Unlocking the crowdfunding potential for the European Structural and Investment Funds

De ROM Utrecht Region doet sinds 1 maart 2023 mee aan het Crowdfundmatch project. In dit project wordt onderzocht wat de belemmeringen en mogelijkheden zijn om een investering te ontvangen van een ontwikkelingsmaatschappij, aangevuld met geld via crowdfunding. Dit heeft als doel om zo de slimme groei en digitalisering van regio's in Europese landen te bevorderen. Aan dit project doen overheidsinstanties uit 8 landen van de Europese Unie mee.

19 juli 2023 1 minuut

De ROM Utrecht Region gaat onderzoeken of crowdfunding gekoppeld kan worden aan een financiering vanuit ons bestaande het Proof of Concept-fonds. Het idee is om via een de investeringsvraag open te zetten voor crowdfunding. De ROM Utrecht Region kan dit crowdfunding-bedrag vervolgens matchen, en dus verdubbelen, vanuit het bestaande Proof of Concept-fonds. Op deze manier komt er meer kapitaal beschikbaar voor de ondernemer.

In dit vierjarige project worden eerst inzichten en mogelijkheden van deze matching in kaart gebracht en onderzocht. Vervolgens worden pilots gedraaid om het gebruik van crowdfunding in combinatie met publieke financiering in de praktijk te testen. Op basis van pilotresultaten wordt een actieplan voor het matchen van publieke fondsen en crowdfunding opgesteld.

Dit project bouwt verder op een studie die door de Europese Commissie werd gepubliceerd in juni 2021: Unlocking the crowdfunding potential for the European Structural and Investment Funds.

Dit project loopt van 1 maart 2023 tot 28 februari 2027 en is een onderdeel van de Europese subsidieregeling voor ruimtelijke en regionale ontwikkeling (Interreg Europe). De ROM Utrecht Region werkt in dit project samen met de CrowdfundingHub.

De ROM komt voor dit project graag in contact met Crowdfunding partners, kennisinstellingen en bedrijven. Bij interesse in een samenwerking, stuur een email naar info@romutrechtregion.nl.

Partners

Aan het project nemen de volgende partners deel:

Italië – Marche Region (Lead Partner)
Litouwen – Public Investment Development Agency, JSC
Spanje – Regional Government of Extremadura
Roemenië – North-West Regional Development Agency (Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest) Griekenland – Region of Central Macedonia
Polen – Westpomeranian Region
België – Province of Antwerp
Nederland – ROM Utrecht Region
Slovenië – E-institute (advisory partner)

crowdfundmatch-pilot

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!