelijke jury nomineert maximaal 20 projecten. Vervolgens bepalen publiek en jury wie de winnaars worden. Dat gebeurt op de finaledag, vrijdag 10 februari 2023. De winnaar van de juryprijs wint € 3.000,- en de winnaar van de publieksprijs wint € 1.000,-.

Vragen?

Heb je vragen? Neem contact op met VNO-NCW Midden via:
utrecht@circulaireinnovatietop20.nl.

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!