Nieuwsupdate #11 - Ondernemersnieuws uit de regio dat jij niet mag missen!

Daar is ie weer: een verse selectie van nieuws dat jij als ondernemer uit Midden-Nederland beslist niet mag missen! In deze editie hét startup en scale-up event in de Utrecht Region, de CES innovation award en Nederland als groene waterstof hub van Europa, en meer!

28 oktober 2022

Crossroads 2022: dé plek voor jouw startup of scale-up

Op 8 en 9 november organiseren Startup Utrecht Region, ROM Utrecht Region en partners Crossroads 2022. Dé plek voor startups en scale-ups om (potentiële) partners in kapitaal en groei te ontmoeten. Het inspirerende event vindt plaats in het Muntgebouw te Utrecht.

Waarom meedoen op 8 november aan Crossroads X Capital?

Om investeerders te ontmoeten. Om alles te leren over startfinanciering. Om je te laten inspireren door oprichters die het gelukt is – of juist niet – om financiering te krijgen.

Waarom 9 november: Crossroads X Growth?

Om partners te ontmoeten die je kunnen helpen jouw startup te laten groeien. Om praktijkverhalen te horen van ondernemers die het gelukt is van hun startup een scale-up te maken.

Tussendoor ff werken of chillen?

Wil of kun je niet aan het hele programma deelnemen? Geen probleem. Ontspan of speel een spelletje bij de bar. Moet je wat werk doen? We’ve got you covered. Stuur die follow-up e-mail of finetune je pitchdeck op onze Crossroads open office.

Programma-informatie en aanmelden

Het programma is zeer de moeite waard, met onder meer een Investors Market, StartupRoulette, een NLGroeit sessie, inspirerende ondernemers en diverse workshops.

Precies weten wat er op welke dag gebeurt? Klik hier.

Meteen aanmelden? Klik dan hier!

Utrechtse DialogueTrainer wint CES innovation award

DialogueTrainer, een Utrechtse scale up in online gesprekstrainingen, heeft de CES innovation award gewonnen. Deze prestigieuze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan bedrijven die zich onderscheiden op het gebied van design en technologie.

Virtuele gespreksoefeningen met instant feedback

DialogueTrainer is een spin-off van de Universiteit Utrecht. Het bedrijf traint mensen online om hen te helpen professionele gespreksvaardigheden te ontwikkelen, zodat ze zich sterker en comfortabeler te voelen in (vooral) werksituaties.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van digitale technieken en online acteurs die de rol spelen van bijvoorbeeld klant, collega, kandidaat, cliënt of patiënt. DialogueTrainer meet wat de deelnemer doet en geeft instant feedback over de gemaakte keuzes, zodat je precies kunt zien waar je verbeterpunten liggen.

Nieuwsgierig? Klik hier voor de demo!

Presentatie aan internationaal publiek

De award levert een ticket op naar de VS, waar DialogueTrainer haar innovatieve trainingen aan een wereldwijd publiek mag presenteren op het jaarlijkse event van CES in Las Vegas. Een geweldige kans om het bedrijf en het product ook internationaal op de kaart te zetten.

Klik hier om het hele bericht te lezen.

Hoe kan wetenschap meer impact maken?

Jorg Kop is Managing Director van startup incubator UtrechtInc. Hoe werkt hij vanuit zijn rol als incubator aan meer impact uit wetenschap en welke punten zou de beweging Science to Impact’ moeten oppakken?

Wat doet UtrechtInc?

UtrechtInc is de startup incubator van Utrecht University, UMC Utrecht en Hogeschool Utrecht. De incubator helpt wetenschappers en early stage tech startups uit de regio om op een succesvolle manier een bedrijf op te zetten. Dat doet UtrechtInc met onder meer tools als Science Validation programma’s voor wetenschappers en derisk-sessies voor ondernemers, maar ook door het bieden van een waardevol netwerk van mede-ondernemers en ervaren mentoren.

Ondersteuning op maat

UtrechtInc gaat op zoek naar de ambities en behoeften van ondernemers en wetenschappers, om ondersteuning op maat te kunnen bieden. Ze is ook een van de aanjagers van het ‘Incubators United’ initiatief vanuit Techleap.nl, waar incubators kennis en ervaringen uitwisselen. Dat kan echter volgens Jorg Kop nog veel meer datagedreven. En zo zijn er nog meer punten die hij graag zou willen verbeteren.

Drie verbeterpunten

Het grootste obstakel is volgens Kop de cultuur binnen kennisinstellingen. De focus ligt te veel op onderzoek en onderwijs en te weinig op valorisatie. Dat gaat ten koste van de impact. Een tweede verbeterpunt is het formuleren van KPI’s, zodat je budgetten toegekend krijgt. En ten derde is de weg vrijmaken voor de wetenschapper met ondernemersambities. Zorg dat die wetenschapper letterlijk het gebouw kan uitlopen en ruikt aan de can-do mentaliteit in het werkveld.

Wat kan Science to Impact doen?

Science to Impact kan deze punten op de agenda zetten en bespreekbaar maken, om ze in beweging te brengen. Daarnaast zou Jorg Kop graag samen met partners dé blauwdruk opstellen voor meer science based startups in Nederland. Belangrijkste ingrediënten? Maak ruimte om te experimenteren, breng ondernemers de universiteit binnen en stimuleer venture builders om samen met wetenschappers ideeën om te zetten in businessplannen.

Meer weten over wat er in het hoofd van Kop zit? Klik hier om het hele artikel te lezen.

Nederland groene waterstof hub van Europa?

Die kans ligt er zeker, zeggen Roland Berger en Royal HaskoningDHV die hier onderzoek naar hebben gedaan. Voorwaarde is dat de overheid er werkt van maakt, samen met producenten en afnemers.

Hoe?

  • Benut de beschikbare infrastructuur en opslagcapaciteit
  • Stimuleer lokale productie en consumptie
  • Bevorder import
  • Zet een digitaal handelsplatform op.

Het kabinet ziet de ontwikkeling van de Nederlandse waterstofmarkt noodzakelijk voor de verduurzaming. Het moet in de toekomst een aantal cruciale functies in het energie- en grondstoffensysteem vervullen.

De kans ligt er

Het onderzoek laat zien dat je maar op een paar plekken in Europa groene waterstof kunt maken, importeren, opslaan en vervoeren. Een ervan is Nederland, die alle cruciale succesfactoren voor een waterstof-hub in huis heeft: productiecapaciteit, opslag, distributie én markt. Daarnaast kan het ook nog eens profiteren van zijn kennis en ervaring als aardgas-hub.

Zowel de productie van waterstof, als de vraag vanuit de markt neemt toe. Wel is er een kloof tussen de kosten en de prijs die afnemers willen betalen. Aan de overheid de taak dit te doorbreken.

Overheidsactie nodig

Dit vraagt om actie op drie vlakken:

  • zorg dat er op tijd grootschalige infrastructuur beschikbaar is
  • stimuleer lokale productie en consumptie en wereldwijde import
  • zet een digitaal handelsplatform op, eerst gecontroleerd en vervolgens stapsgewijs toegroeiend naar een vrije marktsituatie.

Het hele artikel lezen? Klik hier.

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!