Earth Valley Zomercafé

Woensdag 3 juli 2024 bruist de Prodentfabriek in Amersfoort met het Earth Valley Zomercafé. Dit event is voor dé koplopers in duurzame innovatie. We praten over de hot topics op het gebied van duurzaam gebouwde omgeving, energie, mobiliteit, klimaatadaptatie en geodata in Utrecht Region. En dat alles in een ontspannen zomerse sfeer.

3 juli 2024 13:30 - 19:00 uur Prodentfabriek, Amersfoort Aanmelden

Waarom wil je hierbij zijn?

 • 🚀 ​​​​​​​Word gamechanger in onze missie: Sluit je aan bij een gedreven netwerk van gelijkgestemden en werk samen aan een duurzame toekomst voor Utrecht Region.
 • 🌍 Ontdek Earth Valley’s kracht: Ervaar waar we voor staan en hoe we concrete projecten realiseren die impact maken.
 • 📈 Blijf vooroplopen: Duik in de laatste innovaties en inzichten op het gebied van circulaire renovatie, slimme energiesystemen, AI & water, slimme stadslogistiek en digital twinning in de themasessies.
 • 🤝 Neem deel aan het bruisende netwerk: Maak nieuwe contacten, ga in gesprek met inspirerende mensen en smeed waardevolle partnerships.

Voor wie?

Het Earth Valley Zomercafé is voor gedreven ondernemers, experts en opgavehouders op het gebied van circulaire renovatie, slimme energiesystemen, slimme stadslogistiek, AI & water en digital twinning.

Programma

13:30 – 14:00 Inloop
14:00 – 15:00 Themasessies – Duik dieper in de hot topics van Earth Valley
15:00 – 15:30 Pauze
15:30 – 16:30 Plenair – Laat je inspireren door de innovaties binnen Earth Valley
16:30 – 19:00 Netwerkborrel met foodtrucks – Ontspan in de zon, geniet van lekker eten en ontmoet nieuwe mensen

Themasessies

Duik in de laatste innovaties en inzichten tijdens de themasessies.

Sessie 1 | De business case voor circulaire renovatie
Steeds meer en vergaande duurzame ambities zetten de betaalbaarheid en businesscase van renovaties onder druk. Welke factoren leiden hiertoe en welke oplossingen zijn er? Leer van experts en denk mee over oplossingen voor een positieve businesscase. Verder delen we de bepalende factoren van de betaalbaarheid van de verduurzamingsopgave voor corporaties en de mogelijke maatregelen om deze te optimaliseren.

Tijdens de sessie ‘De business case voor circulaire renovatie’ gaan Rosanne Bouw en Brigitte Casander (Route Circulair) in gesprek met onder meer Martijn Broekman (woningcorporatie Bo-Ex). Martijn vertelt over de financiële haalbaarheid van de verduurzamingsopgave – het komen tot een CO2-neutrale woningvoorraad – waar corporaties nu voor staan. Hij vertelt vanuit zijn werkervaring bij Bo-Ex en zijn afgeronde onderzoek.

Sessie 2 | De kracht van transparantie voor een slimmer energiesysteem

Met Tom Selten (Simpl Energy), Florian Arndt (PowerHive) en Marjelle Verweij, Kees Wouters en Arnoud Rijneveld (Het ConsultancyHuis) verkennen we de kansen van slimme energiesystemen. Want om vooruit te kunnen in de energietransitie moeten we transparanter zijn. Maar waarin en tot hoever? En wat levert het je op? Ontdek en ga in gesprek over wat de mogelijkheden van slimme energiesystemen voor jou kunnen betekenen.

Wat kun je verwachten?

 • ‘’Een open gesprek over de (on)mogelijkheden voor een energie management systeem en het aansturen van assets zoals zonnepanelen, laadpalen en batterijen’’ – Tom Selten, Simpl Energy
 • ‘’Ik laat zien hoe we binnen het huidige energiesysteem de regie over energie terugbrengen bij de klant. We gaan dieper in op de voordelen van directe markttoegang in combinatie met slimme aansturing en hoe PowerHive dit op een transparante en intuïtieve manier mogelijk maakt.’’ – Florian Arndt, PowerHive
 • ‘’Ik neem iedereen mee in de richting waarin dataproducten nu gerealiseerd worden door onder andere netbeheerders. En wat daarvan de waarde is voor bedrijven en particulieren.’’ – Marjelle Verweij, Het ConsultancyHuis

Sessie 3 | Data en technologie als versneller voor oplossingen voor klimaatuitdagingen

In deze themasessie gaan we in gesprek over hoe data en technologie kunnen worden ingezet om ons te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Hoe ziet de sessie eruit?

