ROM Utrecht Region investeert in Content Intelligence Agency

ROM Utrecht Region investeert in Content Intelligence Agency (CIA), een pionier op het gebied van AI-gebaseerde software voor mediaproductie. Deze mijlpaal markeert een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling en implementatie van hun geavanceerde analysetool.

25 juni 2024 3 minuten

CIA is gevestigd op het Media Park in Hilversum en is opgericht in 2022 door Mark Ramakers en Hans Bouwknegt. Het bedrijf heeft een aanpak ontwikkeld waarmee ze mediabedrijven helpen met hun ambities om aansprekende content te maken voor specifieke doelgroepen. Aan de hand van een ingenieus AI- en datamodel kan Content Intelligence alle creatieve of redactionele keuzes van mediamakers inzichtelijk maken: van de onderwerpen in een talkshow, de cast van een tv-serie, de opdrachten in een spelprogramma, tot de emotie in een bepaalde scene. Door deze inhoudelijke keuzes vervolgens te koppelen aan de kijkcijfers op TV, platformen of social media, kan een hele precieze analyse worden gemaakt van de succesfactoren van elk soort programma of video.

Mede-oprichter Hans Bouwknegt: “Onze aanpak levert heel veel data op en daarmee kunnen we AI-modellen trainen en verbeteren. In die zin is onze aanpak vergelijkbaar met die van grote technologiebedrijven. Het grote verschil zit ‘m in het feit dat wij alle data teruggeven aan de mediabedrijven zelf, zodat ze zelf kennis op kunnen bouwen en -als ze dat willen- zelf AI-modellen kunnen verfijnen. Op die manier willen we bijdragen aan veerkrachtige en autonome mediabedrijven. Ons grote doel is om onze aanpak ook toegankelijk te maken voor kleinere mediabedrijven en de investering van de ROM helpt ons hier enorm bij.”

CIA maakt onderdeel uit van het New Digital Society ecosysteem in de regio Utrecht. Met dit ecosysteem richt ROM Utrecht zich op EdTech, Immersive Tech, Media, Games en Trust. De financiering in Content Intelligence Agency is de eerste MediaTech investering van de ROM Utrecht Region. ROM Utrecht Region investeert in proposities zoals CIA vanwege het enorme potentieel voor digitale innovatie en de bredere economische-, maatschappelijke- en concurrentievoordelen. De investering draagt bij aan SDG 9 door industrie-innovatie en infrastructuurontwikkeling te bevorderen. Edgard Creemers, Hoofd Investeren: “Voor de ROM Utrecht Region is CIA een hele mooie investering. Door gebruik te maken van AI-tooling biedt CIA bedrijven op (onder andere) het mediapark weer controle geeft over hun eigen content en de commercialisatie daarvan.” Ook Jeffrey Williams, Senior Investment Manager, is enthousiast: “Deze investering in CIA onderschrijft onze ambitie om de innovatiekracht van de mediacampus in Hilversum verder te versterken.

Met deze investering kan CIA haar team uitbreiden en wordt het platform verder geautomatiseerd.

Wethouder Arno Scheepers: “De ROM Utrecht Region ondersteunt innovatieve bedrijven in Utrecht en de regio Gooi- en Vechtstreek met financieringsopties, netwerken en programma’s. Dat is ongelofelijk belangrijk voor onze ondernemers. Wij zijn harstikke blij met deze investering van de ROM in dit innovatieve mediabedrijf dat bijdraagt aan de vernieuwing van de media-industrie in Hilversum. Dit is de derde investering van de ROM in een Hilversums bedrijf.”

Over ROM Utrecht Region

ROM Utrecht Region is een maatschappelijke investeerder die toegang tot kapitaal vergroot voor innovatieve bedrijven in de regio. ROM Utrecht Region investeert in de grote transitiesectoren die van belang zijn voor de economie van morgen: digital, health en sustainability. Om de financieringen voor deze bedrijven te realiseren, werkt ROM Utrecht Region samen met vele partners binnen en buiten de regio. ROM Utrecht Region heeft twee fondsen: het Startup Innovatie Fonds (SIF) en het Participatiefonds. De investering is gedaan vanuit het Startup Innovatie Fonds, het nieuwe seed fonds van ROM Utrecht Region (financiering voor verdere validatie en ontwikkeling van een proof-of-concept) en is mede mogelijk gemaakt door co-financiering van de Provincie Utrecht en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!