ROM Utrecht Region investeert in Wastewatchers Holding BV

Wastewatchers ontwikkelt en verkoopt forecast software aan foodservice bedrijven. Hiermee kunnen ondernemers hun dagelijkse aanbod beter afstemmen op de vraag, waardoor er minder wordt verspild en meer wordt omgezet. ROM Utrecht Region doet nu een investering in dit bedrijf.

27 januari 2023 2 minuten

Thomas Luttikhold, de oprichter van Wastewatchers, probeert al sinds 2013 voedselverspilling tegen te gaan. Hij is ooit begonnen op Youtube, met als doel mensen bewust te maken van voedselverspilling en hoe dit tegen te gaan is. Thomas is zelfs afgestudeerd op dit onderwerp en richtte daarna in 2016 Wastewatchers op, wat inmiddels is uitgegroeid tot een serieuze startup.

De visie van Wastewatchers is een wereld waarin geen eten meer wordt weggegooid. Al in een vroeg stadium wist Thomas een aantal grote cateraars aan zich te verbinden. Deze cateraars ontvingen een rapportage die inzichtelijk maakte hoeveel voedsel er werd weggegooid. Deze voorganger van de Wastewatchers-software zorgde voor bewustwording, maar koppelde de verspilling nog niet aan de afzet en gaf nog geen concrete verbeterpunten en handvatten. Het zorgde dus niet voor de grote verandering waar Wastewatchers op had gehoopt.

De innovatie van Wastewatchers

Omdat de grote verandering uit bleef, bleef Thomas de software doorontwikkelen en hij ontdekte dat het probleem vooral ook was dat (bedrijfs)restaurants geen inzicht hadden in wat de afzet per dag zou zijn. Erg belangrijk natuurlijk om de juiste hoeveelheid eten klaar te maken. Dit werd vaak op gevoel gedaan en sloot daardoor niet aan op de werkelijke vraag. Zo werd er aan het einde van elke dag veel weggegooid.

Wastewatchers ontwikkelde een softwarepakket, waarmee de ondernemer kan voorspellen hoeveel er verkocht gaat worden per dag. Gebaseerd op meerdere variabelen, geeft het model van Wastewatchers een precies inzicht in de voorspelde afzet, waardoor de hoeveelheid verspilling van producten significant omlaag gebracht kan worden. Een win voor Wastewatchers en een win voor de klant.

Wat is het plan met de financiering?

De financiering wordt gebruikt om Wastewatchers verder te laten groeien naar de volgende fase. Hierbij ligt de focus vooral op het verder ontwikkelen en verbeteren van de forecast-software.

“Wastewatchers is opgericht en ontstaan in Utrecht Stad, we zijn daarom ook trots en blij met de ROM Utrecht Region als investeerder om ons bedrijf en nieuwe product Forecasting voor Food Service bedrijven een stap verder te brengen. Sinds het doorlopen van het IRP enkele jaren terug is er een goede klik ontstaan, waarvan het vertrouwen omgezet is in een samenwerking met elkaar”, aldus Thomas.

Met de uitreiking van het ROM-beeldje afgelopen dinsdag door wethouder Susanne Schilderman (Economische Zaken) van Utrecht, is de investering officieel beklonken:

“Initiatieven als Wastewatchers zijn precies wat we nodig hebben in Utrecht. De manier waarop we nu omgaan met grondstoffen is niet houdbaar. We moeten dus op zoek naar manieren om minder weg te gooien. Mooi dat we dit soort initiatieven kunnen helpen de volgende stap te zetten”, aldus Susanne Schilderman.

 

 

EFROROM Utrecht Region is een maatschappelijke investeerder die toegang tot kapitaal vergroot voor innovatieve bedrijven in de regio. De ROM investeert in de grote transitiesectoren die van belang zijn voor de economie van morgen: digital, health en sustainability. Om de financieringen voor deze bedrijven te realiseren, werkt de ROM samen met vele partners binnen en buiten de regio. De ROM heeft twee fondsen: het Healthy Urban Living Proof Of Concept (HUL POC) Fonds en het Participatiefonds. Het HUL POC fonds is mede mogelijk gemaakt door co-financiering van de Provincie Utrecht en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De investering in Wastewatchers gebeurt vanuit het HUL POC Fonds.

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!