Agenda

Een overzicht van alle activiteiten die plaatsvinden tijdens de Maand van AI. Dit overzicht wordt continu aangevuld.

3 april 2023

Innovatie Roadmap Slimme Energiesystemen

Afgelopen december hebben een veertigtal innovatieve bedrijven uit regio input gegeven ten behoeve van de Innovatie Roadmap Slimme Energiesystemen. Dit heeft geleid tot de volgende actielijnen: Slim en datagedreven werken, Economisch, sociaal en maatschappelijk en Technologie voor het energiesysteem. Op maandag 3 april organiseren de ROM Utrecht Region, Provincie Utrecht en Royal HaskoningDHV een bijeenkomst waarin we jullie graag meenemen in de resultaten. Vervolgens gaan we in gesprek over de concrete invulling in vorm van bestaande en nieuwe innovatieprojecten, waarbij we inzicht krijgen welk bedrijf waar op aan wil haken.

Meer informatie

3 april 2023

Broadcast Media Society over AI: tussen hype en hoop

Op maandag 3 april organiseert BM (Broadcast Magazine) in Beeld & Geluid in Hilversum een Broadcast Media Society over kunstmatige intelligentie en proberen we zin en onzin van elkaar te onderscheiden, hype en hoop in kaart te brengen. Carlo van Lienden, eigenaar FORESEE Media en kenner van de Metaverse, synthetische & nieuwe media, is presentator/spreker tijdens deze Broadcast Media Society. Hij gaat onder andere in debat met Daan Odijk, Data Science Manager bij RTL, en met andere podiumgasten en betrokken aanwezigen in de zaal.

Meer informatie

6 april 2023

AI-afbeeldingen en auteursrecht: kansen en risico’s

In de praktijk komen kunstenaars er vaak achter dat hun werk zonder hun toestemming in een AI-systeem is gebruikt. Auteursrechtinbreuk! Toch? Daar gaat nu een belangrijke discussie over. Tegelijkertijd is er de vraag wie de rechthebbende is van nieuwe werken die met AI gemaakt worden. In middels zijn er al rechtszaken gestart over deze kwesties, met grote spelers zoals Getty Images, Devian Art, DALL-E, Stable Diffusion, MidJourney en Lensa.In dit webinar zullen Robin Verhoef en Yvonne Vetjens ingaan op de juridische vragen, vanuit het perspectief van AI-ontwikkelaars en auteursrechthouders, in de vorm van een dialoog.

Meer informatie

6 april 2023

Unlocking the potential of AI in healthcare tijdens Innovation for Health

Jaap Trappenburg is Associate Professor Healthcare Innovation Research & Valorization bij het Julius Centrum bij het UMCU. In 2016 was hij mede-initiatiefnemer van The Healthcare Innovation Center (THINC). Tijdens Innovation for Health verteld hij meer over de potentie van AI in de zorg.

Meer informatie

 

11 april 2023 – 23 april 2023

De AI Parade

AI is de technologie van de toekomst. We doen er al heel veel mee, maar niet iedereen weet wat het is of hoe je het kunt gebruiken. De AI-Parade wil de kennis over AI in Nederland vergroten. De AI-Parade bestaat uit de installatie Alledaagse Intelligentie in Bibliotheek Neude. Aan de hand van alledaagse voorbeelden wordt duidelijk hoe AI al onderdeel van ons leven is. Daarnaast worden er verschillende activiteiten georganiseerd.

Meer informatie

12 april 2023

Het Nederlandse AI Congres

Op 12 april 2023 ontvangt de Nederlandse AI Coalitie je graag bij het Nederlandse AI Congres 2023 in de Jaarbeurs. Met het thema “Van aanjagen naar implementatie” nodigen ze iedereen uit mee te denken en te praten over AI-toepassingen, de verbinding op te zoeken met andere bezoekers en te luisteren naar verschillende experts uit binnen- en buitenland.

