AI Hub Midden-Nederland gelanceerd

Maandag 8 maart is de AI Hub Midden Nederland succesvol gelanceerd. Met ruim 200 digitale bezoekers, was de interesse groot. Met zo’n 800 bedrijven, waarvan 170 start-ups heeft de hub een regionale functie om een community rondom AI op te bouwen. Daarbij is de AI Hub Midden Nederland één van de regionale hubs binnen de Nederlandse AI Coalitie en bouwen we gezamenlijk verder aan de nationale AI strategie.

11 maart 2021 3 minuten

Arjan van den Born, directeur ROM Utrecht Region, lanceerde de AI Hub Midden Nederland. ‘Succesvol innoveren met AI is een teamsport. Het vergt succesvol samenwerken en kennis van verschillende disciplines om waarde te creëren met AI. Dat is de belangrijkste reden om de AI Hub Midden Nederland te starten. Er zit heel veel digitaal talent in deze regio. Utrecht is nu al de digitale draaischijf van Nederland. Twaalf procent van onze beroepsbevolking is ICT-er, ruim 2 keer zo veel als het Nederlandse gemiddelde (5%). Maar te vaak kennen onze bedrijven en instellingen elkaar niet en alle coole dingen waarmee ze bezig zijn. Door van elkaar te leren en netwerken te bouwen denken wij dat bedrijven en instellingen makkelijker dat ontbrekende puzzelstukje kunnen vinden.’

In gesprek met AI ondernemers

Tijdens het plenaire programma ging dagvoorzitter Remy Gieling in gesprek met Mirko Tobias Schäfer (Utrecht Data School),  Daniel Gebler (Picnic)  Maral Arikan (ABN AMRO) en Minke Brandenburg (Viqtor Davis) over de inzet van data in bedrijfsprocessen en welke voordelen dit kan opleveren, maar ook welke valkuilen men tegen kan komen.

Met Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING, ging Remy Gieling, moderator van de dag, in op het effect van gebruik van AI zowel voor MKB, als corporates. Marieke gaf aan dat AI zijn weg vindt naar alle sectoren, maar het meest waarde biedt voor de IT sector voor zakelijke en financiële diensten. In december 2020 bracht ING een onderzoek uit naar AI en verschillende sectoren. Lees het onderzoek hier (pdf).

AI in regio Utrecht

Na het plenaire programma, konden de deelnemers kiezen uit diverse subsessies. De verschillende sessies op Gezondheid en Zorg, Mobiliteit, Energie en Duurzaamheid, Cultuur en Media en Fundamentals van AI gaven een inkijk in de bestaande activiteiten in de regio en waar we met de AI hub Midden Nederland onder andere de focus zullen leggen.

Zo ligt binnen het thema Health de nadruk op Gezond Stedelijk Leven, de regionale ambitie van Utrecht. Binnen het thema Mobiliteit werkt de Universiteit Utrecht onder andere met NS en PON aan duurzame inzet van AI in het publieke transport. Ook gaf Remy Gieling de deelnemers een snelcursus AI in zijn subsessie tijdens de lancering. Bij Cultuur en media lag de nadruk op de AI-transitie van de sector en hoe het media en AI-lab hieraan kan bijdragen. Bij Energie en duurzaamheid ten slotte is men in gegaan op de uitdagingen in de transitie naar een duurzame en leefbare samenleving en hoe we data en algoritmes hiervoor kunnen inzetten.

De sessies zijn binnenkort terug te kijken, houd daarvoor onze social media in de gaten.

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom de AI Hub Midden Nederland? Kijk dan op de LinkedIn pagina van de ROM Utrecht Region. Heb je vragen of ideeën over de AI Hub Midden Nederland? Je kunt ons bereiken via aihub@romutrechtregion.nl.