Column: Doorgaan met compensatie of toch niet?

76 duizend bedrijven zijn opgeheven in het eerste halfjaar van dit jaar. Dit aantal is nog nooit eerder zo hoog geweest. Tegelijkertijd blijft het aantal faillissementen historisch laag. Wat is er hier aan de hand? Zijn het de zogenaamde zombiebedrijven die nu niet meer in leven gehouden worden door alle corona steun en nu massaal stoppen of failliet gaan, of hebben ondernemers het gewoon gehad met alle onzekerheden en alsmaar veranderende economisch klimaat? En kiezen ook gezonde ondernemers om er een punt achter te zetten?

8 december 2022 3 minuten

Wanneer ik met collega-ondernemers hierover in discussie ga, merk ik een sterke tweedeling.  Er is een groep die vindt dat de overheid in moet grijpen. De pandemie, de oorlog met alle gevolgen van dien …valt allemaal niet meer onder gewone ondernemersrisico. De inflatie, te kort aan personeel, hoge energieprijzen drijven de prijzen omhoog maar het is onmogelijk om deze toenemende kosten door te belasten aan de klanten.  Wanneer de overheid hier niet ingrijpt met de nodige steun dan zullen onnodig veel ondernemers het niet redden. En dat is wat je nu ook ziet. Niet alleen de zombie bedrijven vallen om maar ook de “gewone” ondernemer kan het moeilijk redden. En het is de taak van Den Haag om hier snel met een oplossing te komen.

Aan de andere kant heb je een groep ondernemers die vindt dat je als ondernemer zelf je broek op moet kunnen houden. Je bent tenslotte geen ondernemer geworden om afhankelijk te zijn van de overheid of wie dan ook, toch?  Als ondernemer moet je zelf ervoor zorgen dat je bedrijf financieel gezond is en blijft. Zorgen dat je toeleveringsketen op orde is en zo lean & mean mogelijk, zorgen dat je prijzen kostendekkend en winstgevend zijn. Dat is immers ondernemen. En als je niet van risico’s en onzekerheden houdt, had geen ondernemer moeten worden en moet je maar opzoek gaan naar een vaste baan met zekerheden.

Ik ben benieuwd naar hoe jij naar de huidige situatie kijkt? Vind jij dat het de taak van de overheid is om de ondernemers te ondersteunen? Of moeten we zelf onze broek ophouden?

Sandra Boekhoudt

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!