Column: Ondernemer met vakantie

Voor veel ondernemers staat eigen ondernemer zijn voor vrijheid. Zelf bepalen wanneer je wel en niet werkt. In de praktijk werkt dat vaak heel anders en sluit je niet om vijf uur de toko om de volgende dag weer om negen uur open te gaan. Je bent immers 24/7 ondernemer. Maar hoe zit het met je vakantie?

28 juli 2022 5 minuten

Kun je als ondernemer volledig unplugged op vakantie of is dat een utopie? Kun je echt de deur achter je dichttrekken en van die welverdiende piña colada gaan genieten om over een paar weken de deur weer open te doen? Of gaan ondernemer zijn en vakantie niet samen – en ga je dus nog wat telefoontjes doen terwijl je rustig op het strand ligt of nog even wat mailtjes beantwoorden tijdens de siësta? En is dat erg?

Hoe ga jij op vakantie deze zomer?

Bij ons staan de slippers, zwemspullen en boeken al ingepakt, want over een paar nachtjes slapen gaan we richting de zon. Meestal begint ons vakantiegevoel al wanneer we naar Schiphol rijden. Dit keer voelt het naar Schiphol rijden meer als een spannende thriller dan een gezellige vakantieroman. Maar goed, we gaan… en bij ons blijft de ondernemersdeur op een kier openstaan.

Het is net alsof je op vakantie gaat zonder je kinderen, dat betekent niet dat je ineens geen ouder meer bent.  Dat is precies onze insteek op vakantie. We nemen ons bedrijf niet per se mee, maar het is een onderdeel van wie we zijn. Het is voor ons ook een test, hoe goed we de processen/systemen op orde hebben. Blijft ons bedrijf overeind zonder ons tijdens de vakantie?

Ik merk dat even afstand kunnen nemen ons hernieuwde energie en focus geeft. Het is ook voor ons tijd om onze harde schijf even te legen en plaats te creëren voor nieuwe dingen. Want de creatieve ideeënmachine draait overuren tijdens de vakantie.

Het belangrijkste is dat we meteen merken welke processen goed en welke minder goed lopen, nu we er niet zijn. Want uiteindelijk wil je een bedrijf dat niet volledig afhankelijk is van jou. Dus tijdens je vakantie krijg je direct over feedback hoe goed je bedrijf het kan doen zonder jouw 24/7 bemoeienis. Dat kan soms pijnlijk zijn, maar laat je ook meteen zien waar je mee aan de slag moet… na de vakantie.

Wat we ook altijd doen/meenemen is een nieuw notitieboekje, waar we al onze ideeën in opschrijven. En onder het genot van een piña colada evalueren we ook de eerste helft van het jaar: wat ging goed, wat kan beter?  Wat heeft geld opgeleverd en wat heeft met name hoofdpijn opgeleverd en moeten we mee stoppen? Wat voor een bedrijf willen we neerzetten en wat is daarvoor nodig?

En nu weer terug naar jou… Hoe ga jij op vakantie deze zomer?  Ga je volledig unplugged en laat je je bedrijf thuis?  Neem jij ook een notitieboekje mee… of iets anders?

Sandra Boekhoudt
Wealthy Wise Women

Sandra Boekhoudt

Ook interessant

Meer relevante artikelen
Column

Column: Geld Geld Geld – Show me The Money

“Is geld belangrijker dan liefde… of geluk ?” vraag ik aan mijn deelnemers. “NEE! natuurlijk niet” hoor ik velen ...

Lees meer
Column

Column: Het nieuwe ondernemen

Het nieuwe ondernemen is niet: dat wat je altijd deed maar dan in een nieuw jasje. Voor het ...

Lees meer
Column

Column: Zakendoen met Oekraïne en Rusland

Wat doe je als ondernemer wanneer je zakendoet met Rusland, Oekraïne of Belarus ? En dat niet alleen, ...

Lees meer

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!