De ROM investeert in Friday Energy

Door het gebruik van de Friday Battery, de slimme batterij van Friday Energy, wordt het mogelijk het gebruik, de koop en verkoop van zowel zelf opgewekte duurzame energie als energie van het net, beter te beheren.

21 februari 2022 5 minuten

UTRECHT, 21 februari 2022  –  Friday Energy richt zich op de zakelijke markt. Hierbij ligt de focus vooral op bedrijven en organisaties met genoeg ruimte om zonnepanelen op het dak van hun pand te installeren. De netaansluiting is steeds vaker de beperkende factor om zonnepanelen rendabel te kunnen exploiteren. Met Friday Energy wordt jouw bedrijf niet alleen duurzamer, maar ga je ook meer verdienen aan je pand.

Het fundament van Friday Energy is hun slimme batterij. Deze batterij is veel meer dan alleen een accu met opgeslagen duurzame energie die geschrikt is voor eigen gebruik. De accu is namelijk onderdeel van een slim software systeem waarmee je de hele energiehuishouding van je bedrijf kunt regelen. Is er meer energie opgewekt dan de batterij kan opslaan? Dan kan de energie ‘overgedragen’ worden aan de community. Bedrijven die op dat moment te weinig energie in voorraad hebben, kunnen deze overschotten van energie kopen van bedrijven binnen de community met behulp van de intelligente software. Dit unieke systeem stelt bedrijven, die aangesloten zijn bij Friday Energy, in staat te functioneren als eigen energiecentrale.

Bouke Siebenga, CEO van Friday Energy: “Het stroomnet raakt overbelast doordat er meer zon- en windenergie op het net komt. Om de klimaatdoelstellingen te halen dienen we het aanbod en verbruik van duurzame energie beter op elkaar af te stemmen. Wij doen dit door een batterij te combineren met slimme software. Daarnaast kan de batterij automatisch inspelen op de fluctuerende stroomprijzen. Hiermee kan uiteindelijk iedereen toegang krijgen tot 100% duurzame en ook betaalbare energie”.

Klaas Verschuure, wethouder Economische Zaken: Als gemeente en als ROM Utrecht investeren we in initiatieven zoals dat Friday Energy omdat we geloven in hun ideeën. Een Utrechts initiatief dat voor het hele land van waarde kan zijn. Duurzame energie is één van de belangrijke sectoren in het vormgeven van de economie en de stad van de toekomst. Wie weet hoef niet alleen jij zelf, maar hoeft ook jouw energie in Utrecht maar tien minuten te reizen!”

Uitreiking van de tombstone door Klaas Verschuure aan Bouke Siebenga

Uniek software systeem

De ontwikkelde software van de slimme batterij van Friday Energy zorgt ervoor dat de energie-aansluiting op het bestaande publieke netwerk wordt geoptimaliseerd. De duurzame energie die bijvoorbeeld zonnepanelen op het bedrijfspand produceren, kan men in steeds meer gevallen niet  direct op het energienet plaatsen. Het is daarom interessanter om de duurzaam opgewekte energie op te slaan voor gebruik op een later moment. Door de pieken in het vermogen af te vlakken is het mogelijk substantiële besparingen te behalen. Hierdoor ontstaat een gelijkmatiger energieverbruik, waardoor de energierekening daalt.

De opgewekte zonne-energie wordt opgeslagen in daluren en vervolgens ingezet tijdens piekuren, waardoor de belasting van het elektriciteitsnet minimaal is. Bedrijven kunnen zo meer machines of apparatuur aansluiten op de huidige energie-aansluiting. Denk bijvoorbeeld aan het vergroten van het aantal zonnepanelen op het pand of het toevoegen van laadpunten voor elektrische voertuigen. Op deze manier realiseert Friday Energy een hogere opbrengst van de zonnepanelen, ook als je niet mag terugleveren en helemaal wanneer het salderen wordt afgebouwd.

De toekomst van Friday Energy

Het is de ambitie om dit decennium nog een community van batterijen te ontwikkelen waarmee een middelgrote stad als Utrecht gedurende 10 minuten van duurzame, lokaal opgewekte stroom kan worden voorzien. Door een samenwerking met Universiteit Utrecht, de vestiging in de hoofdstad van de provincie en lokale strategische relaties draagt het bedrijf bij aan de positieve impact op de regio Utrecht.

Dit door te faciliteren dat zoveel mogelijk duurzaam opgewekte energie, lokaal verbruikt kan worden. Ook vermindert hiermee de belasting op het energienet. Met de Friday Battery worden belangrijke thema’s van de Regionale Economische Agenda en provincie Utrecht, zoals Duurzaamheid en Circulaire economie, gecombineerd. De financiering van de ROM gaat het bedrijf gebruiken om het team op te schalen en het softwareplatform verder te ontwikkelen.

De ROM als investeerder

Wij zijn een maatschappelijke investeerder die toegang tot kapitaal vergroot voor innovatieve bedrijven in de regio. De ROM investeert in de grote transitiesectoren die van belang zijn voor de economie van morgen: digital, health en sustainability. Om de financieringen voor deze bedrijven te realiseren, werkt de ROM samen met vele partners binnen en buiten de regio. De ROM heeft twee fondsen: het Healthy Urban Living Proof Of Concept Fonds (HUL POC fonds) en het Participatiefonds. De investering in Friday Energy gebeurt vanuit het HUL POC Fonds.

Lees meer

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!