Aurea haalt met succes EUR 2,8 mln op om opschaling van precisietechnologie in boomgaarden te versnellen

Aurea Imaging, een Utrechts agtech-bedrijf dat gespecialiseerd is in sensorsystemen voor precisie fruitteelt, heeft succesvol een Series A investering van EUR 2,8 miljoen opgehaald. Deze investering stelt Aurea in staat om de inzet van de TreeScout, een op een tractor gemonteerd sensorsysteem, verder op te schalen. De TreeScout helpt fruittelers bij het uitvoeren van boomgerichte toepassingen gedurende het seizoen. De financiering zal ook gebruikt worden voor de doorlopende ontwikkeling van nieuwe toepassingen voor de TreeScout.

2 juli 2024 3 minuten

TreeScout

Aurea is opgericht in 2016, toen precisietechnologie in boomgaarden nog in de kinderschoenen stond en vooruitstrevende telers op zoek waren naar manieren om op individueel boomniveau te werken. Er staan ongeveer 3.000 bomen per hectare en de hoeveelheid fruit per boom verschilt sterk. Om het meeste uit elke boom te halen, zochten ze naar manieren om hun machines op maat gemaakte behandelingen voor elke individuele boom te laten uitvoeren ter vervanging van de conventionele perceelgerichte toepassingen. De TreeScout beoordeelt individuele bomen op parameters zoals bloesemdichtheid en groeikracht en genereert digitale taakkaarten voor machines achter de tractor, zoals spuitmachines. Dit resulteert in opbrengstverhogingen tot EUR 3.500 per hectare en besparingen op arbeid en chemicaliën van tot wel 90%.

Impactinvestering

Naast de bestaande pre-series A investeerder PYMWYMIC, een Nederlandse impactinvesteerder, bestaat het consortium uit ROM Utrecht Region, Knop ventures, Goeie Grutten Impact Fonds en BarUni Familiefonds. Deze groep vertegenwoordigt een schat aan investerings- en ondernemerservaring in agtech en impactinvesteringen, wat het bedrijf zal helpen bij de volgende groeifase.

Joost Hazelhoff, CEO van Aurea Imaging: “We kijken uit naar de volgende fase van de onderneming, waarin we de productie van de TreeScout verder opschroeven en we nieuwe applicaties gaan ontwikkelen. In deze fase is het echt heel belangrijk een sterke en inhoudelijk goed ingevoerde groep investeerders te hebben die met je meedenkt, en ROM Utrecht Region past daar heel goed in. Daarnaast zijn we een heel internationaal maar tegelijk ook echt Utrechts bedrijf en met de investering van ROM Utrecht Region wordt deze link nog sterker”.

Joyce Houterman, Investment manager bij ROM Utrecht Region: “Fruitteelt vindt wereldwijd op grote schaal plaats. Precisie fruitteelt biedt veel potentieel om de duurzame boomgaard van de toekomst te creëren. Met de TreeScout heeft Aurea aangetoond dat het een unieke en (economisch) gevalideerde technische oplossing heeft om de productie te optimaliseren en tegelijkertijd de milieu-impact te minimaliseren. ROM Utrecht Region is zeer verheugd om Aurea te ondersteunen bij haar toekomstige ontwikkelingen samen met een sterk consortium van investeerders.”

ROM Utrecht Region als investeerder

ROM Utrecht Region is een maatschappelijke investeerder die toegang tot kapitaal vergroot voor innovatieve bedrijven in de regio. ROM Utrecht Region investeert in de grote transitiesectoren die van belang zijn voor de economie van morgen: digital, health en sustainability. Om de financieringen voor deze bedrijven te realiseren, werkt ROM Utrecht Region samen met vele partners binnen en buiten de regio. ROM Utrecht Region heeft drie fondsen: Vroege Fase Financiering, het Startup Innovatie Fonds (SIF) en het Participatiefonds. De investering in Aurea Imaging is gedaan vanuit het Participatiefonds. Het Participatiefonds is mede mogelijk gemaakt door co-financiering van de Provincie Utrecht en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

EFRO-EU-EuropeseUnie 

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!