Met Eddy Grid hoeven bedrijven niet meer na te denken (en te piekeren) over stroom

Sinds 2021 heeft de provincie Utrecht al last van netcongestie. Op dagen met veel wind en zon kan het elektriciteitsnet de hoeveelheid opgewekte stroom hierbij niet meer aan. Het net is vol. Bedrijven die een grootverbruikersaansluiting nodig hebben voor hun activiteiten komen op een wachtlijst, waar inmiddels al meer dan 400 bedrijven op staan. Er zijn dringend slimme oplossingen nodig. Een van de bedrijven die zo’n slimme oplossing biedt, is Eddy Grid. Sam Rohn, een van de oprichters, vertelt meer.

19 januari 2024 5 minuten

Je hoeft niet meer na te denken over stroom

Met Eddy Grid helpen we bedrijven aan voldoende stroom, ondanks de netcongestie. Dat doen we door de inzet van slimme software en hardware. De dienst die wij bieden is eigenlijk het ontzorgen van je energiemanagement: ‘wij zorgen ervoor dat je als bedrijf niet meer over je stroom hoeft na te denken.”

Van geen probleem naar acuut probleem in 2 maanden

“Bedrijven weten soms niet dat ze een probleem hebben. Totdat het al bijna te laat is. Waar alles eerst probleemloos verloopt kan er twee maanden later, als ze bijvoorbeeld een paar laadpalen hebben geïnstalleerd, opeens een acuut probleem zijn. Opeens onvoldoende stroom, dat zien we best veel. Zo zijn er zelfs bedrijven die overwegen om te verhuizen vanwege de problemen met stroom. Maar waar ga je heen? Overal is het net vol!“

Vasthouden aan grotere aansluitingen

“Je ziet dat aansluitingen steeds meer waarde krijgen. Dat is ook weer een probleem op zich. Bedrijven houden vast aan grotere aansluitingen, met meer capaciteit dan ze nodig hebben. Want je weet maar nooit. Maar daardoor wordt het net niet efficiënt gebruikt en ontstaat er ook geen ruimte voor nieuwe spelers. We geloven erin dat als we met elkaar naar meer zekerheid op het gebied van stroomtoevoer gaan, dat er dan meer ruimte ontstaat en dat we dan sneller door de energietransitie kunnen komen”.

Aan de opwek-kant veel ontwikkelingen, maar het net steeds verder onder druk

“Het founding team bestaat uit heel ervaren ondernemende mensen. We zijn Eddy Grid gestart omdat we echt iets nuttigs, iets goeds voor de wereld wilden doen. Een van de grote uitdagingen waar we met z’n allen voor staan, is natuurlijk de energietransitie. En hoewel je aan de opwek-kant een enorme ontwikkeling ziet – dat gaat echt steeds sneller- zie je dat het elektriciteitsnet steeds verder onder druk komt te staan. Daar zijn nog veel oplossingen nodig.  Daar dachten we het meest nuttige werk te kunnen doen, dus daar zijn we gestart”.

Tekst gaat verder na beeld

Proactiever net

“Uiteindelijk willen we de vraag en het aanbod van duurzame stroom bij elkaar brengen. Niet alleen administratief gezien, als in: die heeft opwek en die heeft een vraag. Maar we willen ervoor zorgen dat het energienetwerk proactiever wordt. Het net is nu nog heel erg reactief. Als er geen vraag is, zou er ook geen stroom het net op moeten gaan. En als er wel vraag is, moet daar snel aan kunnen worden voldaan. Zo blijven de kosten voor de overheid ook beperkt. Het net hoeft dan namelijk niet verzwaard te worden”.

Batterijen vaak onderdeel van de oplossing, maar we verkopen ze niet

“Er zijn meer bedrijven die oplossingen bieden voor het probleem van netcongestie. Die zitten vaak aan de hardware-kant, oftewel: zij leveren batterijen en verdienen daaraan. Wij doen iets anders. We kijken eerst naar wat een bedrijf lokaal heeft en naar welke onderdelen beter op elkaar kunnen worden afgestemd. De batterij is daarin een soort sluitstuk. We helpen de klant wel met het kiezen van een leverancier van zo’n batterij. Maar we leveren ze niet zelf en verdienen verder niet aan de verkoop van de batterijen. Wel beheren we de batterij na aanschaf zodat deze mee werkt in de totaal oplossing”.

Lokale oplossing en terugverdienen

“De klant krijgt via ons de hardware die hij nodig heeft. En vervolgens managen wij het, zodat het probleem lokaal wordt opgelost. Teveel opgewekte duurzame stroom wordt lokaal bewaard in een batterij en ook lokaal weer gebruikt wanneer dat nodig is. Zonder dat het elektriciteitsnet daarmee belast wordt dus. En als er kansen in de markt zijn, bijvoorbeeld om wat extra te verdienen met overcapaciteit, dan helpen we de klant daarbij ook, zodat de prijzige hardware sneller terugverdiend kan worden”.

Curtailment en ander jargon

 “Wij – en heel veel mensen met ons – besteden veel tijd om uit te leggen hoe de energiemarkt in elkaar zit. En waar de problemen zitten. Dat doe je niet zomaar in een kort verhaal. We gebruiken met z’n allen ook heel veel jargon. Netcongestie, curtailment… noem het maar op. Met jargon uitleggen is makkelijk, maar dan moet iemand wel het jargon snappen. Een hele mooie uitdaging die we als markt hebben, denk ik. Want door het begrijpelijker te maken voor een brede groep mensen kunnen meer mensen helpen hun probleem op te lossen. En uiteindelijk helpen we onszelf, de hele markt en de energietransitie daarmee verder. Nog een mooie puzzel”.