 • Ruud Meijvogel, Sr Business Developer Earth Valley, trapt de middag af met een presentatie over klimaatadaptatie als speerpunt binnen Earth Valley.
 • Kees van der Klauw, voormalig coalitiemanager van de Nederlandse AI Coalitie, belicht de waarde van (digitale) technologie voor klimaatadaptatie. Lees hier een recent interview met Kees over de klimaatimpact van AI.
 • Rubert Konijn, Strategisch Business Manager Klimaat bij het KNMI, vertelt over wat het KNMI nu meet en de ambities met de stad Utrecht als ”testbed”.
 • Arnold Lobbrecht, oprichter HydroLogic, gaat in op de vraag hoe (AI)technologie kan worden ingezet om water- en klimaatproblemen op te lossen.

Afsluitend gaan we met elkaar in gesprek over Earth Valley als proeftuin voor klimaatadaptatie-innovatie.

Sessie 4 | Gebundeld en schoon: de stad als proeftuin voor toekomstbestendige logistiek
Meer goederenstromen bundelen, emissievrije zones en vervoer over water waar het kan. Utrecht heeft grote ambities: stadslogistiek moet efficiënter en schoner. Welke plannen heeft de gemeente en waar liggen nog organisatorische en technologische uitdagingen?

We horen de plannen van de gemeente Utrecht van Stefan van Dorp en de ambities van Mark Pot (Pot Verhuizingen & Logistiek) en Birgit Hendriks (Hub Utrecht Oost) – opstellers van het Manifest Stadslogistiek Utrecht. Welke uitdagingen liggen er nog en waar liggen de kansen voor het bedrijfsleven? Doe mee en laat horen hoe jouw bedrijf hierin een rol kan spelen.

Sessie 5 | Digital twin De Wieken: energiegebruik balanceren
Peter Hoogeveen (Zenmo), Bastiaan de Jonge (Provincie Utrecht) en Robin de Haan (Gemeente Amersfoort) nemen je mee in de wereld van digital twins aan de hand van hun eigen ervaringen.

We duiken dieper in de casus van bedrijvenpark De Wieken Vinkenhoef in Amersfoort. Hier werken bedrijven en overheden nauw samen aan een innovatieve Digital Twin van het bedrijvenpark. Hierdoor ontstaat een goed inzicht in de manier waarop de bedrijven op het park energie verbruiken, opwekken en verdelen. De Digital Twin biedt zicht op de kansen voor energiehubs en oplossingen voor netcongestie. De tooling wordt ook ontwikkeld om flexibel in de regio in te zetten.

Plenair

Onder leiding van moderator Ruben Maes gaan we in gesprek over: wat speelt er in Earth Valley én wat komt eraan · next steps voor Earth Valley · samen de koers bepalen voor een duurzame toekomst.

 • Aftrap door wethouder gemeente Amersfoort Willem-Jan Stegeman
 • Highlights en aankondigingen uit Earth Valley
 • Moderator Ruben Maes begeleidt het gesprek met de zaal
 • Ervaringen van ondernemers zoals Robin Berg (We Drive Solar) en Marieke Lenders (CirclePioneer)

Kortom: een interactieve sessie met veel ruimte voor jouw input!

Afsluiting met netwerkborrel inclusief walking dinner

We sluiten de dag af met misschien wel het belangrijkste onderdeel van de dag: een informele netwerkborrel in de zon. Vanaf half 5 zorgen we voor een walking dinner, geserveerd vanuit verschillende foodtrucks. Maak nieuwe contacten, ga in gesprek met inspirerende mensen en smeed waardevolle partnerships.

Ben jij erbij?

Ga goed de zomer in en mis dit unieke jaarevent niet. Meld je nu aan via onderstaande knop.
 

Het Earth Valley Zomercafé wordt georganiseerd door:

Mis geen ondernemersnieuws uit de regio Utrecht!