Ondernemen in Oekraïne of Rusland

Op deze pagina vind je als ondernemer informatie over onder meer de geldende sancties en andere praktische informatie.

Stel hier je vraag
16 maart 2022 3 minuten

De situatie in Oekraïne is ook van invloed op ondernemingen uit de regio Utrecht die internationaal zakendoen. Bedrijven kunnen onder meer te maken krijgen met hick-ups in de supply chain, zoals de aanvoer van grondstoffen tot logistieke uitdagingen. Momenteel inventariseert de ROM onder haar portfoliobedrijven of zij hinder ondervinden van de situatie. Waar mogelijk ondersteunen we en zoeken naar oplossingen.

Advies Nederlandse overheid

De ROM volgt ten aanzien van de crisis het kabinetsbeleid en de richtlijnen van de ministeries van Buitenlandse Zaken & Economische Zaken & Klimaat. De Nederlandse overheid adviseert het volgende als het gaat om contacten met Russische bedrijven:

  • Benader Russische bedrijven niet actief;
  • Indien Russische bedrijven zelf contact zoeken verwijs hen dan vriendelijk doch beslist door naar de Russische ambassade in Den Haag.

Q&A Oekraïne / Rusland: invloed op zakendoen

Op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) vind je antwoorden op veel gestelde vragen in verband met de situatie tussen Rusland en Oekraïne.

>Q&A RvO

Actuele sancties Rusland

De Europese Unie heeft verschillende sancties ingesteld tegen Rusland. Deze hebben gevolgen voor ondernemers die zakendoen met dit land. Lees verder voor een actueel overzicht van de sancties.

>Overzicht sancties

Praktische informatie

Ben je als ondernemer actief in Oekraïne of Rusland dan vind je op de volgende sites praktische informatie.

Nadere informatie is ook te vinden op de website van VNO/NCW: VNO-NCW | Voor een excellent ondernemingsklimaat

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!