EU-Handelsprogramma - Brexit Adjustment Reserve (BAR)

Na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU heb je zelf ongetwijfeld al grenzen verlegd. Misschien ben je handelsrelaties aangegaan in andere landen, of actiever geworden op bestaande afzetmarkten buiten het VK. Om je hierbij te ondersteunen, stelt de EU geld beschikbaar. Dat is de Brexit Adjustment Reserve (BAR). De Bar is onderdeel van het EU-Handelsprogramma. Dit programma ondersteunt je bij het verkennen of uitbreiden van kansrijke markten, binnen én buiten de EU. Meld je aan en vergroot kosteloos je exportkennis en internationale netwerk.

22 juni 2022 5 min

Wat houdt het EU-Handelsprogramma in?

Doe mee aan het EU-Handelsprogramma en krijg kosteloos ondersteuning in de vorm van advisering, ontwikkeling of begeleiding van de RVO. Een unieke kans om het internationale netwerk uit te breiden en nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. Voor het programma is € 32 miljoen beschikbaar uit de Brexit Adjustment Reserve (BAR), de Europese regeling voor ondernemers die geraakt zijn door Brexit.

Samen met jou wordt de inhoud ontwikkeld op basis van wat jij als ondernemer nodig hebt. Na inschrijving kan t/m augustus 2022 kosteloos gebruik gemaakt worden van:

  • 3 e-learning modules rondom exportoptimalisatie en interculturele communicatie
  • 1 summer course, met keuze uit 3 verschillende cursussen (op=op)
  • onbeperkt toegang tot exclusieve webinars en evenementen (programma volgt

Vanaf 1 september tot eind 2023

Vanaf 1 september krijg je via een digitaal platform toegang tot het complete aanbod van diensten en activiteiten. Daarbij kan je denken aan workshops, of gesprekken met een sparringpartner die meedenkt over jouw handelsstrategie. Misschien heb je ook behoefte aan praktische dienstverlening, zoals ondersteuning bij het vertalen van je website.

Hoe kom ik in aanmerking?

Om hiervan gebruik te maken, zijn er enkele voorwaarden waaraan je bedrijf moet voldoen. Zo is het belangrijk dat je al voor 31 januari 2020 zakendeed met het Verenigd Koninkrijk. Ook moet je kunnen aantonen dat je bent geraakt door Brexit, bijvoorbeeld in omzet en/of marktverlies. Of doordat je te maken heeft met handelsbelemmeringen.

Kan ik ook compensatie krijgen?

Meld je je aan voor het EU-Handelsprogramma, dan word je actief op de hoogte gehouden over de voorwaarden en openstelling omtrent de compensatieregelingen. Deze bieden een tegemoetkoming in Brexit-gerelateerde kosten die je al hebt gemaakt of nog gaat maken. Voor deze regelingen is samen € 218 miljoen beschikbaar en er komt een aparte aanmeldprocedure.

Contact

Heb je vragen? Neem contact op met Else van Beek, Adviseur Brexit Adjustment Reserve: else.vanbeek@romutrechtregion.nl

Meer weten of je aanmelden?

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!