Samenwerking met Zuid-Afrikaans onderzoeksinstituut geeft UMC Utrecht voorsprong in geneesmiddelenonderzoek

Een Zuid-Afrikaanse wereldspeler in geneesmiddelenonderzoek opent binnenkort een onderzoeksfaciliteit in Utrecht. Onder leiding van U-TRIAL (Utrecht Trial Innovation Alliance) vestigt onderzoeksinstituut TASK een fase 1-onderzoeksfaciliteit binnen het Universitair Medisch Centrum Utrecht. De voorziening stelt het ziekenhuis in staat het volledige onderzoekstraject voor nieuwe geneesmiddelen te faciliteren. Niet in één onderzoeksgebied, zoals elders in Nederland, maar in alle zes de speerpunten van het UMC Utrecht en onder hetzelfde dak.

16 februari 2023 5 minuten

“Met de fase 1-unit faciliteren we straks als eerste academische instelling in Nederland alle onderzoeksfasen”, vertelt Peter Gisberts, directeur van U-TRIAL, dat als onderdeel van het UMC Utrecht klinisch onderzoek binnen het ziekenhuis stimuleert. “Hiermee voegen we de ontbrekende schakel toe aan het regionale onderzoeksecosysteem. Dat maakt het UMC Utrecht nog aantrekkelijker als partner en versterkt het vestigingsklimaat voor internationale bedrijven met interesse in klinisch onderzoek.”

Unieke fase 1-voorziening

Prof. dr. Peter Hermans is hoogleraar infectie- en immunologietrials en vanuit het UMC Utrecht betrokken bij de samenwerking. We ontmoeten hem in het Utrecht Science Park. Hij is optimistisch: “Als fase 1 bij ons plaatsvindt, is de kans groot dat de volgende fasen hier ook worden uitgevoerd”, geeft hij aan. “Daarom is de voorziening belangrijk voor zowel het ziekenhuis als voor onze patiënten, die zo sneller toegang krijgen tot nieuwe en betere geneesmiddelen.” Gisberts vult aan: “De expertise en kwaliteitsstandaarden van TASK zijn daarbij van grote waarde. Ze zijn voor ons een solide partner om deze unieke voorziening op te zetten, als non-profitpartij en wereldspeler met een indrukwekkend trackrecord in klinisch onderzoek.”

Nederland telt op dit moment twee voorzieningen voor fase 1-onderzoek die verbonden zijn aan een academisch ziekenhuis, in Leiden en Groningen. “Die richten zich allebei op een beperkt aantal onderzoekgebieden”, zegt Hermans. “De Utrechtse faciliteit wordt de eerste en enige fase 1-unit van Nederland die zich richt op alle onderzoeksgebieden van het ziekenhuis waar het is gevestigd. Dat heeft als voordeel dat er bij een complicatie geen ambulance nodig is, omdat artsen direct aanwezig zijn.” De zes speerpunten van het UMC Utrecht zijn hart- en vaatziekten, neurowetenschappen, infectie en immunologie, oncologie, kindergeneeskunde en regeneratieve geneeskunde. “We hebben een veelzijdigheid aan klinische expertise in huis, wat onze faciliteit heel interessant maakt.”

Fase 1-onderzoek

Fase 1 is de eerste van vier onderzoeksfasen na het laboratoriumonderzoek. In deze fase wordt een nieuw geneesmiddel voor het eerst getest op mensen. Gezonde vrijwilligers of patiënten krijgen het middel toegediend onder streng gecontroleerde omstandigheden. Vanwege de gezondheidsrisico’s zijn fase 1-onderzoeken altijd gekoppeld aan ziekenhuizen, zodat er snel gehandeld kan worden in het geval van complicaties. In de volgende drie fasen wordt het middel toegediend aan patiënten die lijden aan de aandoening waarvoor het medicijn is ontwikkeld.

 

TASK via Invest in Holland en ROM Utrecht Region naar Utrecht

TASK werkt al zo’n vijftien jaar samen met verschillende Nederlandse universiteiten. Net als U-TRIAL wil het instituut de gezondheidszorg verbeteren door academisch onderzoek te faciliteren. Via de NFIA, onderdeel van Invest in Holland, werd TASK geïntroduceerd in het Nederlandse netwerk en bij ROM Utrecht Region. Die laatste zet zich in om buitenlandse bedrijven naar de regio te trekken en bracht TASK in contact met U-TRIAL en het UMC Utrecht. “Zonder de ROM was TASK waarschijnlijk in een ander Europees land geland”, benadrukt Gisberts. “Vanuit U-TRIAL zijn we dan ook blij met de verbindende en ondersteunende rol die de ROM vervult.”

