Geld Geld Geld - Show me The Money

“Is geld belangrijker dan liefde… of geluk ?” vraag ik aan mijn deelnemers. “NEE! natuurlijk niet” hoor ik velen roepen. “Liefde is véél belangrijker”. “Gezondheid! Zeker nu” roept weer een andere. De meeste deelnemers hebben een uitgesproken mening en ik schat dat ongeveer 90% het met elkaar eens is. Geluk, liefde, gezondheid zijn veel belangrijker dan geld!

14 februari 2022 3 minuten

Dan stel ik nog een vraag “Is je oor belangrijker dan je oog?” Dezelfde stellige deelnemers kijken me nu vragend aan…” Wat is dat voor een rare vraag, natuurlijk niet. Ik kan toch niet met mijn ogen horen of met mijn oren zien?”. “Ze zijn totaal verschillend. Je kan ze niet met elkaar vergelijken”. Ook hier zijn ze het stellig met elkaar eens.

Dan ga ik terug naar mijn oorspronkelijke vraag… “Is geld belangrijker dan liefde?” AHA! Bij een aantal valt het kwartje en een aantal blijft me nog steeds vreemd aankijken.

Geld heeft een totaal andere functie dan liefde of geluk. Ik kan bijvoorbeeld geen boodschappen doen en betalen met een knuffel. Hoe heerlijk die knuffel ook is… Ik moet echt met geld betalen wil ik mijn boodschappen meenemen. Tegelijkertijd maak ik mijn kids dolgelukkig met een knuffel of kusje wanneer ze verdrietig zijn…geen briefje van €100,- die daar tegenop kan… een kusje van mama.

Maar toch kom ik te vaak ondernemers tegen die zeggen dat geld niet (zo) belangrijk is. Het gaat om het maatschappelijk doel, mensen helpen, de aarde helpen…

Mooi allemaal en allemaal net zo belangrijk als geld. Geld is de zuurstof van je onderneming. En wat gebeurt er wanneer je geen of niet genoeg zuurstof hebt? Precies… einde oefening. Hoe mooi je maatschappelijk doel ook is en je wens om mensen of de aarde te redden. Geld is een belangrijk middel om je doel te bereiken. Het is niet meer of minder belangrijk.

Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de ondernemers kampt met zuurstof tekort, oftewel geldzorgen, en kan de rekeningen niet betalen. Ze liggen s‘ avonds wakker en veel keuzes die ze maken worden gemaakt op basis van deze (geld)zorgen.

En toch is geld een onderwerp waar vaak niet over gesproken wordt. Totdat het te laat is. Zorg dat je goed weet hoe het staat met de zuurstof gehalte binnen je onderneming. Praat met je boekhouder/accountant of maak een cashflow overzicht. Want als je de aarde/mensen/dieren wil redden kan je dat echt niet doen wanneer je aan een beademingsapparaat ligt.

Ik ben benieuwd om van je te horen. Hoe zit het met de zuurstof gehalte binnen je onderneming? En hoe zorg je dat die op  peil blijft?

Sandra Boekhoudt 
Wealthy Wise Women

Sandra Boekhoudt

 

 

Ook interessant

Meer relevante artikelen
Nieuws

Beknopt Jaarverslag 2023

2023 was een succesvol jaar voor de ROM Utrecht Region. We zijn inmiddels de meest actieve investeerder van de ...

Lees meer
Nieuws

Kopgroep Circulair Financieren lanceert open source scorecard

De Kopgroep Circulair Financieren is een krachtige publiek-private samenwerking tussen ABN AMRO, European Investment Bank, Gemeente Amsterdam, ING, ...

Lees meer
Nieuws

ROM Utrecht Region invests in NEFFA: Elevating Sustainable 3D Manufacturing for the Fashion and Interior Industry to New Heights

ROM Utrecht Region proudly invests in Dutch biotech innovator NEFFA (New Fashion Factory), signalling a significant milestone in ...

Lees meer

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!