Investering voor Linksight – Samen data-gedreven inzichten creëren, zonder gevoelige gegevens te delen

De ROM Utrecht Region en LUMO Labs investeren beiden in de startup Linksight uit Bunnik. In een datagedreven wereld is het delen van data tussen meerdere partijen essentieel. Data delen blijft echter problematisch vanwege privacyrichtlijnen, bedrijfsvertrouwelijkheid of het risico op datalekken. Linksight maakt het mogelijk om op een veilige én privacy-vriendelijke manier analyses te doen over meerdere datasets, zónder de gevoelige data daadwerkelijk met anderen te delen. Met Linksight kunnen analyses op data worden gedaan terwijl die volledig versleuteld – en dus onleesbaar – blijven. Op deze manier kunnen bedrijven en organisaties samenwerken en gezamenlijk analyses uitvoeren, zonder gevoelige data van elkaar te leren.

5 mei 2022 7 min

UTRECHT, 31 maart 2022 – Het uitwisselen van gegevens en delen van data is voor bedrijven, overheden en organisaties momenteel problematisch, vanwege allerlei privacy- en beveiligingsproblemen. Daarnaast is het lastig voor organisaties om een samenwerking op te zetten voor het delen van gegeven; het brengt allerlei juridische risico’s met zich mee. En het delen van data, met eventuele concurrenten kan ook strategische risico’s creëren. Daarnaast blijkt het lastig om met verschillende juridische, zakelijke en technologische afdelingen/mensen van meerdere organisaties te werken. Kortom, het opzetten van datasamenwerkingen tussen meerdere organisaties is dus een omslachtig en kostbaar proces dat vaak mislukt. Echter, bedrijven, overheden en organisaties willen steeds meer datagedreven worden. Je krijgt immers meer inzicht door jouw data te combineren met die van anderen. Tegelijkertijd is er steeds meer weerstand en strengere wetgeving tegen het ongebreideld delen van data.  In de ogen van Linksight is dat geen paradox; het kan gelijktijdig. Het is de missie van Linksight om partijen meer datagedreven te maken, terwijl ze juist minder gevoelige gegevens hoeven te delen.

Linked insights

Het concept van Linksight maakt het mogelijk om op een veilige en privacy-vriendelijke manier analyses te doen over meerdere datasets en zo Linked Insights te geven. Dit geeft real-time inzicht in de data met volledig behoud van de controle. Het platform is volledig decentraal en de software van Linksight draait bij de klanten op locatie. Het platform van Linksight werkt op basis van veilige, zogenoemde multi-party computation (MPC) technologie1. Universiteiten en kennisinstellingen ontwikkelen nieuwe MPC algoritmen voor statistische methoden en publiceren deze vaak open source. De technologie van Linksight is ook zo ontstaan en daarna als spin-off van TNO verder gegaan. De investering wil Linksight voornamelijk besteden aan het uitbreiden van het team om in te zetten op productontwikkeling en validatie.

1 https://www.tno.nl/mpc

Andy Lürling, Founding Partner LUMO Labs: “Het multi-party computation platform van Linksight is met afstand het meest innovatieve en meest relevante voorbeeld van ‘privacy-by-design’ dat we in dit veld tot nu toe gezien hebben. We zijn dan ook verheugd en dankbaar met de ROM Utrecht Region als mede-investeerder in deze veelbelovende startup.

Ali Dekker, wethouder gemeente Bunnik: “Bunnik bergt bijzondere bedrijven en Linksight is daar een van. Bunnik is een uitgelezen plek voor startups zo dicht bij het USP. Wij wensen Martine, Maarten en Pieter heel veel succes met hun bedrijf met encryptietools voor onderzoek.

Martine van de Gaar, CEO Linksight: “Met LUMO-Labs en ROM Utrecht Region hebben wij twee solide investeerders aan boord die geloven in ons en onze missie: deel het inzicht, niet de data. Zowel deze investering als hun netwerk helpt ons verder te versnellen.

Over LUMO Labs als investeerder

LUMO Labs, gevestigd op High Tech Campus Eindhoven, creëert kansen voor impact gedreven software en slimme hardware startups. Het huidige LUMO Fund II is een impact gedreven multi-stage fonds (pre-seed tot en met serie A). Het omvat een tweejarig programma voor het opbouwen van ondernemingen om haar portfoliobedrijven te ondersteunen bij het behalen van zowel financieel succes als sociale tractie en impact.

LUMO Labs financiert startups die aansluiten bij ten minste één van de drie Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties: Sustainable Cities & Communities, Good Health & Well-Being en Quality Education. De investeringsfocus omvat kunstmatige intelligentie/data, blockchain, internet der dingen, robotica en drones en virtual reality/augmented reality.

LUMO Labs pleit voor zelfbeschikking en traceerbaar eigendom van data en transparantie en traceerbaarheid van technologieën.

De ROM als investeerder

ROM Utrecht Region is een maatschappelijke investeerder die toegang tot kapitaal vergroot voor innovatieve bedrijven in de regio. De ROM investeert in de grote transitiesectoren die van belang zijn voor de economie van morgen: digital, health en sustainability. Om de financieringen voor deze bedrijven te realiseren, werkt de ROM samen met vele partners binnen en buiten de regio. De ROM heeft twee fondsen: het Healthy Urban Living Proof Of Concept Fonds (HUL POC fonds) en het Participatiefonds. Het HUL POC fonds is mede mogelijk gemaakt door co-financiering van de Provincie Utrecht en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De investering in Linksight B.V. gebeurt vanuit het HUL POC Fonds.

Lees meer

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!