Meer informatie

12 april 2023

Hoogt in Bieb Neude | Ik ben Alice en nagesprek

Om in de toekomst te kunnen voldoen aan de vraag naar zorg voor eenzame en dementerende ouderen is zorgrobot Alice ontwikkeld. Kan een robot een menselijke band met iemand opbouwen en dus een mens van vlees en bloed vervangen? 

Meer informatie

12 april 2023

Digicafé Hoograven, Utrecht

Nieuwsgierig naar de online wereld? Wil jij meer leren over actuele digitale thema’s. Of je digitale vaardigheden verbeteren? Kom dan naar het Digicafé. Iedere maand bespreken we een onderwerp. In april is dat ‘AI of kunstmatige intelligentie: wat is het?’

12 april 2023, van 14:30 tot 16:30 | Bibliotheek Hoograven
Kosten: Gratis, aanmelden niet nodig

13 april 2023

ELIXIR Innovation and SME Forum: AI in Health Research

Het Innovation and SME Forum is een eendaags evenement dat het platform biedt voor experts uit de private en publieke sector die werken aan AI in de zorgsector om uitdagingen en kansen op het gebied van digitalisering van de gezondheidszorg en datagestuurde innovatie te bespreken.

Meer informatie

13 april 2023

Onderwijs & Onderzoek festival 2023

Tijdens het Onderwijs & Onderzoek festival, georganiseerd door de Hogeschool Utrecht, kun je naar de inspiratiesessie ‘Nieuwe digitale technologie: welke vragen stelt het MKB’. AI, robotica, chatbots, smart industry, Internet-of-Things, big data analysis… Vaak horen ondernemers: ‘daar is het mkb nog niet klaar voor’. Maar is dat nou écht zo? Is het antwoord niet veel complexer? In het onderzoeksproject ‘Emerging Digital Technologies in SMEs’ zoekt een groep onderzoekers en studenten van verschillende hogescholen en universiteiten dit uit, samen met een consortium van brancheorganisaties. Dus wil je weten hoe het staat met spannende digitale technologie in het mkb én ben je benieuwd naar praktische ervaring met het verbinden van onderzoek en onderwijs, dan is deze inspiratiesessie een must!

Meer informatie

14 en 22 april 2023

In gesprek over AI

Ga in gesprek met wetenschappers, kunstenaars en journalisten. Allemaal hebben ze een andere kijk op het onderwerp. Stel je vragen en word wijzer.

14 en 22 april 2023, van 10:00 tot 15:00 | Bibliotheek Neude | Tribune
Kosten: Gratis

14 april 2023

Maak het (niet) met AI – Maaktafel

Roald Dahl voorspelde lang geleden een ‘verhalenmachine’. Met AI lijkt dat tijdperk aangebroken, of mist er toch nog iets? Kom langs en ervaar het zelf door samen met AI én schrijver en muzikant Bart Jakobs gedichten te schrijven.

14 april 2023, van 10:00 tot 15:00 | Bibliotheek Neude | Grote hal
Kosten: Gratis

20 april 2023

Maak het (niet) met AI – Maaktafel

Praat mee over de impact van ChatGPT en andere AI binnen (kunst)onderwijs, maakprocessen en als (creatief) professional. Onder andere Job Bilsen van het Utrechtse bureau Born05 is te gast. Hij vertelt over de lancering van Missjourney.ai. Verder gaan we in gesprek over hoe AI creatief-professionals kan assisteren bij zakelijke taken, zoals het maken van projectplannen, schrijven van fondsaanvragen en het simuleren van onderhandelingen.

20 april 2023, van 17:00 tot 19:00 | HKU X | Ina Boudier-Bakkerlaan 50
Kosten: 12,50eu

26 april 2023

Digicafé Overvecht, Utrecht

Nieuwsgierig naar de online wereld? Wil jij meer leren over actuele digitale thema’s. Of je digitale vaardigheden verbeteren? Kom dan naar het Digicafé. Iedere maand bespreken we een onderwerp. In april is dat ‘AI of kunstmatige intelligentie: wat is het?’

26 april 2023, van 10:00 tot 11:30 | Bibliotheek Overvecht
Kosten: Gratis, aanmelden niet nodig

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!