Veel interesse in Duitsland voor duurzame mobiliteit uit Utrecht

De IAA Mobility (7 t/m 12 september 2021) in München richt zich op de mobiliteit van de toekomst. Het is dé plek om kennis en innovatie te delen, te netwerken en vooral: zaken te doen! Samen met een diverse groep ondernemers, bestaande uit diverse laadpaalproducenten en startups in mobility tech, ging ook de ROM samen met NLinBusiness, Dutch Cycling Embassy (DCE), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het Nederlands Consulaat in München naar München toe. Bas Akkers, Business advisor Trade bij ROM Utrecht Region, vertelt over deze week vol met hoogtepunten!

16 september 2021 3 minuten

“De IAA was van origine een zeer op de auto gerichte beurs. Toen de Messe München de beurs naar München haalde, gebeurde dat onder de voorwaarde dat het thema mobiliteit van de toekomst moest zijn. Met dit thema werd de IAA spot on voor onze regio en haar bedrijven. Onze regio kan namelijk een substantiële bijdrage leveren aan de wereldwijde uitdagingen die er zijn in de mobiliteit.

Wij spreken veel met ondernemers die internationale ambities hebben. Duitsland staat vaak op nummer 1 als focusmarkt. Ons netwerk is goed op orde; er bestaan goede contacten met de gemeente München, het Nederlands Consulaat in München en NL In Business Hub Munich. Rondom de IAA was het dan ook relatief makkelijk om allerlei netwerkactiviteiten, matchmaking en andere events voor onze ondernemers te organiseren. Bijvoorbeeld, we kwamen met meer dan 100 ondernemers uit onze regio en München samen in informele setting in een beroemde Münchener Biergarten!

Een hoogtepunt tijdens deze week was natuurlijk de ondertekening van de LOI door Robin Berg van Wedrivesolar met het Münchense Sono Motors om 100 Sions aan te schaffen. Een auto van SION is volledig bedekt met zonnepanelen en er zit een kleine accu in, maar tijdens het rijden laadt deze accu op. Wanneer deze auto in productie wordt genomen, zullen deze dus ook in onze regio rond gaan rijden. Hiermee wordt een goed stap gezet in emissieloos vervoer!

Nog een hoogtepunt was onze programmering op het Citizins Lab op één van de mooiste pleinen van München: de Marienplatz. Wethouder Eerenberg en ondernemers MobilityLabel, Fulpra, De Boom en het Meer vertelden daar over de mobiliteitsoplossingen waar in Nederland en Utrecht voor wordt gekozen. De ‘mobility narrative’ van onze regio werd in München door ons overtuigend gebracht en ontvangen! Denk aan bijvoorbeeld ruim baan voor de fiets, het stimuleren van emissieloos vervoer en elektrisch bezorgen.

Tijdens de IAA-week is er veel kennis opgedaan en contacten gelegd. Daarnaast lijkt er voldoende body te zijn voor een duurzame mobiliteitspropositie in Utrecht Region.

En we nu verder gaan? We gaan verder met ons ‘Utrecht Bike Ecosystem’. De komende periode gaan we -samen met de fietsgerelateerde industrie in onze regio en de Dutch Cycling Embassy- werken aan een meerjarige programmering op Duitsland. Een zogenaamde Partner for International Business (PIB). Ook werken we aan een exportraining voor dit cluster. De zogenaamde Bike Export Accelerator. Met de deelnemers aan deze missie gaan we op basis van de uitkomsten van de evaluatie ook bekijken wat we verder kunnen doen om dit cluster te versterken. “

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!