 

Johann de Bruyn, CEO van TASK, licht de keuze voor de vestigingslocatie verder toe. “Utrecht heeft een aantrekkelijk ecosysteem voor startende ondernemers en academische instellingen. Door de openheid en support van lokale partijen voelden we ons meteen welkom. Onze Utrechtse partners waren vanaf dag één als collega’s.” De begeleiding die TASK kreeg van de NFIA, ROM Utrecht Region en Invest in Holland noemt De Bruyn een eye opening experience. “We werden positief verrast door de overheidssteun die we hier kregen. Ze namen ons bij de hand en introduceerden ons bij relevante partijen, waaronder U-TRIAL. Het is mooi om te zien dat regionale overheidsinstanties hier echt in contact zijn met de werkvloer.”

9 innovatie-ecosystemen in LSH

Voor de sector life sciences and health (LSH) huisvest Utrecht niet minder dan negen regionale ecosystemen. Van cel- en weefseltherapie tot therapeutische en diagnostische interventies tegen kanker, en van AI-toepassingen in de gezondheidszorg tot innovaties op het gebied van mens-technologie-interactie. Lees hoe Utrecht zich ontwikkelt als motor voor het valoriseren, valideren en testen van gezondheids- en zorginnovaties.

 

Lokaal ecosysteem versterken

In februari start TASK met zo’n twintig Zuid-Afrikaanse medewerkers in Utrecht. Het team zal verder worden uitgebreid met regionale krachten en intensief samenwerken met zowel Nederlandse als internationale partners. “We vinden het belangrijk om goed te integreren in het lokale ecosysteem”, zegt De Bruyn. “We willen zoveel mogelijk medewerkers uit de regio aannemen en een bijdrage leveren aan de arbeidsmarkt hier. Doordat we onze medewerkers zelf trainen, bieden we voor de lange termijn waardevol en stabiel werk.”

De eerste helft van dit jaar verwacht U-TRIAL de voorziening operationeel te hebben voor de eerste fase 1-onderzoeken. Vanaf 2024 moet de unit volledig operationeel zijn en een groot aantal studies faciliteren. “We zijn ambitieus vanuit U-TRIAL”, geeft Hermans toe. “Onze lat ligt hoog. En dat moet ook, want de vraag naar faciliteiten voor klinisch onderzoek is ontzettend groot.” De Bruyn sluit af: “Het is ons langetermijndoel om zoveel mogelijk academische instellingen en universiteiten toegang te geven tot die belangrijke, maar zeer risicovolle eerste fase. Dat is het startpunt van medische innovatie en verbetering van de wereldwijde gezondheidzorg.”

Nieuws

Europese Commissie wijst Utrecht aan als innovatie koploper

Lees meer
NieuwsPersbericht

Mystic Forge verkrijgt strategische Investering van 2 miljoen euro van ForsVC en ROM Utrecht Region

Mystic Forge, een nieuwe boetiek uitgever in de Game-industrie, is verheugd over de strategische investering van 2 miljoen euro, ...

Lees meer
Interview

De Toekomst van Stedelijk Goederentransport: Elektrische Lichtgewicht Voertuigen

Endava is een mondiaal opererende dienstverlener voor het bouwen van maatwerk softwareoplossingen, dat ook een vestiging in Utrecht ...

Lees meer
Nieuws

Best practices voor het matchen van fondsen via Crowdfundmatch

Overzicht van bestaande 'best practices' voor het matchen van fondsen in partnerlanden van Crowdfundmatch

Lees meer
Interview

Data delen en dansen met Purple Polar Bear om maatschappelijk opgaven aan te gaan

Annick van Arkel is bedrijfskundige die ook zelf software schrijft. En haar compagnion een software engineer die bedrijfskunde ...

Lees meer
Nieuws

mAxInsights: Ontsluit de kracht van data en betreed efficiënt een nieuwe markt

Wil je de internationale markt op met een zorginnovatie? Dan heb je vroeg in de productontwikkelingsfase inzichten nodig ...

Lees meer
Interview

Maak kennis met de ROM EEN-adviseurs (deel 2) – Persoonlijke doelen die voldoening geven

De regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) zijn sinds twee en een half jaar onderdeel van het Enterprise Europe Network (...

Lees meer
Blog

Zeven tips voor standhouders

Met deze tips haal je met jouw beursdeelname eruit wat er in zit. Ook met een kleine beursstand, ...

Lees meer
Nieuws

Europa lonkt? Lean Entries is jouw gids door complexe regelgeving

Ben je een ondernemer die de Europese markt wil betreden? De complexe regelgeving rondom medische hulpmiddelen (MDR) en ...

Lees meer

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!