Je slaat echt een deuk in een pakje boter

“Onze doelgroep is mkb-plus. Denk aan de attractieparken, industriële bakkerijen en baggeraars. Daar praten we voornamelijk mee. Dat zijn grote projecten. Het salesproces is dan ook behoorlijk uitgebreid. We zijn eerst heel druk met allerlei analyses, waarbij we ook echt meedenken met de klant. Soms kost dat wel een half jaar, voordat er beslissingen vallen. Dat is ook niet gek, want de investeringen zijn natuurlijk heel groot. Wat ik daaraan het mooie vindt: elke installatie die je dan uiteindelijk samen realiseert, maakt ook echt impact. Je slaat echt een deuk in een pakje boter!”

Tegen de stroom in

Funfact: Eddy is geen persoon. “Eddy is een technische term, het komt van Eddy Currents, een natuurkundig effect. Als je bijvoorbeeld een rivier bekijkt die een kant op stroomt, dan zie je aan de zijkanten vaak kolkjes die de andere kant op gaan. Het is ook het effect waardoor achtbanen remmen. Dan gaan er magneten over aluminium waardoor er een tegengestelde beweging ontstaat.  Dat noem je een Eddy. Dat vonden we een mooie naam, want ook wij gaan tegen de stroom in”.

3 weken van idee naar livegang

Tegen de stroom in, gaat niet per se moeizaam of langzaam; dat bewijzen ze bij Eddy Grid: “We hebben 3 pilotprojecten zelf gedaan. En daarna zijn we met klanten in gesprek gegaan. De eerste klanten zijn live. En we zijn pas geleden een mooie samenwerking aangegaan met Skoon, wereldwijd het grootste platform op het gebied van mobiele energie oplossingen. Zij willen eigenlijk dieselaggregaten de wereld uit helpen. Bij Skoon huur je een batterij in plaats van een vervuilend aggregaat voor bijvoorbeeld een festival. Maar die batterijen worden natuurlijk niet altijd verhuurd. Wat wij dan kunnen doen, is deze batterijen gebruiken om netcongestie tegen te gaan. De batterijen sluiten we aan op het net. En zo helpen wij Tennet het net te balanceren. De eerste batterij van 1 megawattuur (MWh) is net live gegaan. En een MWh is vrij zeldzaam, dus daar zijn we ook wel trots op. En het leuke is dat het ons maar 3 weken heeft gekost om van idee naar livegang te gaan. Samen gaan we de komende tijd ook een landelijk netwerk uitrollen. We zijn al met locaties in gesprek om in januari en februari aan de slag te gaan. Dat is nu ons grootste project op dit moment”.

Team en Transparantie

“Er zijn twee punten waarop we het goed doen: team en transparantie. We hebben een heel ervaren team en we zijn maximaal transparant naar de markt toe. Daar winnen we echt klanten mee. We zijn wel een jong bedrijf, dus je wordt niet automatisch blind vertrouwd. Dat is ook wel weer goed, dan moeten we gewoon laten zien dat het werkt”.

Samenwerking in de regio Utrecht – Amersfoort

“In de regio Utrecht – Amersfoort gebeurt er veel op het gebied van energie. We spreken al veel partijen. De ROM Utrecht Region heeft ons al met veel partijen in contact gebracht. Vaak is dat gericht op samenwerking, dus dan worden we gelinkt met concurrenten of collega-bedrijven. Dat doet de ROM goed.  We zijn ook bij MeetUps van Earth Valley geweest. Daar komen ook al echt samenwerkingen uit voort. Zo hebben we een leuke introductie gehad bij Withthegrid. En daar werken we nu mee samen”.

Ben je hardware-leverancier? Kun je de markt voorspellen? Laat van je horen!

Alle hardware leveranciers ontmoeten we graag! Daar komen tot nu toe mooie samenwerkingen uit. We dealen eigenlijk rechtstreeks de offertes van leveranciers van batterijen. Daar zitten we niet tussen. Het voordeel is dat je dan nauw kan samenwerken, en geen schimmige stappen hoeft te zetten om je marge weg te werken. Die samenwerkingen willen we graag uitbreiden.

En verder zijn we benieuwd naar iedereen die bezig is met voorspellingen over marktontwikkelingen. We pakken soms noodgedwongen dingen zelf op, omdat we daar nog geen partners voor hebben. Maar dat betekent niet dat we dat per se willen blijven doen en niet willen samenwerken. Als we een goede partner daarin vinden, is het voor ons een goede optie om het uit te besteden”.

Hoe succesvoller we zijn, hoe beter de wereld af is

“We werken nu met 10 mensen, terwijl we pas sinds april bezig zijn. Hoe succesvoller we zijn, hoe beter de wereld af is. En dat zorgt ervoor dat we bijvoorbeeld ook veel open sollicitaties binnenkrijgen. Daar hebben we echt geluk mee. Zo zijn we ook al aan een econometrist gekomen bijvoorbeeld. Soms worden we ook nog verrast; komen we mensen tegen die kennis hebben die we heel goed kunnen gebruiken, maar waarvan we nog niets afwisten. Dat is mooi, daarmee zijn we verwend en daar zijn we heel blij mee. Dus als je denkt dat je iets hebt, wat wij nog missen…kom vooral langs!”

 

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!