AI in de regio: meer op inhoud

Twee jaar geleden was het lanceringsevent van de AI Hub Midden Nederland. Arjan van den Born, directeur van de ROM Utrecht Region, schreef toen: “Het bouwen van een regionale AI community is onze eerste en belangrijkste doelstelling”. Daar is hard aan gewerkt! Onder andere door projectmanager AI Hub Midden Nederland bij ROM Utrecht Region Frederique Zonnevylle. Ze vertelt over de ambities en plannen voor de komende tijd.

5 april 2023 5 minuten

AI in de regio Utrecht

AI is niet meer weg te denken als technologie. In welke sector dan ook. Dat is natuurlijk niet alleen in Utrecht zo. Maar vanuit de ecosysteemgedachte die we hier in de regio hebben, is het niet meer dan logisch om AI ook heel goed te verankeren in die ecosystemen. Zeker als je kijkt naar Earth Valley. Die kunnen niet zonder technologie zoals AI: zonder AI geen geo. En voor de circulaire bouw liggen er mooie kansen en zijn er ook al ontwikkelingen. Maar ook in de zorg geldt het. En voor media en gaming lijkt AI al een basisonderdeel te worden”.

Over de inhoud en dwarsverbanden

Mijn idee is om de komende tijd AI heel sterk te koppelen aan die ecosystemen om het gesprek meer op inhoud te kunnen voeren. Niet als los onderwerp. En natuurlijk kun je dan vervolgens ook tussen ecosystemen de verbinding vinden. Want wat werkt in de media met beeldherkenning, kan misschien ook een prachtige basis vormen voor toepassing in de zorg. Ik word heel enthousiast van dat soort verbanden. Dus dat kun je de komende tijd ook van ons verwachten. De community wordt dan nog sterker en groter, denk ik”.

De regio verder ontwikkelen en versterken

 “Je moet de risico’s zeker niet ontkennen, en ook niet dat het soms erg complex is. Maar ik ben er ook voorstander van om de lol en het nut van AI in de verschillende ecosystemen te benadrukken. Er gebeurt al zoveel moois in de regio en de mogelijkheden zijn nog groter! Er komen bijvoorbeeld AI innovatielabs en AI learning communities aan. Dat zijn mooie instrumenten om AI in de regio nog verder te ontwikkelen en te versterken”.

Nog beter zicht op wie wat doet

“Voorwaarde is dan wel dat alle bedrijven die bezig zijn met AI goed in beeld zijn. Dat overzicht van wie nu waarmee bezig is, is er nu nog niet altijd voldoende. Daar gaan we werk van maken. Als we dat overzicht hebben, kunnen we ook mensen gaan koppelen op basis van inhoud en dan ontstaan er mooie dingen in verschillende sectoren”.

Regio en landelijke functie AI Hub Midden Nederland

Mensen weten al steeds vaker dat de AI Hub Midden Nederland er is. Dat is mooi, maar ik wil het nog concreter maken. Bijvoorbeeld door de connectie met de ecosystemen. En ook door vanuit de regio landelijk impact te maken. De afgelopen twee jaar zijn de regionale AI hubs en de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) zoekende geweest naar hoe we samen goed kunnen functioneren. Onze functie als hub is om te laten zien wat er nodig is in de regio, wat er speelt en welke vragen er zijn. Dan kan de NL AIC daar beter op inspelen. En richting de regio kunnen we landelijke regelingen en plannen vertalen naar wat het voor de regio kan betekenen”.

Geen concurrentie tussen regio’s

“Er zijn zeven AI Hubs in Nederland. Ik wil absoluut niet de concurrentie met die hubs aangaan, maar vooral kijken waar we kunnen optrekken met andere regio’s. We hebben regelmatig interhub-overleg en dat werkt heel goed om informatie uit te wisselen. Soms blijken verschillende hubs met dezelfde onderwerpen en sectoren bezig te zijn. Dan kun je twee aparte clubs maken en aparte voorstellen voor subsidies indienen, maar je komt verder als je het gewoon samen oppakt”.

Laat van je horen

“Niet alles wat we doen is altijd zichtbaar. Als je connecties legt tussen bedrijven, dan zie je niet altijd wat ze dan samen verder doen. Drinken ze een keer koffie of gaan ze echt samen nieuwe dingen ontwikkelen? Dat is moeilijk meetbaar. Ik vind het altijd heel leuk en goed om te horen hoe het na zo’n eerste contact verder loopt. Dat is dan ook een uitnodiging voor iedereen met wie we contact gehad hebben: laat van je horen!

En ook als je een vraag hebt of als je iets te bieden hebt: neem gewoon contact met ons op. We helpen je heel graag verder of we verwijzen je door naar een andere partij in de regio waar je met je AI-vraagstuk terecht kunt”.

April: maand van AI in de regio Utrecht

In april werden er in de regio al een paar mooie evenementen gepland, zoals de AI-parade in de bibliotheek op De Neude en ook het landelijke congres van de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) is op 12 april in de Jaarbeurs. Reden genoeg om de maand april om te dopen tot de maand van AI. We geven dan een maand lang extra aandacht aan AI met events, een blogserie, podcasts, een lunch met partners en nog veel meer. Dat doen we natuurlijk niet alleen, maar met heel veel partners in de regio. Iedereen kan meedoen met een eigen event of initiatief. En steeds meer mensen melden zich ook al bij mij. En natuurlijk gebeurt er daarna nog veel meer en daar kunnen we dan natuurlijk ook naar verwijzen. Heel leuk om dat enthousiasme te merken, ik ben heel benieuwd!

Meer informatie over de Maand van AI

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!