ROM Utrecht Region investeert in microalgen producent Phycom

ROM Utrecht Region investeert samen met een particuliere investeerder €1,75 miljoen in microalgen producent Phycom. Dit volgt op de recente Series A-investering, waardoor de totale opgehaalde financiering in zes maanden op meer dan € 10,5 miljoen komt, waarmee Phycom's leidende positie op het gebied van de algenproductie wordt geconsolideerd. De microalgen producent uit Veenendaal is vereerd dat de ROM ook de toekomst van voedsel onderschrijft en de productie van microalgen voor gezonde mensen en dieren financiert.

15 februari 2024 3 minuten

Het debat over het gebruik van bouwland en de impact ervan op het milieu is geïntensiveerd binnen de primaire voedselproductie en de voedselproducerende industrie. Als gevolg hiervan is de focus verschoven naar het verkennen van alternatieve eiwitbronnen en duurzamere voedselopties. Van deze alternatieven vallen microalgen op als bijzonder veelbelovend, omdat ze zowel duurzaamheidswinst als gezondheidsvoordelen bieden. Door eerdere uitdagingen te overwinnen, heeft Phycom met succes een economisch haalbare en schaalbare productiemethode voor hoogwaardige microalgen ontwikkeld, wat een belangrijke doorbraak in de industrie betekent.

Juri van Dolderen, ROM Utrecht Region: “ROM Utrecht Region investeert in bedrijven die de wereld van morgen een betere plek maken. Phycom en zijn microalgen passen perfect bij elkaar, omdat microalgen een cruciaal element zijn in de eiwittransitie. Phycom kan een game-changer zijn voor de sector en de enorme voetafdruk van de voedingsindustrie aanzienlijk verkleinen. De ROM is trots op een bijdrage te mogen leveren aan deze belangrijke ontwikkeling.

Marco Verloop, wethouder gemeente Veenendaal, met de portefeuille financiën, economie en duurzaamheid, vult aan: “In de omgevingsvisie van Veenendaal streven we een gezond, duurzaam en veilig Veenendaal na. Ook werken we voortdurend aan het verbeteren van ons vestigingsbeleid, ondernemersklimaat en werkgeversdienstverlening. De investering van de ROM aan Phycom past binnen deze ambities en juichen we van harte toe.

 

Marco Verloop, wethouder gemeente Veenendaal, rijkt de tombstone uit aan Phycom

The algae creators

Sinds de start in 2008 is het de missie van Phycom om de beschikbaarheid en kwaliteit van voedsel voor mens en dier te verbeteren en te versterken. Voer microalgen in als belangrijke voedselbron. Het Phycom-team heeft de afgelopen vier jaar twee productiefaciliteiten gebouwd in Veenendaal, waarmee de technologie en schaalbaarheid van de productie van microalgen wordt bewezen, waarmee het zijn producten nu al op de markt verkoopt. Deze extra kapitaalinjectie zal de technologie optimaliseren en de productie en verkoop van microalgen opschalen.

Phycom’s CFO Willem Kuijsten; “Deze extra financiering van ROM Utrecht Region versterkt ons vertrouwen nog meer in de potentie van ons bedrijf en onze algenproducten. Het maakt de weg vrij voor het versterken van onze propositie, groei van de organisatie en go-to-market-strategie nog verder.”

Over ROM Utrecht Region

ROM Utrecht Region is een sociale investeerder die de toegang tot kapitaal voor innovatieve bedrijven in de regio vergroot. De ROM investeert in de belangrijke transitiesectoren die belangrijk zijn voor de economie van morgen: digitaal, gezondheid en duurzaamheid. Om de financiering voor deze bedrijven te realiseren werkt de ROM samen met vele partners binnen en buiten de regio. De ROM kent twee fondsen: het Startup Innovation Fund (SIF) Fonds en het Participatiefonds. De investering in Phycom wordt gedaan vanuit het Participatiefonds. Het Participatiefonds is mede mogelijk gemaakt door cofinanciering van de Provincie Utrecht en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Over Phycom

Phycom is een producent van microalgen ingrediënten die ernaar streeft de beschikbaarheid en kwaliteit van voedsel voor mens en dier te verbeteren en te versterken. Wij bieden constante topkwaliteit op industriële schaal. Onze unieke modulaire systemen bieden ongeëvenaarde efficiëntie en milieubewuste oplossingen. Wij bedienen de B2B voedingsmiddelen- en diervoederindustrie met microalgen producten en kweekoptimalisatiediensten. Phycom, opgericht in 2008, voorziet voedselproducerende bedrijven van innovatieve algeningrediënten en verbetert de specialiteitsproductie in de diervoederindustrie via de functionele eigenschappen van algen. Sluit je bij ons aan en ontdek het potentieel van ingrediënten op basis van microalgen en maak deel uit van een duurzamere voedseltoekomst. Volg @PhycomNL on LinkedIn.

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!