EU-Handelsprogramma - Brexit Adjustment Reserve (BAR)

Na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU heb je zelf ongetwijfeld al grenzen verlegd. Misschien ben je handelsrelaties aangegaan in andere landen, of actiever geworden op bestaande afzetmarkten buiten het VK. Om je hierbij te ondersteunen, stelt de EU geld beschikbaar. Dat is de Brexit Adjustment Reserve (BAR).

16 september 2022 5 min

Het EU-Handelsprogramma is onderdeel van de BAR. Dit programma ondersteunt je bij het verkennen of uitbreiden van kansrijke markten, binnen én buiten de EU. Meld je aan en vergroot kosteloos je exportkennis en internationale netwerk.

Wat houdt het EU-Handelsprogramma in?

Doe mee aan het EU-Handelsprogramma en krijg kosteloos ondersteuning in de vorm van advisering, ontwikkeling of begeleiding van de RVO. Een unieke kans om jouw internationale netwerk uit te breiden en nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. Voor het programma is € 32 miljoen beschikbaar uit de Brexit Adjustment Reserve (BAR), de Europese regeling voor ondernemers die geraakt zijn door Brexit.

Vanaf nu…

Samen met jou ontwikkelen we de inhoud op basis van wat jij als ondernemer nodig hebt. Meld je dus zo snel mogelijk aan om jouw voorkeuren te delen. Na jouw toelating kun je op kosten van het EU-Handelsprogramma direct al gebruikmaken van:

  • onbeperkte toegang tot 3 e-learning modules
  • deelname aan 3 courses (op=op)
  • onbeperkte toegang tot exclusieve webinars en evenementen

 …tot eind 2023

Je krijgt tot eind 2023 toegang tot het complete aanbod van diensten en activiteiten. Daarbij kun je denken aan workshops, of gesprekken met een sparringpartner die meedenkt over jouw handelsstrategie. Misschien heb je ook behoefte aan praktische dienstverlening, zoals ondersteuning bij het vertalen van jouw website.

Daarnaast kun je meedoen aan collectieve programma’s voor specifieke sectoren in kansrijke markten. Denk hierbij aan collectieve beursdeelname, matchmaking en handelsmissies.

Hoe kom ik in aanmerking?

Je komt in aanmerking voor het programma wanneer je voldoet aan twee voorwaarden.

  1. Je deed voor Brexit al zaken met het Verenigd Konikrijk (in 2019 en 2020 deed je het gehele jaar zaken met klanten in het Verenigd Koninkrijk).
  2. Je bent zakelijk benadeeld door Brexit (handelsbelemmeringen óf omzetverlies).

Kan ik ook compensatie krijgen?

Meld je je aan voor het EU-Handelsprogramma, dan word je actief op de hoogte gehouden over de voorwaarden en openstelling omtrent de compensatieregelingen. Deze bieden een tegemoetkoming in Brexit-gerelateerde kosten die je al hebt gemaakt, of nog gaat maken. Voor deze regelingen is samen € 218 miljoen beschikbaar en er komt een aparte aanmeldprocedure.

Contact

Heb je vragen? Neem contact op met Else van Beek, Adviseur Brexit Adjustment Reserve: else.vanbeek@romutrechtregion.nl

Meer weten of je aanmelden?

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!