Investering voor innovatief concept van BikeFlip: een abonnement op een circulaire kinderfiets

Kinderen groeien. Fietsen niet. Weinig is zo tijdelijk als een kinderfiets; elke anderhalf jaar moet er een nieuwe fiets komen, en staat de te kleine fiets weer in de weg. Ook staan de Nederlandse depots stampvol met miljoenen fietsen, die vaak nog van goede kwaliteit zijn. Hiervoor bedachten Cas en Paul – oprichters van BikeFlip – dé oplossing: een abonnement op een circulaire, refurbished kinderfiets met omruil- en reparatieservice aan huis. Vergeten tweedehands kinderfietsen krijgen hiermee een nieuw leven, kinderen worden blij gemaakt met een mooie, opgeknapte en passende fiets en ouders worden ontzorgd. Zo combineert BikeFlip circulariteit met Product-as-a-Service!

13 april 2022 7 min

UTRECHT, 13 januari 2022 – Vergeten kinderfietsen krijgen door het concept van BikeFlip een tweede leven. Je kunt een fiets uitkiezen op de website, waarna deze thuis wordt bezorgd. Wanneer de fiets te klein is geworden, kies je een nieuwe uit op de website. Deze fiets kan je omwisselen voor de oude fiets, waar vervolgens weer een ander kind op pak fietsen. Op dit moment is het BikeFlip actief in de gemeente Utrecht, de Bilt, Zeist, Bunnik, Houten en Nieuwegein. Van het opkopen van afgedankte fietsen in depots tot het leveren van betrouwbare fietsen voor kinderen en volwassenen. De impact die BikeFlip maakt en nog wil gaan maken in deze gemeenten is groot.

Een duurzaam, circulair én maatschappelijk verantwoord

Het feit dat de fietsen tweedehands zijn is uitermate belangrijk voor BikeFlip. Elke niet geproduceerde fiets levert immers een CO2 reductie op. Onderzoek toont namelijk aan dat de belangrijkste bijdrage van de koolstofemissies van fietsen zich in de productiefase bevindt, vooral de materiaal productie en -verwerking. BikeFlip gelooft dat iedereen een steentje bij kan dragen aan een circulaire economie en zorgt ervoor dat de fietsen zo lang mogelijk hergebruikt kunnen worden. Ook worden daarom refurbished fietsen aangeboden, zodat fietsen niet onnodig worden weggegooid of geproduceerd. BikeFlip draagt hiermee bij aan een duurzame en circulaire toekomst voor de (fiets)economie.

Het upcyclen van deze fietsen doen ze met trots en passie voor het ambacht in hun sociale werkplaats. Op deze plek sleutelen zij niet alleen aan een circulaire droom. Het is ook een veilige haven waar Bikeflip als erkend leerbedrijf, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, begeleidt naar betaald werk in de fietstechniek. Maatschappelijk verantwoord en voor een kleine prijs! Bovendien helpen zij momenteel minimaal 300 Overvechters op de fiets, inwoners die nu nog geen fiets bezitten of nog niet konden fietsen. Hierdoor draagt BikeFlip ook bij aan de vermindering van mobiliteitsarmoede. Gesprekken lopen om dit project uit te breiden naar heel regio Utrecht.

Casparis Beyer – Co Founder van BikeFlip: “De ROM heeft vanaf het eerste moment met ons meegedacht en ons goed kunnen ondersteunen met de aanvraag. Door middel van deze investering uit het HUL-PoC Fonds kunnen wij BikeFlip op de kaart zetten en de benodigde investeringen doen in de logistiek en het voorraadsysteem. Hierdoor kunnen wij doorgroeien naar de volgende fase en daarmee steeds meer kinderen in heel Nederland laten fietsen op onze circulaire kinderfietsen.

ROM Utrecht Region: “We zijn een maatschappelijk investeerder. Oftewel, we investeren in ondernemingen die de wereld van morgen een stukje beter maken. Daarom investeren we als ROM Utrecht Region in het innovatieve concept van Bikeflip dat het fietsvervoer in de regio duurzamer, circulairder én maatschappelijk verantwoorder maakt.

De toekomst voor BikeFlip

Bikeflip gaat de financiering gebruiken om het abonnementsmodel verder te valideren en te ontwikkelen. Hiernaast wordt o.a. geïnvesteerd in het ontwikkelen van een app en een automatisch voorraadsysteem. Er staat ook een investering in vervoersmiddelen op de planning, om zo een groter gebied te kunnen bereiken. BikeFlip wil zich daarnaast gaan focussen op een eerste planning om marketingactiviteiten te professionaliseren

De ROM als investeerder

ROM Utrecht Region is een maatschappelijke investeerder die toegang tot kapitaal vergroot voor innovatieve bedrijven in de regio. De ROM investeert in de grote transitiesectoren die van belang zijn voor de economie van morgen: digital, health en sustainability. Om de financieringen voor deze bedrijven te realiseren, werkt de ROM samen met vele partners binnen en buiten de regio. De ROM heeft twee fondsen: het Healthy Urban Living Proof Of Concept (HUL POC) Fonds en het Participatiefonds. Het POC fonds is mede mogelijk gemaakt door co-financiering van de Provincie Utrecht en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De investering in BikeFlip gebeurt vanuit het HUL POC Fonds.

Lees meer

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!