Column: Nee zeggen is harder groeien!

Toen Steve Jobs in 1997 terugkeerde naar Apple, verminderde hij de productie van het bedrijf van 350 projecten tot slechts 10. Dat betekent dat hij tegen meer dan 95% van de projecten nee heeft gezegd. 95%! Wat zou er met jouw bedrijf gebeuren als je tegen 95% van de projecten nee zou zeggen? Of - als je geen projecten hebt - tegen de dingen die je dagelijks moet doen?

8 november 2022 3 minuten

Als we aan focussen denken, denken we vaak dat focus gaat over JA zeggen. Maar focus gaat juist over NEE zeggen. Hoe vaak durf jij nee te zeggen?

Als ondernemer hebben we veel ideeën en zien we vaak geweldige potentie in heel veel van die ideeën. Maar ja, een dag heeft maar 24 uur en ja zeggen tegen al die ideeën gaat van die 24 uur echt geen 48 uur maken. Sterker nog: door niet te focussen en je met van alles en nog wat bezig te houden word je minder productief en lijken de dagen juist korter.

Om succesvol te zijn, moet je nee durven zeggen. Ervoor kiezen om dingen niet te doen, ideeën los te laten. Steve Jobs durfde dit en het succes dat hij met Apple heeft bereikt is het voorbeeld bij uitstek om te laten zien dat minder doen soms juist meer oplevert.

Gary Keller en Jay Papasan beschrijven het ook in hun boek The One Thing – en het werd zowel de New York Times Bestseller als de Wall Street Journal Bestseller. Door jezelf de focusvraag te stellen (‘Wat is mijn ene ding?’) en daar je doelen, acties en gewoontes op af te stemmen, bereik je buitengewone resultaten, stellen ze. Dit boek is ook een echte aanrader.

Het is ook wat ik doe met mijn klanten. Veel van hen zijn heel creatief en hebben 1001 ideeën. Voor ze met het ene begonnen zijn, hebben ze het volgende alweer bedacht. En al die activiteiten leveren wel wat op, maar maken niet echt het verschil. Het verschil om te groeien, om zich te ontwikkelen, om ergens écht goed en bedreven in te worden. Al die verschillende dingen kosten vaak meer tijd dan dat ze geld en voldoening opleveren.

En nu terug naar jou, wat is dat ene ding waar je je op gaat focussen komende tijd? Dat ene ding wat echt het verschil gaat maken? En waar durf je nee tegen te zeggen?

Stop starting…
Start finishing!

Sandra Boekhoudt

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!